Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia

Zisky čínskych priemyselných podnikov zaznamenali v októbri rast

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ceny v Číne sa v dôsledku energetickej krízy výrazne zvýšili a Peking musel ustúpiť z pôvodných plánov utlmovania ťažby uhlia.

Peking 27. novembra (TASR) - Zisky čínskych priemyselných podnikov zaznamenali v októbri rast zhruba o štvrtinu, čo predstavuje výrazné zrýchlenie tempa rastu v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom. Informoval o tom v sobotu čínsky štatistický úrad.

Zisky čínskych priemyselných firiem vzrástli v októbri medziročne o 24,6 % na 818,7 miliardy jüanov (113,47 miliardy eur). Na porovnanie, v septembri rast predstavoval 16,3 % a v auguste dosiahol 10,1 %. Údaje štatistického úradu zahrnujú zisky firiem s ročným príjmom viac než 20 miliónov jüanov z kľúčových operácií.

Ceny v Číne sa v dôsledku energetickej krízy výrazne zvýšili a Peking musel ustúpiť z pôvodných plánov utlmovania ťažby uhlia. Nariadil ťažobným spoločnostiam, aby ťažbu uhlia zvýšili, čo sa následne odrazilo na zmiernení cien komodity, ktorá je v Číne stále hlavnou pri výrobe elektrickej energie. S poklesom cien uhlia sa potom zmiernil tlak aj na ceny ďalších surovín.

Za január až koniec októbra dosiahli zisky čínskych priemyselných podnikov 7,2 bilióna jüanov. V medziročnom porovnaní to predstavuje rast o 42,2 %. Oproti vývoju za deväť mesiacov roka sa tak tempo rastu mierne spomalilo, keď za január až koniec septembra vzrástli zisky priemyselných firiem o 44,7 %.

(1 EUR = 7,2149 CNY)