Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Chárov Washington nestačil na Islanders, Pánik opäť na tribúne

Na snímke druhý zľava slovenský obranca Dallasu Andrej Sekera, druhý sprava jeho spoluhráč Jason Robertson, vľavo útočník Chicaga Brandon Hagel a vpravo jeho spoluhráč Ryan Carpenter bojujú o puk v zápase zámorskej hokejovej NHL Chicago Blackhawks - Dallas Stars v noci na 7. apríla 2021. Foto: TASR/AP

Dallas s Andrejom Sekerom v zostave prehral v Chicagu 2:4. Slovenský obranca počas 17 a pol minúty na ľade zaznamenal mínusový bod a mal tri hity.

New York 7. apríla (TASR) - Kanadský útočník Patrice Bergeron zaznamenal hetrik pri výhre hokejistov Bostonu nad Philadelphiou 4:2 v zápase NHL. Center prvej formácie Bruins sa v zámorskej profilige dostal na métu 900 kanadských bodov. Triumf hostí spolurežíroval Brad Marchand, ktorý si pripísal štyri body za víťazný gól v oslabení a tri asistencie.

Na súpiske Bostonu chýbal pre pozitívny test na koronavírus slovenský brankár Jaroslav Halák. Šancu medzi žrďami Bruins tak dostal Jeremy Swayman, ktorý pri svojom debute v NHL zaznamenal 40 zákrokov. "Bola to neuveriteľná skúsenosť. Víťazstvo tu vo Philadelphii pre mňa znamená všetko," povedal podľa tsn.ca 22-ročný Swayman. Nerozhodný stav 2:2 zlomil v tretej tretine svojim 29. gólom v oslabení Marchand. Bol to jeho 48. bod v početnej nevýhode, čím sa dostal na prvé miesto klubovej histórie pred Bobbyho Orra a Eda Westfalla. Kapitán Bergeron skompletizoval hetrik do prázdnej bránky a sa stal štvrtým hráčom, ktorý dosiahol métu 900 bodov v drese Bruins. Pred ním sa to podarilo Rayovi Bourqueovi (1506), Johnnovi Bucykovi (1339) a Philovi Espositovi (1012).

Obranca Christián Jaroš absolvoval v noci na stredu debut v drese San Jose Sharks. Nastúpil na prvý duel v prebiehajúcej sezóne od januárovej výmeny z Ottawy Senators, jeho tím podľahol doma Anaheimu 1:5 a ukončil sériu štyroch triumfov. Dvadsaťpäťročný Jaroš sa predstavil v tretej obrannej formácii Sharks s Čechom Radkom Šimekom. Na ľade bol 11 minút a 41 sekúnd, zaznamenal mínusový bod, rozdal dva hity a zblokoval dve strely. Bol to jeho 77. zápas v profilige, predtým si obliekal dres Ottawy. V NHL nastúpil prvýkrát od 5. marca 2020. V tejto sezóne nastúpil v NHL ako siedmy slovenský korčuliar. Jediný gól "žralokov" strelil veterán Patrick Marleau, ktorý sa s 565 zásahmi dostal pred Matsa Sundina a Joea Nieuwendyka na 23. miesto histórie.

Brock Nelson rozhodol v 54. minúte o tesnom víťazstve New Yorku Islanders nad Washingtonom 1:0. Útočník "ostrovanov" dostal pod tlak slovenského obrancu Zdena Cháru, ktorý nevyhodil puk z pásma a po strele Ryana Pulocka prekonal z dorážky brankára Vítka Vaněčka. Asistenciu pri zásahu Nelsona si pripísal aj Josh Bailey a zaznamenal 500. bod v kariére. Brankár Semjon Varlamov nepustil za chrbát ani jednu z 29 striel a dosiahol 31. shutout v kariére. "Nemali veľa šancí, ale Varly nebezpečenstvo vždy zažehnal a bol veľmi spoľahlivý. Myslím, že ich brankár chytal extrémne dobre, dlho sme ho nevedeli prekonať," povedal tréner Islanders Barry Trotz. Washington skončil s nulou na konte strelených gólov prvýkrát v sezóne. Chára proti svojmu bývalému tímu strávil na ľade necelých 14 minút, mal mínusový bod a až štyrikrát vystrelil na Varlamova. Jeho krajan Richard Pánik opäť nedostal dôveru trénera Petra Lavioletta, ktorý vrátil do zostavy českého útočníka Jakuba Vránu a Pánika nechal na tribúne.

