Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia NHL

VIDEO: Budaj už 7-krát dosiahol čisté konto: Som vďačný za každý duel

Brankár Peter Budaj z Los Angeles Kings, archívna snímka Foto: TASR/AP

Tridsaťštyriročný Budaj kryl všetkých 17 striel súpera, asistovali mu Chára a Hossa. O víťazný gól sa postaral v 63. minúte útočník Jeff Carter.

Washington 5. februára (TASR) - Slovenský hokejový brankár Peter Budaj má na konte už sedem čistých kont a osamostatnil sa v tejto štatistike na čele prebiehajúcej sezóny zámorskej NHL. Ďalší shutout pridal v sobotu, keď vychytal víťazstvo svojho Los Angeles Kings na ľade Philadelphie Flyers 1:0 po predĺžení. Presadili sa aj ďalší slovenskí hokejisti, kapitán Bostonu Bruins Zdeno Chára zaznamenal tri asistencie a útočník Chicaga Blackhawks Marián Hossa zlepšil svoje štatistiky o dve gólové prihrávky.

Tridsaťštyriročný Budaj kryl 17 striel Flyers a zaznamenal druhé čisté konto za sebou a tretie z minulých štyroch duelov. Sériu bez inkasovaného gólu natiahol na 144 minút a 5 sekúnd. Budaj si čas v bránke užíva, pretože návrat tímovej jednotky Jonathana Quicka sa blíži a slovenský brankár vie, že potom dostane oveľa menej priestoru.

"Znie to ako klišé, ale beriem to od zápasu k zápasu a ku každému pristupujem maximálne koncentrovaný. Bojujeme o play off a potrebujeme teraz každý bod. Snažím sa chytať najlepšie, ako viem, nepremýšľam, čo si o mne kto myslí, alebo ako stojíme v tabuľke. Sústredím sa vždy na najbližší zákrok a chcem doviesť tím k víťazstvu. To je pre mňa kľúčové a užívam si to. Som vďačný za každý zápas, v ktorom dostanem šancu," povedal Budaj pre nhl.com.

So siedmimi shutoutami sa dostal pred Bradena Holtbyho (Washington) na čelo celej NHL, ale kraľuje aj v štatistike inkasovaných gólov na zápas. Spoločne s Jimmy Howardom z Detroitu sú na čele s priemerom 1,96. S úspešnosťou zásahov 92,3 percenta sa Budaj delí o ôsme miesto.

O víťazný gól Kings sa postaral v 63. minúte útočník Jeff Carter, ktorý strelil svoj 27. gól v sezóne, z toho deviaty víťazný (najviac v NHL). Aj on chválil po zápase Budaja. Pripomenul, že za to, kde sú Kings bez dvojnásobného víťaza Stanley Cupu a finalistu na zisk Vezinovej trofeje z minulej sezóny Quicka, môže práve slovenský brankár.



"Ak by nepodával takéto výkony, tak by sme neboli tam, kde sme. Myslím to úplne vážne," zložil Carter kompliment 34-ročnému slovenskému brankárovi. Druhý slovenský zástupca v stretnutí Marián Gáborík bol na ľade 13:38 minúty a dvakrát ohrozil súperovu bránku. Kings vyhrali piaty zápas za sebou.

Kapitán Bostonu Zdeno Chára si pripísal tri asistencie, Bruins však na vlastnom ľade podľahli v divokom zápase Torontu Maple Leafs 5:6. Toronto viedlo v polovici zápasu 4:1, keď svoj prvý hetrik v NHL zavŕšil William Nylander. Boston potom vyrovnal na 4:4, aj na 5:5 a zdalo sa, že duel smeruje do predĺženia. O treťom víťazstve Maple Leafs nad Bruins v tejto sezóne však rozhodol minútu a 36 sekúnd pred koncom svojím druhým gólom v zápase James van Riemsdyk.

"Sme sklamaní z takejto prehry, pretože potrebujeme body. Za stavu 1:4 sme zabojovali a vrátili sme sa do zápasu, ale v závere sme nemali šťastie," povedal zámorským médiám tréner Bostonu Claude Julien. Chára si pripísal po jednej asistencii v každej tretine a tromi bodmi vyrovnal svoje kariérne maximum v NHL. Po jeho dvoch akciách skóroval český útočník David Pastrňák a raz Ryan Spooner, ktorý vyrovnal na 4:4.

