Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia

Zelenskyj na summite G20: Žiadna tretia Minská dohoda nebude

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj (uprostred) počas návštevy v oslobodenom meste Cherson na juhu Ukrajiny v pondelok 14. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Dve Minské dohody, podpísané v rokoch 2014 a 2015, sprostredkovalo Nemecko a Francúzsko.

Moskva 15. novembra (TASR) - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v utorok na summite G20 vyhlásil, že nebude uzavretá žiadna "tretia Minská dohoda". Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova tak ukrajinský líder potvrdil, že Kyjev nemá záujem o mierové rokovania s Moskvou. TASR informuje na základe správy agentúry Reuters.

"Nedovolíme Rusku čakať, budovať svoje sily a potom začať novú sériu teroru a destabilizácie sveta. Tretia Minská dohoda, ktorú Rusko okamžite poruší, nebude," povedal Zelenskyj. Narážal tak na dve Minské dohody medzi Ruskom a Ukrajinou o štatúte východoukrajinského regiónu Donbas.

Kyjev tak jasne naznačil, že nie je ochotný rokovať s Moskvou, povedal Peskov pre ruskú štátnu tlačovú agentúru agentúru RIA Novosti v reakcii na Zelenského vyjadrenie.

Dve Minské dohody, podpísané v rokoch 2014 a 2015, sprostredkovalo Nemecko a Francúzsko. Na ich základe bolo stanovené prímerie v Donbase medzi proruskými separatistami a ukrajinskou armádou. Rusko a Moskva sa však navzájom obviňovali z porušovania prímeria.

Rokovania o ukončení vojny na Ukrajine sa začali krátko po vpáde ruských inváznych vojsk. Kyjev koncom marca počas rozhovorov v Istanbule okrem iného navrhol, že sa zriekne snahy o vstup do Severoatlantickej aliancie výmenou za medzinárodné bezpečnostné záruky. Rusko však od Ukrajiny žiada aj demilitarizáciu a vzdanie sa časti územia.

Mierové rozhovory medzi Moskvou a Kyjevom sú už od začiatku apríla pozastavené. Obe krajiny sa navzájom obviňujú z nedostatku pokroku v rokovaniach.