Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia

Vlani v Keni zabila polícia mimosúdne 118 ľudí, tvrdia aktivisti

Zbraň, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

V správe sa uvádza, že počet zabitých ľudí medziročne klesol o približne deväť percent a počet násilných zmiznutí klesol za rovnaké obdobie na desať, teda o viac ako polovicu.

Nairobi 24. apríla (TASR) - Kenská polícia minulý rok mimosúdne zabila 118 ľudí, uviedli tamojšie a medzinárodné ľudskoprávne skupiny v stredajšej správe, v ktorej odsúdili beztrestnosť kenských bezpečnostných síl. TASR informuje na základe správy agentúry AFP.

V správe sa uvádza, že počet zabitých ľudí medziročne klesol o približne deväť percent a počet násilných zmiznutí klesol za rovnaké obdobie na desať, teda o viac ako polovicu.

Ľudskoprávne organizácie Human Rights Watch (HRW) a Amnesty International Keňa (AI) a kenská skupina Missing Voices uvádzajú, že k takmer polovici mimosúdnych zabití došlo počas protizločineckých operácií. Ďalších 45 ľudí zabila polícia počas minuloročných demonštrácií, ktoré zorganizovala kenská opozícia na protest proti vysokým životným nákladom, uviedli ľudskoprávne organizácie.

Počas demonštrácií proti vláde kenského prezidenta Williama Ruta dochádzalo k násilnostiam a rabovaniu. Opozícia a ľudskoprávne skupiny vtedy obvinili políciu z použitia neprimeranej sily.

"Policajti len zriedka končia vo väzení za účasť na mimosúdnych popravách a násilných zmiznutiach," uvádza sa v stredajšej správe.

Ruto sa stal prezidentom v roku 2022 a jedným z jeho deklarovaných cieľov bolo zastaviť násilie a nezákonné postupy policajných zložiek.

V minulosti sa objavili obvinenia, že kenská polícia sa osobitne zameriava na aktivistov, ktorí bojujú proti jej nelegálnym praktikám. Ruto v roku 2022 sľúbil reformu policajných zložiek a rozpustenie špeciálnych jednotiek SSU, ktorým sa pripisovali násilné zmiznutia a vraždy.