Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia

Žilina podporuje pre zlepšenie klímy zelenú infraštruktúru

Ilustračná fotka. Foto: TASR/Alexandra Moštková

Žilina pre zlepšenie klímy systematicky podporuje zelenú infraštruktúru, biodiverzitu a znižuje energetickú náročnosť budov vo svojom vlastníctve.

Žilina 16. augusta (TASR) – Mesto Žilina pre zlepšenie klímy systematicky podporuje zelenú infraštruktúru, biodiverzitu a znižuje energetickú náročnosť budov v jeho vlastníctve. Pre TASR to uviedla vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou Mestského úradu (MsÚ) v Žiline Katarína Gazdíková.

Doplnila, že mesto revitalizuje verejné priestranstvá s dôrazom na zeleň. "Obnovuje líniovú zeleň, obmieňa letničkové záhony na trvalkové, premieňa sivú infraštruktúru na zelenú a odborne ošetruje dospelé dreviny. Systematicky podporuje aj triedenie odpadu - zavádzaním zberu biologicky rozložiteľného kuchynského odpadu a zberu jedlých olejov a tukov," uviedla Gazdíková.

Pripomenula, že mesto dlhodobo podporuje verejnú osobnú dopravu a cyklodopravu. "Budovaním nových úsekov cyklotrás, nových cykloprístreškov, preferenciou vozidiel verejnej osobnej dopravy na svetelných križovatkách, rekonštrukciou zastávok mestskej hromadnej dopravy," priblížila vedúca odboru komunikácie a vzťahov s verejnosťou MsÚ.

Mesto si dalo spracovať Stratégiu a akčný plán adaptácie na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy. Podľa Gazdíkovej dokument identifikuje zraniteľné miesta a navrhne konkrétne adaptačné a mitigačné opatrenia. "Po schválení mestským zastupiteľstvom bude predstavovať podklad na rozhodovanie a rozvoj mesta, ktorý bude citlivejšie reagovať na nepriaznivé dôsledky zmeny klímy," vysvetlila.