Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Tarasenko načal a Jackman dokončil skazu Chicaga Blackhawks

Vladimir Tarasenko sa teší s Chris Porterom z gólu, ktorý znamenal predĺženie v zápase proti Chicagu. Foto: TASR/AP

Blackhawks mali víťazstvo na dosah. Domáci "bluesmani" však 6, 4 sekundy pred koncom riadneho hracieho času vyrovnali.

New York 20. apríla (TASR) - Hokejisti St. Louis Blues vedú v sérii 1. kola play off zámorskej NHL s Chicagom už 2:0 na zápasy. V noci na nedeľu zdolali na domácom ľade obhajcu Stanleyho pohára po dramatickom priebehu 4:3 po predĺžení, víťazný gól strelil v 66. minúte obranca Barret Jackman. Rovnakým pomerom vedie v sérii s Minnesotou aj Colorado, ktoré v druhom súboji štvrťfinále Západnej konferencie zvíťazilo nad Wild 4:2. Vo Východnej konferencii Columbus vyrovnal stav štvrťfinálovej série s Pittsburghom na 1:1, keď vyhral na ľade Penguins 4:3 až po dvojnásobnom predĺžení vďaka gólu Matta Calverta z 82. minúty.

Blackhawks prišli o víťazstvo behom pár sekúnd

Blackhawks otočili v druhom stretnutí série skóre z 0:2 na 3:2 a víťazstvo mali na dosah. Domáci "bluesmani" však 6,4 sekundy pred koncom riadneho hracieho času vyrovnali, keď im predĺženie zachránil ruský mladík Vladimir Tarasenko v power play pri hre 6 na 4. Využil tak zároveň presilovku pri päťminútovom vylúčení obrancu hostí Brenta Seabrooka, ktorý za nebezpečný zákrok na hlavu Davida Backesa putoval predčasne pod sprchy. V predĺžení sa stal hrdinom domáci zadák Barret Jackman, ktorý v 66. minúte prestrelil od mantinelu brankára Coreyho Crawforda. Puk si našiel cestu pomedzi jeho betóny, keď gólmanovi výborne clonil Maxim Lapierre. "Iba som zavrel oči a vypálil. Erupcia v hale hovorí za všetko, je to celkom príjemný pocit," vyznal sa pre zámorské médiá hrdina Jackman, ktorý dal víťazný gól Blues aj vo vlaňajšej sérii play off s Los Angeles. "Mal som zaclonený výhľad. Hoci som mal betóny spojené, bola tam malá kulinka, cez ktorú puk prekĺzol do siete," smútil brankár hostí Crawford. Tréner St. Louis Ken Hitchcock mal zmiešané pocity, radosť z víťazstva totiž prekrylo zranenie kapitána Backesa po bezohľadnom ataku Seabrooka. Útočník Blues po nepríjemnom náraze už do hry nezasiahol. "Ako sa asi cíti? Nie najlepšie. Dúfam, že si ligová disciplinárka na ten zákrok posvieti," hneval sa domáci kouč.

Tarasenko načal skazu Chicaga




Dvojica slovenských útočníkov v službách "jastrabov" Marián Hossa a Michal Handzuš sa bodovo nepresadila, obaja si pripísali zhodne mínusku, Hossa bol s ôsmimi pokusmi strelecky najaktívnejším hráčom v zápase. Blues tak zopakovali scenár z prvého vzájomného duelu, keď rovnako zachránili predĺženie gólom v závere tretej tretiny a o svojom triumfe rozhodli v extračase. Séria sa teraz presúva na ľad Chicaga, zápas číslo tri sa hrá v United Center v pondelok večer.