"Prehra nás mrzí, pretože sme mohli dosiahnuť viac. Boli tam však pozitívne veci, na ktorých musíme stavať. Mrzí ma, že sme inkasovali po chybách, ktoré by sa nemali stávať," povedal Chára pre Boston Gloge. Slovenský obranca zlepšil svoju bilanciu v tejto sezóne na 4+11. Na ľade bol 18 minút, okrem troch asistencií zaznamenal aj dve "plusky" a päť striel. V drese Toronta bol obranca Martin Marinčin na ľade 11:28 minúty, zaznamenal jednu strelu a až šesť trestných minút.

Marián Hossa zaznamenal dve asistencie pri víťazstve jeho Chicaga na ľade Dallasu Stars 5:3. Blackhawks po góle Tylera Seguina v polovici tretej tretiny prehrávali 2:3, ale Patrick Kane rýchlo vyrovnal a víťazný gól strelil štyri minúty pred koncom obranca Trevor van Riemsdyk. Napodobnil svojho brata Jamesa, ktorý rozhodol v Bostone o triumfe Toronta. Víťazstvo po Hossovej prihrávke spečatil v úplnom závere do prázdnej bránky kapitán Jonathan Toews. Chicago vyhralo s Dallasom všetky štyri zápasy v tejto sezóne. Brankár Corey Crawford chytil 31 striel Dallasu a zaznamenal 202. víťazstvo v drese Blackhawks.

V klubových tabuľkách predstihol v tejto štatistike Eda Belfoura a osamostatnil sa na treťom mieste. Na čele je Tony Esposito (418) a druhé miesto patrí Glennovi Hallovi (275). Hossa bol na ľade 17 minút a 6 sekúnd, zaznamenal jeden plusový bod a dve strely. Svoju bilanciu v tejto sezóne zlepšil na 19+14 a ziskom 33 bodov už teraz vyrovnal svoje hodnotenie z uplynulého ročníka. Proti Dallasu sa mu tradične darí, v 45 zápasoch s týmto súperom zaznamenal 41 bodov (21+20). Jeho krajan Richard Pánik nebodoval, odohral 13:36 minúty, mal dva mínusové body, dve strely a dve trestné minúty.



Detroit vyhral v Nashville 1:0, hrdinom duelu bol brankár Petr Mrázek. Ten chytil 42 striel Predators a zaznamenal prvý shutout v sezóne. "Teším sa, že z toho bolo čisté konto, ale najdôležitejšie je víťazstvo," povedal Mrázek zámorským médiám. Jediný gól duelu strelil v závere prvej tretiny Mike Green. Do zostavy Red Wings sa vrátil slovenský útočník Tomáš Jurčo, ktorý dostal šancu namiesto zraneného Fransa Nielsena a nastúpil prvýkrát od 25. januára. Na ľade bol necelých 10 minút a Pekku Rinneho ohrozil dvomi strelami. Jeho krajan Tomáš Tatar odohral 12 minút a 28 sekúnd, ale nepresadil sa.

Washington vyhral v Montreale 3:2. Brankár Holtby zaznamenal 20 úspešných zásahov a svoju osobnú víťaznú sériu natiahol na 10 zápasov. Capitals sú so 76 bodmi líder celej NHL. "Hráme jednoducho a nerobíme chyby, v tom je náš úspech. A keď aj nejakú spravíme, tak je tam náš brankár," povedal pre nhl.com kapitán Caps Alexander Ovečkin.

Colorado ukončilo deväťzápasovú sériu prehier a zdolalo Winnipeg 5:2. Skóre duelu otvoril veterán Avalanche Jarome Iginla svojím 618. gólom v kariére. Na súčasného generálneho manažéra "lavín" Joea Sakica, ktorý je v historických tabuľkách NHL na 15. mieste, stráca sedem zásahov.

Buffalo doviedol k víťazstvu nad Ottawou 4:0 švédsky brankár Robin Lehner, ktorý chytil 37 striel Senators. Zaznamenal štvrté čisté konto v kariére, prvé proti svojmu bývalému tímu.

