Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

Žaryn: Poľsko za 16 mesiacov poskytlo podporu vyše 23.000 Bielorusom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Utečenci podľa jeho slov prichádzajú do Poľska takmer každý deň, pretože ho považujú za bezpečnú a atraktívnu krajinu.

Varšava 29. decembra (TASR) - Poľsko za posledných 16 mesiacov poskytlo podporu a ochranu viac ako 23.000 Bielorusom utekajúcim pred prenasledovaním vo svojej vlasti, povedal v stredu pre agentúru PAP hovorca poľského ministra pre koordináciu tajných služieb Stanislaw Žaryn.

Pripomenul, že Poľsko poskytuje pomoc Bielorusom utekajúcim pred politickým prenasledovaním od začiatku politickej krízy v ich krajine. "Od augusta 2020 do 26. decembra 2021 prišlo do Poľska viac ako 23.000 Bielorusov so žiadosťou o pomoc a ochranu pred represiou vo svojej krajine," povedal.

Z tohto počtu 12.000 cestovalo do Poľska na humanitárne víza, 3400 deklarovalo, že chce medzinárodnú ochranu v Poľsku, a 7600 prišlo do Poľska v rámci programu "Poland. Business Harbour".

Žaryn uviedol, že bieloruská spoločnosť bola od vypuknutia protestov proti prezidentským voľbám v auguste 2020 vystavená brutálnym represiám, ktoré sú všeobecne považované za zmanipulované v prospech úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka. Utečenci podľa jeho slov prichádzajú do Poľska takmer každý deň, pretože ho považujú za bezpečnú a atraktívnu krajinu.

Ilustračná snímka.
Foto: TASR / AP


Žaryn ďalej uviedol, že Poľsko je európskym lídrom v udeľovaní pracovných povolení a že podľa štatistického úradu EÚ Poľsko vyhovelo najviac žiadostiam od ľudí z krajín mimo EÚ. Dodal, že Poľsko prijíma cudzincov podľa vlastných podmienok a nebude tolerovať nelegálnu migráciu.