Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia

Zacharovová: Zvrhnutie ukrajinskej vlády nie je cieľom Ruska

Na archívnej snímke zo 17. januára 2020 hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v Moskve. Foto: TASR/AP

Zacharovová zároveň obvinila kyjevské úrady z blokovania úsilia na evakuáciu civilistov.

Moskva 9. marca (TASR) - Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v stredu oznámila, že Rusko v rokovaniach s predstaviteľmi Kyjeva o riešení konfliktu na Ukrajine dosiahlo pokrok. Takisto zdôraznila, že ruskí vojaci nemajú za cieľ zvrhnúť ukrajinskú vládu. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Počas prvých troch kôl mierových rozhovorov medzi Moskvou a Kyjevom podľa Zacharovovej nastal "určitý pokrok".

Ciele ruskej armády podľa hovorkyne nezahŕňajú okupáciu Ukrajiny, narušenie jej štátnosti či zvrhnutie súčasnej vlády. Takisto nie sú namierené voči civilnému obyvateľstvu.
Na archívnej snímke z 12. februára 2022 budova ruského veľvyslanectva v Kyjeve.
Foto: TASR/AP

Rusko je presvedčené, že výraznejší pokrok dosiahne v ďalšom kole rozhovorov s Ukrajinou. To sa podľa hovorkyne ministerstva zahraničných vecí zameria na humanitárne koridory na evakuáciu civilistov.

Zacharovová obvinila kyjevské úrady z blokovania úsilia na evakuáciu civilistov, píše AFP. "Informácie o humanitárnych koridoroch zámerne nie sú komunikované verejnosti," povedala.

Rusko v utorok oznámilo, že od stredy rána bude na Ukrajine platiť humanitárne prímerie, počas ktorého sa má uskutočniť odsun ďalších civilistov.

Moskva počas tohto týždňa oznámila vytvorenie evakuačných koridorov. Kyjev však uviedol, že tieto trasy sú neprijateľné, pretože niektoré vedú na územie Ruska, pripomína AFP. Zacharovová podľa tejto agentúry povedala, že približne dva milióny Ukrajincov chcú byť evakuované do Ruska.