Dallas s Andrejom Sekerom v zostave prehral v Chicagu 2:4. Slovenský obranca počas 17 a pol minúty na ľade zaznamenal mínusový bod a mal tri hity. Prvý gól vo svojom šiestom zápase sezóny strelil v drese Blackhawks Kirby Dach, ktorý si 23. decembra tesne pred MS do 20 rokov zlomil zápästie a o šesť dní neskôr sa podrobil operácii. V NHL vynechal prvých 34 duelov tohto ročníka, na ľad sa vrátil 27. marca. "Bol to jeho najlepší zápas. Hral excelentne," povedal o 20-ročnom Kanaďanovi tréner "jastrabov" Jeremy Colliton. Gól a asistenciu zaznamenal Patrick Kane a po edmontonských útočníkoch Connorovi McDavidovi a Leonovi Draisaitlovi sa stal tretím päťdesiatbodovým hráčom v tejto sezóne. Kane na métu 50 bodov dosiahol 14. krát v kariére, čím na druhom mieste klubovej histórie vyrovnal zápis Bobbyho Hulla. Na čele je slovenský rodák Stan Mikita, ktorý mal 18 sezón s 50 a viac bodmi.

Hokejisti Tampy Bay stále bez zraneného slovenského obrancu Erika Černáka prehrali v Columbuse 2:4. Skóre duelu otvoril sviatočný strelec Zach Dalpe, ktorý v NHL rozsvietil červené svetlo po 1629 dňoch. "Stále chcem niektorým ľuďom dokázať, že mám na túto úroveň. Verím, že sa mi to podarilo a že dostanem šancu," povedal 31-ročný Dalpe, ktorý predtým v profilige skóroval 20. októbra 2016 v drese Minnesoty. Obhajca Stanley Cupu nie je v ideálnej forme, "blesky" prehrali päť z uplynulých siedmich duelov. Zápas nedohral útočník Blue Jackets Boone Jenner, ktorého trafil pukom do ruky spoluhráč Patrik Laine.

Buffalo vyhralo na ľade New Jersey 5:3 a po rekordnej 18-zápasovej sérii bez víťazstva bodovalo v piatom stretnutí za sebou. Nerozhodný stav zlomil v presilovke desať minút pred koncom Casey Mittelstadt po asistencii Rasmusa Dahlina. "Tvrdo sme pracovali a konečne za to máme odmenu. Je príjemné vidieť na našich tvárach opäť úsmev," povedal Mittelstadt. V zápase proti sebe nastúpili bratia Tage a Tyce Thompsonovci a obaja zaznamenali po asistencii. Pamätnejšia bude tá pre útočníka Devils Tycea, ktorý si prvý kanadský bod pripísal pri debute v NHL už v druhom striedaní v čase v čase 4:22. Po jeho nahodení otvoril skóre Damon Severson. "Prežíval som neuveriteľné emócie a nadšenie. Chlapci v šatni odviedli výbornú prácu, že ma upokojili," povedal Tyce Thompson, ktorý sa do štatistík zapísal ako piaty najrýchlejší hráč v histórii klubu. Rekordérom je Viačeslav Fetisov, ktorý 5. októbra 1989 bodoval už po 69 sekundách v profilige. Do zostavy Sabres sa prvýkrát v sezóne nedostal hviezdny Taylor Hall, dlhšie sa špekuluje o jeho výmene pred uzávierkou prestupov (12. apríla). Dres Devils si v druhom stretnutí za sebou neobliekol tiež zdravý Kyle Palmieri.

Až dvanásť gólov padlo v Madison Square Garden, kde domáci New York Rangers zdolal Pittsburgh 8:4. Hviezdou duelu bol ruský útočník "jazdcov" Artemij Panarin, ktorý prvýkrát v sezóne zaznamenal štyri body v jednom zápase (1+3). Osem gólov Rangers si podelilo osem strelcov, deviati hráči mal na konte viac ako jeden kanadský bod. V bránke podal spoľahlivý výkon Igor Šesťorkin, ktorý zlikvidoval 41 striel. Obranca Adam Fox (1+2) bodoval v jedenástom zápase za sebou, je to najdlhšia séria obrancu Rangers od roku 1996, keď Brian Leetch bodoval v 14 dueloch za sebou.

Carolina zdolala Floridu 5:2 a ukončila tak "panterom" šesťzápasovú víťaznú sériu. Dva góly víťazov strelil Jordan Staal, tri asistencie mal Sebastian Aho a brankár Petr Mrázek v druhom zápase po zranení chytil 34 striel. Prekonal ho len Aleksander Barkov, ktorý sa postaral o oba zásahy Panthers.