Celý zostrih zo zápasu St. Louis Blues vs. Chicago Blackhawks




Nečakaný triumf Columbusu

Pittsburgh viedol nad Columbusom už v 5. minúte vďaka dvom gólom nováčika Briana Gibbonsa 2:0, po prvej tretine 3:1, no sľubný náskok premárnil. Blue Jackets zásahmi Matta Calverta a Jacka Johnsona dotiahli duel do predĺženia. V ňom nerozhodlo o víťazovi ani 20 minút, až na začiatku druhého predĺženia zariadil nečakaný triumf hostí svojím druhým gólom v zápase Calvert, ktorý stál v správnom čase na správnom mieste a na dvakrát dorazil puk za chrbát domáceho brankára Marca-Andreho Fleuryho. "Modrokabátnici" sa tak mohli radovať z prvého víťazstva v play off v klubovej histórii. "Je to moja tretia sezóna na striedačke tímu a viem, čím všetkým sme museli prejsť, aby sme sa dostali až sem. Toto víťazstvo je skvelé pre celú organizáciu a fanúšikov," vyhlásil Todd Richards, tréner Blue Jackets. "Tučniakom" nepomohli ani dve asistencie ich lídra Sidneyho Crosbyho, ktorý sa vďaka nim dostal na tretie miesto klubovej histórie so 108 bodmi v play off.

Víťazný gól Columbusu v podaní Matta Calverta tiež stojí za pozretie




Celý zostrih zo zápasu Pittsburgh Penguins vs. Columbus Blue Jackets




Nathan MacKinnon, Paul Šťastný a Gabriel Landeskog boli strojcami víťazstva Colorada

Colorado doviedla k triumfu 4:2 nad Minnesotou prvá útočná lajna v zložení Nathan MacKinnon, Paul Šťastný a Gabriel Landeskog. Trio sa postaralo o všetky štyri góly domácich, pričom spolu nazbieralo 10 kanadských bodov (4+6). "Tá formácia bola na nezastavenie, hrali skutočne vynikajúco. Výborne pracovali s pukom a dobre korčuľovali. Ale aj ostatní chalani hrali skvelo a bolo to tímové víťazstvo," spokojne konštatoval tréner Avalanche Patrick Roy. "Lavínu" nedokázal zastaviť ani ruský brankár v službách Wild Iľja Bryzgalov, ktorý po troch inkasovaných góloch prenechal miesto medzi žrďami náhradníkovi Darcymu Kuemperovi.

MacKinnon a jeho one man show




Celý zostrih zo zápasu Minnesota Wild vs. Colorado Avalanche





1. kolo play off NHL

štvrťfinále Východnej konferencie - 2. zápas:

PITTSBURGH - COLUMBUS 3:4 pp (3:1, 0:1, 0:1 - 0:0, 0:1)



Góly: 4. Gibbons (Niskanen, Crosby), 5. Gibbons (Martin, Orpik), 18. Niskanen (Martin, Crosby) - 6. Johansen (Savard, Murray), 28. Calvert (Anisimov, Savard), 54. Johnson (Johansen, Jenner), 82. Calvert (Atkinson, Dubinsky). Brankári: Fleury - Bobrovskij, strely na bránku: 42:45. Diváci: 18.619.

/stav série: 1:1/



štvrťfinále Západnej konferencie - 2. zápasy:

ST. LOUIS - CHICAGO 4:3 pp (2:0, 0:1, 1:2 - 1:0)



Góly: 8. Porter (Leopold, Shattenkirk), 20. Shattenkirk (Schwartz, Sobotka), 60. Tarasenko (Pietrangelo, Shattenkirk), 66. Jackman (Polák, Sobotka) - 38. Keith (Versteeg, Seabrook), 45. Seabrook (Saad, Oduya), 47. Rozsíval (Saad). Brankári: Miller - Crawford, strely na bránku: 31:28. Diváci: 19.639.

/stav série: 2:0/



COLORADO - MINNESOTA 4:2 (1:1, 2:0, 1:1)



Góly: 7. MacKinnon (Šťastný, Holden), 23. Landeskog (MacKinnon, Šťastný), 32. Landeskog (Šťastný, MacKinnon), 60. Šťastný (MacKinnon) - 5. Coyle (Koivu, Suter), 59. Scandella (Koivu, Parise). Brankári: Varlamov - Bryzgalov (32. Kuemper), strely na bránku: 29:32. Diváci: 18.402.

/stav série: 2:0/



Slováci v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 21:41 0 0 0 -1 8 0

Michal Handzuš (Chicago) 17:00 0 0 0 -1 0 0



/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/