Carolina sa najskôr ubránila viac ako minútovému oslabeniu v predĺžení a potom svojím druhým gólom v zápase rozhodol obranca Ron Hainsey. Hurricanes vyhrali na ľade New Yorku Islanders 5:4. "Ostrovania" prehrali druhýkrát za sebou.

Sidney Crosby sa blysol tromi bodmi (2+1) na ľade St. Louis, kde jeho Pittsburgh zvíťazil 4:1. Kapitán "tučniakov" svojím 30. gólom v sezóne spečatil výsledok do prázdnej bránky a priblížil sa k významnému míľniku 1000 bodov. Na konte má 368 gólov a 997 bodov v 752 zápasoch základnej časti. Zápas pre zranenia nedohrali Carl Hagelin (Pittsburgh) ani Robby Fabbri (St. Louis).

"Diabli" z New Jersey vyhrali v Columbuse 5:1 a triumfovali šiestykrát za sebou na ľade súpera. Brankár Corey Schneider zaznamenal 31 zásahov, prvý gól v 26. zápase sezóny strelil Jacob Josefson.

Životný zápas odohral útočník Minnesoty Mikael Granlund, ktorý sa na víťazstve 6:3 vo Vancouveri podieľal prvým hetrikom v NHL a pridal k nemu aj asistenciu. Fínsky hokejista bodoval v 12. zápase za sebou, čím zlepšil klubový rekord Wild. V prebiehajúcej sezóne je to zatiaľ najdlhšia séria v celej súťaži. "Hetrik je rarita. Ani sa nepamätám, kedy sa mi to podarilo naposledy," povedal Granlund po svojom 290. zápase v NHL.

NHL - sumáre:



PHILADELPHIA FLYERS - LOS ANGELES KINGS 0:1 pp (0:0, 0:0, 0:0 - 0:1)
Gól: 63. Carter (Kopitar, Doughty). Brankári: Neuvirth - BUDAJ, strely na bránku: 17:28, 19.833 divákov.

MONTREAL CANADIENS - WASHINGTON CAPITALS 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)
Góly: 8. Radulov (Danault, Pacioretty), 48. Pacioretty (Radulov) - 4. Beagle (Winnik, Wilson), 30. Burakovsky (Connolly, Eller), 46. Bäckström (Niskanen). Brankári: Price - Holtby, strely na bránku: 22:30, 21.288 divákov.

COLORADO AVALANCHE - WINNIPEG JETS 5:2 (2:1, 1:1, 2:0)
Góly: 6. Iginla (Beauchemin, Duchene), 15. MacKinnon (Landeskog, Rantanen), 29. Nieto (Wiercioch, Duchene), 43. Söderberg (Iginla, Comeau), 60. Nieto (Duchene, Zadorov) - 10. Lowry (Armia), 21. Lowry (Wheeler, Byfuglien). Brankári: Pickard - Pavelec, strely na bránku: 28:25, 13.930 divákov.

BOSTON BRUINS - TORONTO MAPLE LEAFS 5:6 (1:1, 2:3, 2:2)
Góly: 3. Pastrňák (Bergeron, CHÁRA), 31. Pastrňák (Bergeron, CHÁRA), 36. Krug (Pastrňák, Spooner), 51. Spooner (CHÁRA, Moore), 58. Bergeron (Krug, Marchand) - 12. Nylander (Kadri, Matthews), 29. J. van Riemsdyk (Marner), 30. Nylander, 31. Nylander (Brown, Matthews), 56. Brown (Hyman, Matthews), 59. J. van Riemsdyk (Bozak, Marner). Brankári: Rask (31. McIntyre) - Andersen, strely na bránku: 41:26, 17.565 divákov.
BUFFALO SABRES - OTTAWA SENATORS 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

Góly: 11. Okposo (Falk, Gorges), 37. R. O'Reilly (Ristolainen, Ennis), 46. Reinhart (Eichel), 51. Foligno (Eichel). Brankári: Lehner - Condon (51. Hammond), strely na bránku: 26:37, 19.070 divákov.

TAMPA BAY LIGHTNING - ANAHEIM DUCKS 3:2 pp a sn (1:1, 1:0, 0:1 - 0:0, 1:0)
Góly: 10. Drouin (Johnson, Kučerov), 31. Killorn (Kučerov), rozh. nájazd Boyle - 9. Montour (Silfverberg, Kesler), 45. Getzlaf (Bieksa, Kesler). Brankári: Bishop - Bernier, strely na bránku: 37:16, 19.092 divákov.

