Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia

Začína sa celoštátne sčítanie dopravy, potrvá do konca októbra

Ilustračná snímka. Foto: TASR Pavol Zachar

Cieľom sčítania dopravy je získať rozsah intenzity dopravy na diaľniciach, rýchlostných cestách, na všetkých cestách prvej a druhej triedy a vybraných úsekoch ciest tretej triedy.

Bratislava 4. apríla (TASR) – Slovenská správa ciest (SSC) v utorok (5. 4.) začína s celoštátnym sčítaním dopravy. Uskutoční sa na všetkých typoch ciest a potrvá do konca októbra tohto roka. Náklady predstavujú 1,67 milióna eur bez DPH. Intenzita dopravy sa bude zaznamenávať zhruba na 2740 sčítacích úsekoch. TASR o tom informoval hovorca SSC Martin Guzi s tým, že celoštátne sčítanie zabezpečí Výskumný ústav dopravný (VÚD) Žilina ako víťaz verejného obstarávania.

Cieľom sčítania dopravy je získať rozsah intenzity dopravy na diaľniciach, rýchlostných cestách, na všetkých cestách prvej a druhej triedy a vybraných úsekoch ciest tretej triedy. Zámerom je tiež získať údaje pre sčítanie dopravy na cestách európskej medzinárodnej siete a rovnako aj podklady pre usmerňovanie investičných zámerov na základe spracovaných trendov očakávaného rozvoja intenzít cestnej dopravy vrátane dosahov na životné prostredie a nehodovosť. Okrem toho je cieľom získať podklady na usmernenie investičných zámerov a podklady pre plánovaciu činnosť štátu, samospráv a ďalších subjektov.

Výsledkom na konci roka 2022 po spracovaní údajov celoštátneho sčítania dopravy budú podľa SSC predovšetkým hodnoty RPDI, teda ročný priemer denných intenzít na jednotlivých úsekoch ciest, a ďalšie dopravnoinžinierske charakteristiky. Súčasťou výstupu budú aj mapy dopravných intenzít za jednotlivé kraje, mestá, ako aj celého Slovenska s farebným odlíšením.

Guzi priblížil, že celoštátne sčítanie cestnej dopravy sa od roku 1980 uskutočňuje každých päť rokov, konkrétne v rokoch končiacich "0" a "5". V roku 2020 sa však sčítanie dopravy odložilo pre pandémiu COVID-19, ktorá ovplyvnila aj intenzitu dopravy na cestách.