Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia

Zomrel obľúbený herec, režisér i pedagóg Dušan Kaprálik

Na archívnej snímke herec Dušan Kaprálik. Foto: TASR Martin Baumann

Posledná rozlúčka so slovenským hercom, režisérom a divadelným pedagógom Dušanom Kaprálikom sa uskutoční v utorok 15. augusta o 13.15 h v bratislavskom krematóriu.

Bratislava 8. augusta (TASR) - Vo veku 75 rokov zomrel v utorok v Bratislave herec, režisér i divadelný pedagóg Dušan Kaprálik. Pre TASR to potvrdila PR manažérka z Divadla Nová scéna Zuzana Šebestová.

Dušan Kaprálik ako martinský rodák po maturite na Strednej všeobecnovzdelávacej škole vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Po štúdiu uplatnil herecký talent dve sezóny v Divadle Andreja Bagara v Nitre. Členom Novej scény v Bratislave sa stal v roku 1973, spočiatku pôsobil v jej Poetickom súbore. Ako herec hosťoval aj v Činohre SND, v bratislavskom Divadle a.ha., v trnavskom i martinskom divadle. Intenzívne sa venoval aj réžii. Vyučoval tiež na Konzervatóriu v Bratislave, kde pôsobil 20 rokov.

Dlhoročne sa venuje tiež rozhlasovej, televíznej, filmovej tvorbe aj dabingu. Herecké gény a lásku k divadlu zdedili aj jeho tri deti Zuzana, Martin a Ondrej, ktoré vyštudovali herectvo a Ondrej aj divadelnú réžiu.

Literárneho fondu za divadelnú a rozhlasovú tvorbu. Na snímke Dušan Kaprálik (vpravo) si prebral cenu za celoživotné dielo (divadlo) z rúk Dušana Jamricha.
Foto: TASR - Martin Baumann


Profil herca, režiséra i divadelného pedagóga Dušana Kaprálika


Dušan Kaprálik sa narodil 21. februára 1948 v Martine. K hereckému umeniu neinklinoval odjakživa, v mladosti bol totiž fanúšikom matematiky a fyziky. V týchto vedných disciplínach absolvoval viacero matematicko-fyzikálnych olympiád.

Počas stredoškolských štúdií sa však zúčastňoval aj na recitačných súťažiach, ktoré často na všetkých úrovniach vyhrával. Po maturite na Strednej všeobecnovzdelávacej škole vyštudoval herectvo na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave.

Ako divadelný herec začínal v Krajovom divadle, v dnešnom Divadle Andreja Bagara v Nitre. Členom Divadla Nová scéna v Bratislave sa stal v roku 1973, kde najprv pôsobil v jej Poetickom súbore. Hosťoval aj v Slovenskom národnom divadle (SND) a v Divadle a.ha v Bratislave. Ako režisér spolupracoval s viacerými ochotníckymi a mládežníckymi súbormi.

Pred filmovou kamerou stvárnil herec viaceré vedľajšie postavy napríklad v snímkach Choď a nelúč sa (1979), Dávajte si pozor! (1990), Jaškov sen (1996), Nedodržaný sľub (2009), Červený kapitán (2016), Učiteľka (2016) alebo Únos (2017).

Do bohatej televíznej filmografie Dušana Kaprálika patria známe tituly Americká tragédia (1976), Višňový sad (1978), Profesor na bielom koni (1984), Tá tajovská voda mútna (1987), Mladé letá (1993), Národný hriešnik (1994), Iba taká hra (1995) a mnohé ďalšie.

Známy bol aj zo seriálov Moje kone vrané (1980), Lekár umierajúceho času (1983), Domov (1985) alebo Kriminálka Staré Mesto (2010 - 2013).

Okrem divadla a filmu sa venoval aj dabingu a 20 rokov pôsobil ako pedagóg na Konzervatóriu v Bratislave.

Literárny fond udelil v roku 2010 Dušanovi Kaprálikovi cenu za celoživotné dielo v oblasti divadla a rozhlasu.


Posledná rozlúčka s Dušanom Kaprálikom bude 15. augusta



Posledná rozlúčka so slovenským hercom, režisérom a divadelným pedagógom Dušanom Kaprálikom sa uskutoční v utorok 15. augusta o 13.15 h v bratislavskom krematóriu. TASR o tom informovala PR manažérka Divadla Nová scéna (DNS) Zuzana Šebestová. "Verejná rozlúčka v domovskom divadle bude začiatkom sezóny, po dohode s rodinou," dodala.

Rozhlasovým a televíznym vysielaním si zosnulého herca v utorok a stredu (9. 8.) pripomenie RTVS. Odvysiela napríklad inscenáciu Prípad Daniel, v ktorej Kaprálik stvárnil hlavnú úlohu. Kaprálikovu osobnosť RTVS pripomenie aj reláciou Ars litera či rozhlasovými hrami Prípad muža, ktorý sa vyzliekal z kože či Listy poslanca zemského snemu.