Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia

Zamestnanci verejnej sféry v Maďarsku začali trojdňový štrajk

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hlavnou požiadavkou je, aby vláda pokryla náklady na zavedenie bezpečnostných opatrení v súvislosti s koronakrízou, ktoré samosprávy zaviedli na pokyn vlády.

Budapešť 2. septembra (TASR) - V stredu sa začal trojdňový štrajk odborovej organizácie pracovníkov štátnej a verejnej sféry v Maďarsku (MKKSZ), informuje agentúra MTI.

Vedúca MKKSZ Péterné Borosová vo svojom vyhlásení pred maďarským ministerstvom vnútra v stredu ráno uviedla, že organizáciu vedie k štrajku "neochota ministerstva vnútra zúčastniť sa na vecnom dialógu" s odborovou organizáciou a to, že ministerstvo nepovažuje ani jednu z ich požiadaviek za hodnú rokovania.

Hlavnou požiadavkou MKKSZ je, aby vláda pokryla náklady na zavedenie bezpečnostných opatrení v súvislosti s koronakrízou, ktoré samosprávy zaviedli na pokyn vlády.

Odborári tvrdia, že maďarská vláda počas koronakrízy neprijala dostatočné opatrenia na ochranu zdravia zamestnancov miestnych samospráv a nepreplatila náklady, ktoré vznikli pri zavedení bezpečnostných opatrení v jednotlivých obciach.

Vyjadrili tiež obavy z možného prepúšťania zamestnancov v dôsledku týchto opatrení a upozornili, že pre nedostatok pracovníkov nie sú zamestnanci samospráv schopní naplno sa venovať požiadavkám obyvateľov.

Miestne samosprávy budú musieť riešiť druhú vlnu pandémie v náročnej finančnej situácii, a preto považujú tento štrajk za dôležitý.

Podľa vyjadrenia Borosovej sa na štrajku medzi 2. a 4. septembrom zúčastní 5358 úradníkov samospráv. O tom, koľko dní budú štrajkovať, rozhodnú konkrétne miestne úrady, dodala.