Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia NHL

VIDEO: Dallas a Nashville si vynútili siedme zápasy

Hokejisti St. Louis nevyužili domáce prostredie na vybojovanie si postupu do finále Západnej konferencie. V šiestom súboji 2. kola play off zámorskej NHL prehrali s Dallasom Stars 2:3 a dovolili súperovi vyrovnať stav série na 3:3. Foto: TASR/AP

Hokejisti St. Louis nevyužili domáce prostredie na vybojovanie si postupu do finále Západnej konferencie.

New York 10. mája (TASR) - Hokejisti St. Louis nevyužili domáce prostredie na vybojovanie si postupu do finále Západnej konferencie. V šiestom súboji 2. kola play off zámorskej NHL prehrali s Dallasom Stars 2:3 a dovolili súperovi vyrovnať stav série na 3:3.

Aj o druhom postupujúcom na západe rozhodne siedmy zápas po tom, ako Nashville zdolal San Jose 4:3 po predĺžení. Víťazný gól strelil v 63. minúte švédsky krídelník "predátorov" Viktor Arvidsson. Rozhodujúci duel Dallas - St. Louis je na programe vo štvrtok 12. mája o 1.00 SELČ, siedmy zápas medzi San Jose a Nashvillom sa odohrá o deň neskôr.




Dallas rozhodol tromi gólmi v prvej tretine. Už v 5. minúte otvoril skóre po chybnej rozohrávke Blues z brejku Mattias Janmark a o 20 sekúnd neskôr sa z bránkoviska presadil Vernon Fiddler, ktorý tak parádne oslávil 36. narodeniny. Takmer 20.000 divákov v Scottrade Center stíchlo v závere tretiny ešte raz, keď na 3:0 pre Stars zvýšil po krásnej individuálnej akcii Jason Spezza a vyhnal z bránky Briana Elliotta. Ten inkasoval tri góly zo siedmich striel. "Zažili sme päťminútový šok. Začali sme dobre, ale potom sme dostali dva góly. Keď sme sa zo šoku spamätali, tak sme začali hrať," povedal pre nhl.com tréner Blues Ken Hitchcock. Náhradník Allen čelil za viac ako dve tretiny už len siedmim strelám Dallasu a neinkasoval, na druhej strane bol poriadne zamestnaný Kari Lehtonen. Fínsky brankár zneškodnil 35 pokusov Blues a za chrbát pustil len dva puky. "Bol našou veľkou oporou, ale tak to v play off býva. Niekedy vyhrajú zápasy brankári. V minulom zápase sme boli aktívnejší my, zaslúžili sme si možno viac vyhrať, ale nestalo sa. Teraz to bolo naopak," povedal tréner Dallasu Lindy Ruff. Lehtonen predviedol viacero kľúčových zákrokov vrátane skvelej lapačky v záverečných sekundách po strele Jadena Schwartza. "Bolo to vzrušujúce. Snažil som sa v poslednej minúte zostať koncentrovaný a už nedopustiť vyrovnanie. Hovorí sa to teraz ľahko, ale dnes to proste išlo," povedal spokojný Lehtonen. "Išlo nám o krk. Nechceli sme aby bol koniec sezóny. Boli sme dôrazní a po výbornom úvode sme to už zvládli," povedal Spezza, ktorého zásah bol napokon víťazný.

Blues sa po katastrofálnej prvej tretine vrhli do ofenzívy, ale už len znížili po góloch Alexandra Steena a Patrika Berglunda. "Na začiatku tam bolo zopár nešťastných odrazov a dostali sme góly. Prehrávať o tri góly v play off je veľká porcia, ale skúsili sme to, hrali sme dobre po treťom inkasovanom góle a nechýbalo veľa, aby sme vyrovnali. Musíme sa s tým vyrovnať a zabojovať v Dallase," povedal Steen, ktorý svojim štvrtým gólom v play off znížil v druhej tretine na 1:3. St. Louis sa snažia dostať do finále Západnej konferencie prvýkrát od roku 2001, Dallas sa tak ďaleko dostal naposledy v roku 2008. Dallas a St. Louis odohrajú štvrtý vzájomný zápas číslo 7, všetky tri doterajšie sa skončili až po predĺžení.

Hrdinom Nashvillu sa stal Viktor Arvidsson, ktorý svojim prvým gólom v play off v kariére rozhodol o víťazstve Predators 4:3 po predĺžení a vybojoval rozhodujúci siedmy zápas v sérii so San Jose. "Predátori" prehrávali 0:2 a 2:3, ale Colin Wilson po nádhernej spolupráci s Jamesom Nealom vyrovnal a v predĺžení po dvoch minútach peknou bekhendovou strelou rozhodol o víťazstve domácich 23-ročný švédsky útočník. "Neskutočné. V prvom momente som netušil, že puk skončil dnu. Keď začali diváci burácať, tak som nevedel čo mám od radosti robiť. Nádherný pocit," povedal mladý útočník pre espn.com. "Druhou najdôležitejšou vecou na jeho góle je, že ho strelil tak rýchlo a mohli sme ísť spať v normálnom čase. Som šťastný za Arvyho," dodal strelec vyrovnávajúceho gólu Wilson.

Tréner Nashvillu Peter Laviolette posunul Arvidssona do prvej formácie k Ryanovi Johansenovi a Filipovi Forsbergovi a on sa odvďačil rozhodujúcim gólom. Fanúšikovia hádzali po jeho zásahu na ľad klobúky ako pri hetriku. Aj v šiestom zápase série tak vyhral domáci tím a o všetkom sa rozhodne v noci na piatok v San Jose. Nashville hral v 1. kole svoj premiérový siedmy zápas, keď vyradil Anaheim Ducks a teraz ho čaká ďalší rozhodujúci duel v Kalifornii. Predators čaká už šiesty let do Kalifornie, celkovo nalietali v tomto play off približne 24.000 kilometrov. “Sme radi, že sa hrá o dva dni. Potrebovali sme pauzu. Trochu si oddýchneme a ideme na to,” dodal Laviolette.

Sharks začali zápas dobre a v 12. minúte viedli 2:0, keď sa dvakrát presadil Chris Tierney. Hostia viedli ešte raz zásluhou Logana Coutura, no to bolo z ich strany všetko. "Stretli sa dva dobré tímy a logicky to vyústilo do siedmeho zápasu. Tešíme sa na rozhodnutie pred domácimi fanúšikmi v našej hale," povedal tréner "žralokov" Peter DeBoer.


NHL - play off - 2. kolo /na štyri víťazstvá/:

šieste zápasy semifinále Západnej konferencie

ST. LOUIS BLUES - DALLAS STARS 2:3 (0:3, 1:0, 1:0)
Góly: 28. Steen (Bortuzzo, Tarasenko), 49. Berglund (Lehterä, Backes) - 5. Janmark (Ničuškin), 6. Fiddler (Sceviour, Russell), 17. Spezza (Sceviour, Jamie Benn). Brankári: Elliott (17. Allen) - Lehtonen, strely na bránku: 37:14, 19.808 divákov.
/stav série: 3:3/

NASHVILLE PREDATORS - SAN JOSE SHARKS 4:3 pp (1:2, 1:0, 1:1 - 1:0)
Góly: 16. Josi, 22. Johansen (Ellis), 53. Wilson (Neal, Ribeiro), 63. Arvidsson (Salomäki, Rinne) - 10. Tierney (Vlasic, Hertl), 12. Tierney (Nieto, Burns), 51. Couture (Burns, Thornton). Brankári: Rinne - Jones, strely na bránku: 32:18, 17.292 divákov.
/stav série: 3:3/