NEW YORK ISLANDERS - CAROLINA HURRICANES 4:5 pp (1:1, 2:3, 1:0 - 0:1)
Góly: 12. Lee (Seidenberg, Bailey), 23. Cizikas (Strome, Prince), 39. Nelson (Strome, Pelech), 49. Bailey (Lee) - 10. Slavin (Pesce, Lindholm), 23. Hainsey (Lindholm, Staal), 25. Stempniak (Skinner), 40. Teräväinen (McGinn), 63. Hainsey (Faulk, Staal). Brankári: Berube - Ward, strely na bránku: 37:25, 14.153 divákov.

COLUMBUS BLUE JACKETS - NEW JERSEY DEVILS 1:5 (0:1, 0:2, 1:2)
Góly: 52. Calvert (Karlsson) - 4. Hall (Zajac, Palmieri), 22. Josefson (Greene), 39. Zajac (Henrique, Parenteau), 57. Hall (Lovejoy), 60. Helgeson (Santini, Henrique). Brankári: Bobrovskij - Schneider, strely na bránku: 32:30, 18.566 divákov.

ST. LOUIS BLUES - PITTSBURGH PENGUINS 1:4 (0:1, 0:2, 1:1)
Góly: 51. Berglund (Parayko, Edmundson) - 16. Crosby (Kunitz), 22. Letang (Rowney, Rust), 33. Schultz (Crosby, Kunitz), 60. Crosby. Brankári: Allen - Fleury, strely na bránku: 23:31, 19.496 divákov.

NASHVILLE PREDATORS - DETROIT RED WINGS 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Gól: 19. Green (Zetterberg, Mantha). Brankári: Rinne - Mrázek, strely na bránku: 42:19, 17.204 divákov.

DALLAS STARS - CHICAGO BLACKHAWKS 3:5 (0:0, 1:2, 2:3)
Góly: 21. Faksa (Shore, Hamhuis), 41. Ja. Benn (Eakin, Klingberg), 50. Seguin - 27. Hartman (Kero, HOSSA), 29. Forsling (Seabrook, Krüger), 50. Kane (Anisimov), 56. T. van Riemsdyk (Anisimov, Panarin), 60. Toews (HOSSA, Keith). Brankári: Lehtonen - Crawford, strely na bránku: 34:36, 18.532 divákov.

VANCOUVER CANUCKS - MINNESOTA WILD 3:6 (1:2, 2:3, 0:1)
Góly: 18. Sutter (Hansen), 29. Horvat (Larsen), 40. Sutter (Bärtschi, D. Sedin) - 14. Reilly (Folin, Pominville), 20. Granlund (Zucker, Dumba), 25. Granlund (Dumba), 30. Parise (Spurgeon, Staal), 39. Koivu (Granlund, Spurgeon), 51. Granlund (Zucker, Koivu). Brankári: Miller - Dubnyk, strely na bránku: 27:39, 18.212 divákov.

SAN JOSE SHARKS - ARIZONA COYOTES 2:3 pp a sn (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 38. Dillon (Marleau, Couture), 43. Couture (Marleau, Boedker) - 33. Doan (McGinn, Goligoski), 43. White (Goligoski, Martinook), rozh. nájazd Vrbata. Brankári: Jones - Smith, strely na bránku: 40:28, 17.562 divákov.

Slováci v akcii:
Zdeno Chára (Boston) 18:05 0 3 3 2 5 0
Marián Hossa (Chicago) 17:06 0 2 2 1 2 0
Marián Gáborík (Los Angeles) 13:38 0 0 0 0 2 0
Martin Marinčin (Toronto) 11:28 0 0 0 0 1 6
Tomáš Tatar (Detroit) 12:28 0 0 0 0 0 0
Tomáš Jurčo (Detroit) 09:54 0 0 0 0 2 0
Richard Pánik (Chicago) 13:36 0 0 0 -2 2 2
Peter Budaj (Los Angeles) 62:30 17/17 100,0
/legenda: za menom nasleduje počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: počet odchytaných minút, počet úspešných zákrokov/striel, percentuálna úspešnosť zásahov/