Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Rezort zdravotníctva: Na stáži nie je žiaden farmaceut z Ukrajiny

Ilustračné foto. Foto: TASR - Martin Palkovič

Možnosť vykonávať dočasnú odbornú stáž ako farmaceut priniesli legislatívne zmeny, ktorými Slovensko reagovalo na vojnu na Ukrajine.

Bratislava 8. júna (TASR) - Ministerstvo zdravotníctva SR neeviduje žiadneho občana Ukrajiny, ktorý by na Slovensku dočasne pracoval ako stážista v zdravotníckom povolaní farmaceut. Pre TASR to potvrdil komunikačný odbor rezortu.

"V rámci dočasnej odbornej stáže nám poskytovatelia zdravotnej starostlivosti nenahlásili žiadneho stážistu v zdravotníckom povolaní farmaceut," uviedlo ministerstvo.

Možnosť vykonávať dočasnú odbornú stáž ako farmaceut priniesli legislatívne zmeny, ktorými Slovensko reagovalo na vojnu na Ukrajine. "Od 30. marca je umožnený výkon odborných pracovných činností stážistom vo všetkých zdravotníckych povolaniach vrátane farmaceutov, a to za splnenia určitých podmienok," ozrejmila Slovenská lekárnická komora. Dovtedy museli ukrajinskí záujemcovia vykonať doplňujúcu skúšku na uznanie dokladu o odbornej kvalifikácii.

Dočasnú odbornú stáž na Slovensku vykonáva 57 zdravotníkov z Ukrajiny. Z toho ich 43 pribudlo po vypuknutí vojny, ide o lekárov, zubných lekárov a sestry.