Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia

ZMOS je so samosprávami na Ukrajine v každodennom kontakte

Na archívnej snímke predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger v Bratislave 27. októbra 2021. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Situácia sa turbulentne mení, uviedol pre TASR hovorca združenia Michal Kaliňák.

Bratislava 24. februára (TASR) – Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) je v každodennom kontakte s partnerskými samosprávami na Ukrajine, zatiaľ nedostalo žiadosť o pomoc či asistenciu. "Situácia sa turbulentne mení, v prípade, že nás ukrajinskí partneri požiadajú o pomoc, sme pripravení im v intenciách našich možností vyhovieť," uviedol pre TASR hovorca združenia Michal Kaliňák.

Súčasne informoval, že prostredníctvom zástupcu ZMOS-u Lukáša Baňackého na rokovaní bezpečnostnej rady štátu bude ZMOS podrobne informovať zástupcov slovenských prihraničných regiónov na východnej hranici o postupe pri vývoji situácie a prijímaných opatreniach zo strany samosprávy.

ZMOS spolupracuje s ukrajinskými samosprávami v rámci spoločného projektu, ktorého súčasťou sú semináre, odborné konferencie, ale aj stáže pre odborných zamestnancov z ukrajinských samospráv na Slovensku, publikovanie strategických materiálov či manuálov metodickej pomoci.

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok oznámil, že rozhodol o uskutočnení špeciálnej vojenskej operácie vo východnej časti Ukrajiny. Útoku predchádzalo rastúce napätie na ukrajinsko-ruskej hranici, ktoré nepomohli deeskalovať ani snahy o diplomatické riešenia.