Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Vo francúzskych prezidentských voľbách uspeli Macron a Le Penová

Súčasný francúzsky prezident a prezidentský kandidát Emmanuel Macron volí vo volebnej miestnosti v meste Le Touquet počas 1. kola prezidentských volieb vo Francúzsku v nedeľu 10. apríla 2022. Foto: TASR/AP

Podľa exit pollu agentúry Ipsos - Sopra Steria by mal vyhrať prvé kolo prezidentských volieb vo Francúzsku súčasný prezident Emmanuel Macron s 28,1 percentami.

Paríž 10. apríla (TASR) - Najúspešnejšími kandidátmi v nedeľňajšom prvom kole prezidentských volieb vo Francúzsku boli súčasný centristický prezident Emmanuel Macron a líderka krajnej pravice Marine Le Penová. Vyplýva to z prvých exitpollov, ktoré boli zverejnené po zatvorení volebných miestností, informovala agentúra AFP. Macron a Le Penová by tak mali postúpiť do druhého kola volieb, ktoré je naplánované na 24. apríla.

Podľa predbežných výsledkov, ktoré zvyknú byť podľa AFP veľmi presné, vyhral prvé kolo francúzskych prezidentských volieb Macron, ktorý by mal získať 28,1 až 29,7 percenta hlasov. Za ním nasledovala Le Penová, u ktorej sa predpokladá zisk 23,3 až 24,7 percenta hlasov.

Rozdiel vo volebných výsledkoch medzi týmito dvoma najúspešnejšími kandidátmi je tak o niečo vyšší, než pôvodne predpovedali predvolebné prieskumy, poznamenáva AFP.

Na veľkoplošnej obrazovke sú fotografie súčasného prezidenta Emmanuela Macrona (uprostred) a líderky krajnej pravice Marine Le Penovej (vpravo) po zverejnení prvých odhadov 1. kola francúzskych prezidentských volieb v Paríži v nedeľu 10. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Očakáva sa však, že duel medzi Macronom a Le Penovou skončí v druhom kole prezidentský volieb s oveľa tesnejším výsledkom, než v roku 2017, keď Macron porazil šéfku krajine pravice so ziskom 66 percent hlasov.

Na treťom mieste sa umiestnil ľavičiar Jean-Luc Mélenchon, ktorý by mohol získať 19,8 až 20,8 percenta hlasov. Podľa exitpollov sa na štvrtom mieste umiestnil krajne pravicový kandidát Éric Zemmour so ziskom nanajvýš siedmich percent. O Elyzejský palác bojovalo i ďalších osem kandidátov, nikto z nich však nezískal viac ako päť percent hlasov.

Oprávnenie voliť malo približne 48,7 milióna obyvateľov Francúzska. Podľa francúzskeho denníka Le Monde sa prvého kola prezidentských volieb zúčastnilo približne 74 percent voličov.

Pravicová nacionalistická prezidentská kandidátka Marine Le Penová sa rozpráva so svojimi podporovateľmi vo volebnej centrále po prvých zverejnených odhadoch výsledkov 1. kola francúzskych prezidentských volieb v Paríži v nedeľu 10. apríla 2022.
Foto: TASR/AP


Emmanuel Macron sa v tohtoročných voľbách uchádza už o druhé funkčné obdobie. Agentúra Reuters však upozorňuje, že za posledných 20 rokov sa vo Francúzku žiadnemu prezidentovi nepodarilo získať aj druhé funkčné obdobie.