Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Všeobecný súd EÚ potvrdil odobratie imunity poslancovi Puigdemontovi

Bývalý katalánsky premiér Carles Puigdemont, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Puigdemonta, ktorý žije od roku 2017 v exile v Belgicku, zadržali 23. septembra na Sardínii na základe medzinárodného zatykača vydaného Madridom.

Luxemburg 26. novembra (TASR) - Všeobecný súd EÚ v Luxemburgu opätovne potvrdil odobratie europoslaneckej imunity bývalému katalánskemu lídrovi Carlesovi Puigdemontovi. Oznámil to v piatok v tlačovom vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA.

Podpredseda tohto druhého najvyššieho súdu EÚ, Savvas Papasavvas, zamietol najnovšiu žiadosť o obnovenie europoslaneckej imunity Puigdemontovi aj dvom bývalých katalánskym ministrom v jeho vláde - Antonimu Comínovi a Clare Ponsatíovej.

Puigdemonta, ktorý žije od roku 2017 v exile v Belgicku, zadržali 23. septembra na Sardínii na základe medzinárodného zatykača vydaného Madridom. Na Sardíniu pricestoval na kultúrny festival.

Bývalý katalánsky premiér strávil noc za mrežami a sudkyňa nasledujúci deň nariadila jeho prepustenie s tým, že sa dostaví na ďalšie pojednávanie.

Súd v Sardínii následne odložil rozhodnutie o tom, či bude niekdajší vodca katalánskych separatistov Puigdemont vydaný na trestné stíhanie do Španielska, pričom stanovil, že na vynesenie verdiktu môže politik čakať na slobode.

Európsky parlament zbavil ešte v marci Puigdemonta, Comína aj Ponsatíovú imunity, ktorou disponovali od roku 2019. Toto rozhodnutie následne potvrdil už koncom júla i Všeobecný súd EÚ v Luxemburgu.

Puigdemont, ktorý obviňuje Madrid zo zneužívania zákonov na prenasledovanie svojich politických oponentov, následne v októbri opätovne požiadal Všeobecný súd EÚ o priznanie imunity.

Papasavvas teraz jeho žiadosť zamietol s tým, že nejde o naliehavú záležitosť, keďže aj samotné uplatnenie európskeho zatykača na katalánskych separatistov je momentálne pozastavené dovtedy, kým v tejto veci nerozhodne Európsky súdny dvor (ECJ).