Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Výskumný tím na agrouniverzite skúma spôsob hnojenia repky olejnej

Na snímke budova Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Výskum sa realizuje na Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku SPU, v stredisku Oponice.

Nitra 12. marca (TASR) - Experti zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity (SPU) v Nitre testujú nový spôsob hnojenia repky olejnej. Testovanie takzvaného variabilného hnojenia obilnín rozšíreného aj na repku realizuje výskumný tím Katedry strojov a výrobných systémov Technickej fakulty SPU.

Výskum sa realizuje na Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku SPU, v stredisku Oponice. „Je to prvýkrát, čo sa na Slovensku využil tento spôsob hnojenia repky. Na rozdiel od tradičného, takzvaného uniformného prístupu, keď je na celom pozemku aplikované rovnaké množstvo hnojiva, variabilný prístup umožňuje optimalizovať dávku na základe potrieb porastu, prípadne pôdy na konkrétnom mieste. Zároveň umožňuje dávku plynule počas aplikácie meniť podľa meniacich sa vlastností pôdy alebo porastu,“ informovala univerzita.

Výskumné práce na Vysokoškolskom poľnohospodárskom podniku SPU sú zamerané na moderné technológie presného poľnohospodárstva a ich vzájomné prepojenie. Podľa odborníkov ide kombinované využitie senzorov, informačných technológií a modernej techniky, ktoré berie ohľad na rôznorodosť pôdy a porastu. „Tohtoročný porast repky je zároveň snímkovaný pomocou bezpilotných lietadiel a informácie dopĺňa meranie vodivosti pôdy a chemické rozbory pôdy. Vyhodnotenie bude zrejmé po žatve, keď bude porovnaný variant variabilného hnojenia pomocou senzora s tradičným uniformným hnojením,“ uviedla SPU.