Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Výsadbou milióna stromov chce Nadácia Integra pomôcť ľuďom v Afrike

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vplyvom aktuálnej klimatickej zmeny sa podľa nadácie prehlbuje chudoba, vznikajú sociálne nepokoje a vojny.

Bratislava 11. novembra (TASR) – Nadácia Integra spustila nový projekt Milión stromov pre Afriku, ktorého cieľom je vďaka výsadbe makadámiových a kešu stromov zmierniť následky klimatickej krízy regeneráciou planéty, rovnako zabezpečiť obživu a dôstojný život pre farmárov.

"To číslo milión vyzerá veľmi dobre, určite to však nie je tak, že milión stromov pre Afriku vysadíme počas tohto roka. Je to vlastne dlhodobý projekt, ktorý má zabezpečiť tamojším farmárom prácu, obživu a sebestačnosť," vysvetlila Erika Kremská z Nadácie Integra.

Vplyvom aktuálnej klimatickej zmeny sa podľa nadácie prehlbuje chudoba, vznikajú sociálne nepokoje a vojny. Sucho, požiare či povodne ohrozujú stále viac ľudí, ktorí sú v dôsledku podobných situácií nútení opustiť svoje domovy. Práve v dôsledku týchto problémov sa ľudia z nadácie rozhodli pre agrolesníctvo, ktoré je jedným z preukázateľne účinných spôsobov, ako bojovať proti klimatickej kríze, pretože stromy vytvárajú prevenciu pred eróziou pôdy a dokážu absorbovať nadbytočné emisie CO2.

"Je zjavné, že okrem humanitárnych zásahov a charity sú dnes na riešenie problému chudoby ako následku porušenej planéty potrebné aj ďalšie prostriedky. Jedným z nich je podpora sebestačnosti. Preto sa v našej nadácii popri iných aktivitách venujeme udržateľnému ekonomickému rozvoju a vytváraniu pracovných príležitostí pre chudobných ľudí v Afrike," povedal riaditeľ Nadácie Integra Allan Bussard a dodal, že ako ľudstvo máme možno ešte poslednú šancu zmenšovať ekologickú stopu našej generácie.

S drobnými farmármi, ktorí pestujú makadámiové a kešu stromy v Keni a Etiópii, spolupracuje spoločnosť Ten Senses Africa (TSA), ktorú založila Nadácia Integra. TSA okrem výkupu a spracovania orechov v rámci systému Fair Trade so slovenskými partnermi a s podporou SlovakAid zriadila v Keni aj škôlky na pestovanie sadeníc stromov a podľa nadácie sa v nich dopestuje približne 850.000 sadeníc ročne.

Nadácia Integra na Slovensku pôsobí už 25 rokov a v Keni a Etiópii realizuje okrem projektov zameraných na poľnohospodárstvo aj projekty zamerané na vzdelávanie detí a mládeže, ekonomický rozvoj a zdravotnú starostlivosť. Na sadení stromov v Afrike sa môže podieľať aj verejnosť. Darovať strom je možné prostredníctvom webstránky www.integra.sk.