Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Colorado zdolalo St. Louis, Blues prišli o Binningtona, Avs o Girarda

Na snímke vľavo Nazem Kadri z Colorada a vpravo Calle Rosén zo St. Louis padajú na brankára St. Louis Jordana Binnington (pod nimi) v treťom zápase semifinále Západnej konferencie zámorskej hokejovej NHL St. Louis Blues - Colorado Avalanche v Raleigh v sobotu 21. mája 2022. Foto: TASR/AP

Avalanche vyrovnali tri minúty po príchode Hussa do bránky, keď sa presadil Logan O'Connor.

New York 22. mája (TASR) - Hokejisti Colorada Avalanche zvíťazili v treťom stretnutí 2. kola play off NHL na ľade St. Louis Blues 5:2. Ujali sa tak v semifinále Západnej konferencie vedenia v sérii 2:1 na zápasy. V drese víťazov si dva góly pripísal fínsky útočník Artturi Lehkonen. Oba tímy prišli už v prvej o kľúčových hráčov, duel nedochytal brankár St. Louis Jordan Binnington a nedohral ani obranca Avalanche Samuel Girard.

Blues začali prvý zápas na domácom ľade v tejto sérii výborne a v štvrtej minúte sa ujali vedenia, keď sa presadil obranca Colton Parayko. Na konci siedmej minúty však útočník Colorada Nazem Kadri pri ofenzívnom výpade vrazil v súboji s Calle Rosenom do brankára Binningtona a ten pre zranenie zápas nedochytal. Pre Blues to bola veľká strata, pretože hoci víťaz Stanley Cupu z roku 2019 začal play off ako dvojka, už v prvom kole s Minnesotou prebral rolu prvého brankára a bol veľkou oporou tímu. “Videl som, že puk je voľný. Chcel som ho doraziť do bránky, obranca ma natlačil a potom prišlo ku kolízii. Išiel som len za pukom,” povedal Kadri pre nhl.com. Binningtona nahradil medzi žrďami Ville Husso, ktorý zaznamenal 19 zásahov. “Bolo to ťažké. ‘Binner’ bol srdcom a dušou tímu, chytal neskutočne. Jeho zranenie nám zobralo vietor z plachiet, ale také veci sa stávajú. Máme široký káder, musíme nahradiť každú stratu a lepšie sa vyrovnať s takýmito situáciami,” dodal kapitán Blues Ryan O'Reilly.

Avalanche vyrovnali tri minúty po príchode Hussa do bránky, keď sa presadil Logan O'Connor. Ten sa v prvých dvoch zápasoch nedostal do zostavy, ale po domácej prehre 1:4 ho tréner Jared Bednar zaradil do štvrtej formácie. V druhej časti udreli “lavíny” dvakrát. Najskôr sa šikovným tečom prezentoval šesť sekúnd po konci presilovky Kadri a na 3:1 zvýšil Lehkonen, keď úspešne zakončil únik 2 na 1. Nádej pre Blues ešte vykresal 30 sekúnd pred koncom druhej tretiny O’Reilly, ktorý strelil svoj siedmy gól v play off. Viac pukov však už Darcy Kuemper (29 zákrokov) za svoj chrbát nepustil a v závere Avalanche ešte skrášlili víťazstvo. Na 4:2 zvýšil do poloprázdnej bránky, keď bol Husso na ceste na striedačku, Gabriel Landeskog a skóre uzavrel už do opustenej svätyne domácich Lehkonen. “Nezačali sme dobre, boli sme príliš nervózni. Postupom času sme sa dostali do hry a boli sme stále lepší. Niekoľkokrát nás podržal Darcy, najmä v závere druhej tretiny,” povedal Bednar.

Zápas nedohral ani obranca Colorada Samuel Girard, ktorého už v druhej minúte tvrdo narazil Ivan Barbašev. Girard utrpel zlomeninu hrudnej kosti a sezóna sa pre neho skončila. Avalanche dohrali s piatimi obrancami. “Bol to tvrdý náraz, ale treba uznať, že čistý. Girard sa otočil na zlú stranu a mal smolu, že ho súper trafil do zlého miesta,” uznal Bednar.

Tréner Blues Craig Berube videl napriek prehre v hre svojho tímu aj pozitíva. "Páčilo sa mi ako sme hrali. Dobre sme súpera napádali, boli sme dôrazní. Spravili sme veľa dobrých vecí, ale musíme sa zlepšiť v zakončení. Tam bol problém," povedal Berube, ktorý po zápase nevedel v ako stave je Binnington a či bude môcť v sérii pokračovať.

Štvrtý zápas je opäť v St. Louis v noci na utorok.


2. kolo play off NHL - 3. zápas:


semifinále Západnej konferencie:
St. Louis Blues - Colorado Avalanche (1:1, 1:2, 0:2)

Góly: 4. Parayko (O'Reilly), 40. O'Reilly (Leddy, Bučnevič) - 11. O'Connor (Manson, Helm), 34. Kadri (Makar, Rantanen), 38. Lehkonen (Kadri), 58. Landeskog (MacKinnon, Rantanen), 60. Lehkonen (Ničuškin). Brankári: Binnington (7. Husso) - Kuemper, strely na bránku: 31:27, 18.096 divákov.

/stav série 1:2/