Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia NHL

Brankár Scrivens z Edmontonu vytvoril nový rekord NHL

Brankár Edmontonu Oilers Ben Scrivens po svojom životnom zápase. Foto: TASR

Scrivens sa postaral o nový rekord NHL, takému vysokému počtu striel nečelil pri vychytanom shutoute dosiaľ žiadny brankár v profilige.

Edmonton 30. januára (TASR) - Životný zápas odohral v noci na štvrtok v zámorskej hokejovej NHL brankár Edmontonu Ben Scrivens. V domácom súboji proti San Jose Sharks pochytal všetkých 59 striel hostí a výraznou mierou sa tak pričinil o víťazstvo Oilers 3:0.

Scrivens sa postaral o nový rekord NHL, takému vysokému počtu striel nečelil pri vychytanom shutoute dosiaľ žiadny brankár v profilige. Prekonal aj výkon Mikea Smitha z Phoenixu, ktorý 3. apríla 2012 pri víťazstve Coyotes 2:0 nad Columbusom zaznamenal 54 úspešných zákrokov.

"Mal som celý zápas dobrý výhľad na puk. Navyše, v druhej tretine sme mali extrémne šťastie, keď súper dvakrát nastrelil žŕdku," zdôraznil Scrivens. Vstup do zápasu mal náročný. "Počas predzápasovej rozcvičky som sa necítil práve najlepšie. Koncentroval som sa len na svoj výkon, snažil sa zastaviť strelu po strele a vyšlo to," povedal pre zámorské médiá hrdina večera.



Dvadsaťsedemročný brankár sa zaskvel pri šanciach Patricka Marleaua, dvakrát Jasona Demersa, Brackena Kearnsa, Brenta Burnsa i Tommyho Wingelsa. Raz v druhej a viackrát v tretej tretine mu aplaudovali diváci postojačky. "Klobúk dole pred jeho výkonom," zložil poklonu Scrivensovi tréner "žralokov" Todd McLellan. "Chytal úžasne. Bol prvou, druhou i treťou hviezdou stretnutia zároveň. Parádne predstavenie, za celé môje pôsobenie v súťaži som nič podobné nevidel."



Pre Scrivensa, ktorý prišiel do metropoly Alberty v polovici januára výmenou z Los Angeles, to bolo prvé čisté konto v drese Edmontonu a celkovo piate v jeho profiligovej kariére. "Olejári" vyrovnali zároveň klubový rekord, 59 striel dovolili vyslať naposledy v roku 1993 "jazdcom" z New Yorku.

Edmonton len druhýkrát v sezóne vyhral tri zápasy v rade, z dvojbodového zisku sa tešil aj slovenský obranca Martin Marinčin.