Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

Von der Leyenová: Sankcie oslabia strategické sektory ruskej ekonomiky

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová počas tlačovej konferencie v spojitosti s krízovou situáciou medzi Ruskom a Ukrajinou v Bruseli 24. februára 2022. Foto: TASR/AP

Sankčné opatrenia budú zahŕňať aj "zmrazenie ruských účtov v EÚ a zastavenie prístupu ruských bánk na európsky finančný trh".

Brusel 24. februára (TASR) - Nové sankcie voči Rusku, ktoré sú pripravené na prijatie na štvrtkovom mimoriadnom summite EÚ, "oslabia hospodársku základňu Ruska a jeho schopnosť modernizácie", vyhlásila predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová, ktorú cituje tlačová agentúra AFP.

Podľa jej vyjadrenia budú cieľom týchto "rozsiahlych" sankcií "strategické sektory ruskej ekonomiky a zablokovanie ich prístupu ku kľúčovým technológiám a trhom". Dodala, že sankčné opatrenia budú zahŕňať aj "zmrazenie ruských účtov v EÚ a zastavenie prístupu ruských bánk na európsky finančný trh".

Prvé kolo sankcií bolo uvalené už v stredu, keď sa ruský prezident Vladimir Putin pripravoval na vpád. Nové reštrikcie budú koordinované s partnermi a spojencami EÚ. "Tieto sankcie sú navrhnuté tak, aby si vybrali ťažkú daň na záujmoch Kremľa a na jeho schopnosti financovať vojnu," dodala von der Leyenová.

Šéfka EK tvrdí, že Moskva svojou "inváziou na Ukrajinu" prekročila pomyselnú hranicu, čím sa podľa skoršieho varovania Západu spustil proces uvaľovania prísnych sankcií.

Rusko sa podľa nej nezameriava len na Ukrajinu. "Cieľom je stabilita v Európe a celý medzinárodný mierový poriadok. Prezidenta Putina budeme za to brať na zodpovednosť," zakončila.