Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Vo Vatikáne je šesť prípadov koronavírusu, pápeža nákaza nezasiahla

Dvaja novinári stoja pod dáždnikmi a čakajú na udelenie mimoriadneho požehnania Urbi et Orbi (Mestu a svetu) pápežom za zastavenie pandémie koronavírusu SARS-CoV-2 na prázdnom Námestí sv. Petra vo Vatikáne v piatok 27. marca 2020. Požehnanie Urbi et Orbi je tradične vyhradené pre obdobie Vianoc a Veľkej noci. Foto: TASR/AP

Najnovšie testy potvrdili nový koronavírus u kňaza z vatikánskeho štátneho sekretariátu, ako však uviedol rímsky denník Il Messaggero, nakazený žije v rádovom spoločenstve mimo tohto mestského štátu.

Vatikán 28. marca (TASR) - Pozitívny test na prítomnosť nového druhu koronavírusu malo vo Vatikáne dosiaľ šesť ľudí, pápež František ani jeho najbližší spolupracovníci však postihnutí nie sú. Oznámil to v sobotu vatikánsky tlačový hovorca Matteo Bruni, ktorého vyjadrenie prevzala z talianskej tlačovej agentúry ANSA rakúska APA.

Bruni tým potvrdil medializované informácie z piatka, podľa ktorých sa počet nakazených vo Vatikáne zvýšil na šesť. Najnovšie testy potvrdili nový koronavírus u kňaza z vatikánskeho štátneho sekretariátu, ako však uviedol rímsky denník Il Messaggero, nakazený žije v rádovom spoločenstve mimo tohto mestského štátu.

Informácie o šírení nového koronavírusu ani o zdravotnom stave 83-ročného pápeža Vatikán pravidelne nezverejňuje.

Milánsky denník Corriere della Sera ešte vo štvrtok uviedol, že František absolvoval test na prítomnosť nového koronavírusu, ktorého výsledok bol negatívny. Stav pápeža preverili lekári po zistení, že novým koronavírusom sa nakazil vysoko postavený hodnostár katolíckej cirkvi, ktorý vo Vatikáne dlhodobo žije v tej istej budove.

František sa od konca februára, keď si liečil nachladnutie, zdržiava väčšinu času vo svojom byte, kde má aj súkromné stretnutia a z preventívnych dôvodov sa tam aj stravuje. V piatok udelil mimoriadne požehnanie Urbi et Orbi (Mestu a svetu), počas ktorého sa v daždivom počasí na ľudoprázdnom na vatikánskom Námestí sv. Petra modlil aj za ukončenie pandémie koronavírusu SARS-CoV-2.