Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia NHL

Carolina a Calgary vyhrali úvodné zápasy konferenčného semifinále

Na snímke hokejista Edmontonu Connor McDavid (vpravo) prekonáva brankára Calgary Jacoba Markströma (vľavo) v prvom zápase semifinále Západnej konferencie zámorskej hokejovej NHL Calgary Flames - Edmonton Oilers v Calgary v stredu 18. mája 2022. Foto: TASR/AP

V prvom dieli hokejovej "bitky o Albertu" uspelo Calgary, ktoré malo skvelý vstup do zápasu a po šiestich minútach hry viedli domáci 3:0.

New York 19. mája (TASR) - Hokejisti Caroliny a Calgary vstúpili úspešne do sérií 2. kola play off NHL. Carolina vyhrala v prvom dueli semifinále Východnej konferencie doma nad New Yorkom Rangers 2:1 po predĺžení. Hráči Calgary v "prestrelke" v Západnej konferencii zdolali Edmonton 9:6, hetrikom sa blysol Matthew Tkachuk.

Rangers na ľade Caroliny dlho viedli po góle Filipa Chytila z 8. minúty, no domáci si v závere riadneho hracieho času vynútili predĺženie. Zariadil ho 143 sekúnd pred sirénou vyrovnávajúcim gólom na 1:1 Sebastian Aho a o triumfe "Canes" rozhodol vo 4. minúte nadstavenia obranca Ian Cole. "Sviatočný strelec", ktorý za celú základnú časť dal iba dva góly, sa presadil strelou z vrcholu kruhu. Tú ešte nešťastne tečoval hokejkou za chrbát Igora Šesťorkina obranca "jazdcov" Ryan Lindgren. "Chcel som skôr niekomu prihrať, no nikto zo spoluhráčov nestál v dobrej pozícii. Tak som len puk poslal na bránku a čakal, že sa niečo prihodí. Hokej je hra o šťastných odrazoch a presne taký sa udial. Nebol to najkrajší gól, no určite ho berieme," opísal rozhodujúci moment Cole. Ten sa stal iba tretím obrancom organizácie Hurricanes/Whalers s gólom v predĺžení v play off, keď napodobnil Niclasa Wallina a Tima Gleasona.

Brankár Antti Raanta pomohol Caroline k víťazstvu 27 úspešnými zákrokmi, vyznamenal sa pri šanciach Chytila, Ryana Reavesa, Kaapa Kakka či Miku Zibanejada. "V prvých dvoch tretinách nám čosi chýbalo, no dokázali sme počas zápasu zvýšiť úroveň našej hry a intenzitu, zúfalo sme túžili výsledok otočiť. Nie vždy sa to podarí, ale tretia tretina nám skutočne vyšla," spokojne konštatoval tréner "hurikánov" Rod Brind'Amour. Rangers vyhrali na strely 28:26, mali oveľa viac šancí ako súper, no dali iba jeden gól a v závere neudržali tesné vedenie. "Je to pre nás určite trpká prehra," hodnotil zápas pre nhl.com tréner hostí Gerard Gallant. "Boli sme v hre, robili sme, čo sme mali, s naším výkonom som skutočne veľmi spokojný. Prvé dve tretiny sme hrali perfektný hokej, odohrali sme asi najlepší zápas v sezóne. Carolina nás v prvých desiatich minútach tretej tretiny zatlačila, no dokázali sme ustáť búrku. Napokon to nestačilo. Musíme sa z toho pozviechať." Druhý duel série sa hrá v Raleigh v noci na sobotu (2.00 SELČ).

V prvom dieli hokejovej "bitky o Albertu" uspelo Calgary, ktoré malo skvelý vstup do zápasu a po šiestich minútach hry viedli domáci 3:0. Po dvoch zásahoch Blakea Colemana to bolo v 27. minúte už 5:1 pre Calgary, no Edmonton dokázal štvorgólové manko zmazať - Kailer Yamamoto vyrovnal na začiatku tretej tretiny na 6:6. "Plamene" však napokon strhli víťazstvo na svoju stranu, spečatil ho Tkachuk gólom do prázdnej bránky a prvým hetrikom v kariére v play off. Andrew Mangiapane a Rasmus Andersson sa na divokom víťazstve podieľali zhodne gólom a dvomi asistenciami. Johnny Gaudreau trikrát asistoval a natiahol osobnú bodovú šnúru na šesť zápasov play off, čím zopakoval historické klubové počiny Jaroma Iginlu a Martina Gelinasa z roku 2004. "Počuli sme, že naposledy, keď sa tieto dva tímy stretli v play off, to bola nudná séria. Tak som včera hráčom povedal, že musia streliť sedem až desať gólov, s tým, že súper ich pravdepodobne dá päť až osem. Tak by sme mohli vyhrať. A presne to sme urobili," povedal s úsmevom tréner domácich Darryl Sutter.

