Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia

Zeman udelil milosť firme, ktorá nesmela plniť verejné zákazky

Na archívnej snímke Miloš Zeman. Foto: TASR - Michal Svítok

Dosluhujúci český prezident Miloš Zeman nedávno udelil milosť napríklad aj Jane Nečasovej, žene expremiéra Petra Nečasa.

Praha 7. marca (TASR) — Dosluhujúci český prezident Miloš Zeman udelil milosť jednej právnickej osobe. Odpustil jej zvyšok trestu, ktorý spočíval v tom, že sa nemohla zúčastňovať na plnení verejných zákaziek. O akú firmu ide, hovorca prezidenta Jiří Ovčáček neuviedol. Server iRozhlas zistil, že ide o spoločnosť Energie – stavební a báňská a.s. (ESB), ktorá bola odsúdená v kauze zákazky v Lánskej zvernici, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

"Prezident republiky odpustil právnickej osobe zvyšok trestu zákazu plnenia verejných zákaziek alebo účasti na verejnej súťaži, ktorý jej bol uložený za zločin zjednania výhody pri zadaní verejnej zákazky, pri verejnej súťaži a verejnej dražbe," spresnil Ovčáček.

Zeman podľa neho prihliadol na to, že trest nepriaznivo ovplyvňuje predovšetkým zamestnancov firmy a tiež na fakt, že významnú časť trestu si táto spoločnosť už odpykala.

Informáciu, že rozhodnutie prezidenta republiky o odpustení zvyšku trestu dostala firma ESB, potvrdil serveru iRozhlas jej mediálny zástupca Karel Samec. "Hoci ESB sama o milosť nežiadala, z mnohých dôvodov si ju cení," doplnil Samec.

Spoločnosť bola odsúdená v kauze dvestomiliónovej verejnej zákazky na zaistenie a odvodnenie svahov v Lánskej zvernici.

Server iDNES.cz pôvodne predpokladal, že milosť sa týka firmy Metrostav, za ktorú sa nedávno prihováral šéf odborárov Josef Středula. Hovorkyňa firmy nechcela túto informáciu potvrdiť ani vyvrátiť.

Zeman nedávno udelil milosť napríklad aj Jane Nečasovej, manželke expremiéra Petra Nečasa. V kauze vojenského spravodajstva jej odpustil zvyšok skúšobnej doby podmienečného trestu odňatia slobody, ktorý jej bol uložený za dva trestné činy zneužitia právomoci úradnej osoby.

Miloš Zeman skončí vo funkcii prezidenta o polnoci zo stredy na štvrtok.





(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)