NHL - sumáre:



CAROLINA HURRICANES - FLORIDA PANTHERS 5:2 (0:1, 1:1, 4:0)
Góly: 39. Trocheck (Aho, Svečnikov), 41. Hamilton (Trocheck, Aho), 49. Staal, 59. Staal (Foegele), 60. Fast (Aho) - 12. Barkov (Weegar, Verhaeghe), 39. Barkov (Verhaeghe, Marchment). Brankári: Mrázek - Bobrovskij, strely na bránku: 36:36.

COLUMBUS BLUE JACKETS - TAMPA BAY LIGHTNING 4:2 (1:0, 1:0, 2:2)
Góly: 15. Dalpe (Domi, Jones), 23. Roslovic (Atkinson), 47. Domi (Werenski, Roslovic), 54. Foligno (Texier) - 55. Colton (Johnson, Maroon), 60. Schenn (McDonagh, Maroon). Brankári: Korpisalo - Vasilevskij, strely na bránku: 30:38.

NEW JERSEY DEVILS - BUFFALO SABRES 3:5 (2:2, 1:1, 0:2)
Góly: 5. Severson (Tyce Thompson, Malcev), 20. Bratt (Zajac, Zacha), 32. Zacha (Bratt, Wood) - 10. Asplund (Mittelstadt), 20. Montour (Tage Thompson, Miller), 36. Dahlin (Sheahan, Okposo), 51. Mittelstadt (Dahlin), 59. Ristolainen. Brankári: Wedgewood - Ullmark, strely na bránku: 30:18.

NEW YORK ISLANDERS - WASHINGTON CAPITALS 1:0
(0:0, 0:0, 1:0)
Gól: 54. Nelson (Bailey, Pulock). Brankári: Varlamov - Vaněček, strely na bránku: 39:29.

NEW YORK RANGERS - PITTSBURGH PENGUINS 8:4 (4:1, 1:1, 3:2)
Góly: 2. Blackwell (Panarin, Trouba), 8. Zibanejad (Bučnevič), 10. Panarin (Fox, Kreider), 20. Strome (Panarin, Fox), 33. Lafreniere (Chytil, Kakko), 47. Kakko (Trouba, Blackwell), 51. Fox (Zibanejad, Strome), 51. Bučnevič (Chytil, Panarin) - 11. McCann (Letang, Crosby), 33. Matheson (Sceviour, Jankowski), 49. Guentzel (Matheson, Letang), 59. Dumoulin (Zohorna, Jankowski). Brankári: Šesťorkin - Jarry (21. DeSmith), strely na bránku: 25:45.

PHILADELPHIA FLYERS - BOSTON BRUINS 2:4 (0:2, 2:0, 0:2)
Góly: 22. Voráček (Konecny), 25. Gostisbehere (Voráček, Provorov) - 8. Bergeron (Smith, Marchand), 18. Bergeron (Pastrňák, Marchand), 49. Marchand (Lauzon, Clifton), 60. Bergeron (Marchand, Wagner). Brankári: Hart - Swayman, strely na bránku: 42:26.

DETROIT RED WINGS - NASHVILLE PREDATORS 2:3 pp a sn (1:0, 0:0, 1:2 - 0:1)
Góly: 20. DeKeyser (Filppula), 53. Erne (Merrill, Djoos) - 44. Kunin (Josi, Benning), 57. Granlund (Järnkrok, Josi), rozh. náj. Johansen. Brankári: Greiss - Saros, strely na bránku: 27:31.

CHICAGO BLACKHAWKS - DALLAS STARS 4:2 (1:0, 2:0, 1:2)
Góly: 13. Dach (Kane, Murphy), 30. Kubalík (Hinostroza, Boqvist), 40. DeBrincat, 60. Kane (DeBrincat, Kämpf) - 42. Cogliano (Comeau), 54. Faksa (Lindell, Comeau). Brankári: Lankinen - Oettinger, strely na bránku: 28:27.

SAN JOSE SHARKS - ANAHIEM DUCKS 1:5 (0:1, 1:3, 0:1)
Góly: 22. Marleau (Labanc, Karlsson) - 6. Henrique (Heinen, Shattenkirk), 21. Comtois (Drysdale, Carrick), 23. Lundeström (Manson, Backes), 36. Deslauriers (Terry, Hutton), 53. Backes (Deslauriers, Grant). Brankári: Jones - Gibson, strely na bránku: 35:34.

WINNIPEG JETS - VANCOUVER CANUCKS (odložené)

Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Washington) 13:39 0 0 0 -1 4 0
Andrej Sekera (Dallas) 17:27 0 0 0 -1 0 0
Christián Jaroš (San Jose) 11:41 0 0 0 -1 0 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/