Rivali o tri góly prekonali historický rekord z roku 1983 v rámci svojho derby v play off, vtedy strelili v jednom zápase 12 gólov. V NHL naposledy padlo v jednom stretnutí vyraďovačky toľko gólov v roku 1993, hráči Los Angeles vtedy zdolali Flames rovnako 9:6. Flames utvorili ligový rekord aj dvomi gólmi v prvých 51 sekundách zápasu play off. Deviatimi presnými zásahmi v zápase play off vyrovnali klubový rekord, predtým sa im to podarilo trikrát.

"Bol to zvláštny zápas. Dali sme góly z prvých dvoch striel na bránku. Akoby sa hralo v tomto jednom stretnutí dokopy šesť rôznych zápasov. Výhru berieme a ideme ďalej," dodal Sutter, ktorý sa 94. víťazstvom v kariére v play off dostal na šieste miesto historickej ligovej tabuľky, keď sa vyrovnal Patovi Quinnovi. Hetrikovému hrdinovi Tkachukovi sa výkon Flames nepáčil: "Vôbec to nebolo dobré. Zrejme to bol náš najhorší zápas v play off. Mali sme super šťastie, a to nebýva väčšinou recept na úspech. S takýmto výkonom nemáme nabudúce nárok."

Úvodnú kanonádu nevydržal brankár "olejárov" Mike Smith, ktorý inkasoval tri góly z 10 striel a už v 7. minúte striedal. Jeho náhradník Mikko Koskinen následne dostal päť gólov z 37 striel. Edmontonu nepomohli ani štyri body kapitána Connora McDavida (1+3), ktorý si upevnil post najproduktívnejšieho hráča play off. Leon Draisaitl nazbieral gól a dve asistencie. "Ak prehrávate 0:2 skôr, než ubehne prvá minúta, nie je to dobré vysvedčenie. Zjavne sme neboli v úvode pripravení, to sa potom počas zápasu ťažko dobieha. Vieme, že dokážeme hrať lepšie bez puku, počnúc mnou," nešetril Draisaitl kritikou do vlastných radov. Druhý zápas série sa hrá v noci na sobotu opäť v Calgary (4.30 SELČ).

2. kolo play off NHL


semifinále Východnej konferencie - prvý zápas:

Carolina Hurricanes - New York Rangers 2:1 pp
(0:1, 0:0, 1:0 - 1:0)
Góly: 58. Aho (Jarvis, Teräväinen), 64. Cole (Smith, Kotkaniemi) - 8. Chytil (Lafreniere). Brankári: Raanta - Šesťorkin, strely na bránku: 26:28, 18.705 divákov.
/stav série 1:0/

semifinále Západnej konferencie - prvý zápas:

Calgary Flames - Edmonton Oilers 9:6
(3:1, 3:4, 3:1)
Góly: 1. Lindholm (Andersson, Gaudreau), 1. Mangiapane (Backlund), 7. Ritchie, 21. Coleman (Mangiapane, Andersson), 27. Coleman (Hanifin, Lewis), 29. Tkachuk (Gaudreau, Toffoli), 43. Andersson (Mangiapane, Järnkrok), 49. Tkachuk, 58. Tkachuk (Lindholm, Gaudreau) - 8. McDavid, 28. Bouchard (McDavid, Draisaitl), 30. Hyman (Nugent-Hopkins), 35. Hyman (Nugent-Hopkins, Yamamoto), 40. Draisaitl (McDavid), 42. Yamamoto (McDavid, Draisaitl). Brankári: Markström - Smith (7. Koskinen), strely na bránku: 48:28, 19.289 divákov.
/stav série 1:0/