Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Dallas triumfoval na ľade Vegas 4:2 a vynútil si pokračovanie série

Na snímke vpravo center Dallasu Ty Dellandrea oslavuje víťazný gól v 5. zápase finále Západnej konferencie semifinále play off hokejovej NHL Vegas Golden Knights - Dallas Stars (2:4 ) v noci na 28. mája 2023. Foto: TASR/AP

Brankár Dallasu Jake Oettinger predviedol 27 úspešných zákrokov.

Las Vegas 28. mája (TASR) - Hokejisti Dallasu Stars naďalej živia šancu na zisk Stanleyho pohára. V piatom dueli finále Západnej konferencie play off NHL druhýkrát za sebou odvrátili hrozbu vyradenia, keď vyhrali na ľade Vegas Golden Knights 4:2 a v sérii znížili na 2:3. O triumfe hostí rozhodol nečakaný hrdina Ty Dellandrea dvoma gólmi v tretej tretine. Na svojho finálového súpera tak stále čakajú hráči Floridy Panthers.

Dellandrea zaznamenal svoj prvý viacgólový zápas v NHL, v prvých dvoch dueloch série bol pritom iba zdravý náhradník. Za stavu 2:2 v polovici tretej časti hry strhol triumf na stranu Dallasu dvoma zásahmi v rozpätí 87 sekúnd. V tohtosezónnej vyraďovačke má na konte tri góly. “Je ťažké, keď sa nedostanete do zostavy, treba sa však stále udržiavať a byť pripravený na šancu. Som rád, že som ju dostal a veľmi sa teším, že som mohol takto pomôcť. Máme silný tím a nikdy sa nevzdávame,” povedal pre nhl.com 22-ročný kanadský útočník. Radosť z neho mal aj brankár Jake Oettinger, ktorý predviedol 27 úspešných zákrokov. “Je to jeden z najlepších chlapcov, s akým som kedy hral. Zaslúži si každú šancu, ktorú dostane a všetci sa za neho veľmi tešíme. Ukazuje sa, že každý hráč je potrebný a na tom staviame,” povedal Oettinger pre agentúru AP. “Dnes vystúpil z radu ďalší hráč. V tom je naša sila, rozhodnúť môže ktokoľvek. Padli sme do diery, nepáčilo sa nám v nej, ale pomaly sa z nej hrabeme von. Prišli sme sem odhryznúť si ďalší kúsok zo slona a podarilo sa. Už sa nevieme dočkať šiesteho zápasu, nech už je tu prvé buly,” dodal tréner “hviezd” Peter DeBoer.

Stars hrali opäť bez kapitána Jamieho Benna, ktorý si odpykal dvojzápasový trest za faul na Marka Stonea a v ďalšom stretnutí už môže hrať a znovu chýbal aj zranený Jevgenij Dadonov. Medzi zdravými náhradníkmi Dallasu figuroval aj slovenský útočník Marián Studenič, ktorého klub povolal po vypadnutí Texasu v play off AHL.

Hráči Vegas v stretnutí dvakrát viedli, ale nedokázali ukončiť sériu, keď súper zakaždým vyrovnal skóre zásluhou Jasona Robertsona (strelil v tejto sérii už piaty gól) a Lukea Glendeninga. Za domácich skórovali Ivan Barbašov a Chandler Stephenson, dve asistencie si pripísal Jonathan Marchessault a brankár Adin Hill vykryl 30 striel.

Golden Knights zaznamenali až 24 strát pukov, na druhej strane Dallas iba 9. “S takým počtom chýb by sme nezdolali ani Arizonu v januári. Bez urážky hráčov Arizony, ale je to jednoducho fakt. Nemôžeme sa takto prezentovať,” hneval sa tréner Vegas Bruce Cassidy. Golden Knights viedli rovnako ako aj v štvrtom zápase v Dallase 1:0 a 2:1, ale náskok si neustrážili. “Neodovzdali sme v týchto dvoch zápasoch na ľade všetko. Musí tam byť viac obetavosti a bojovnosti. Dallas hrá o všetko, sú v zúfalej pozícii, my musíme prepnúť na vyšší stupeň,” dodal kapitán “zlatých rytierov” Mark Stone.

Šiesty zápas bude v noci na utorok o 2.00 SELČ v Dallase, úspešnejší z tejto série sa vo finále Stanleyho pohára stretne s Floridou.

hokej - semifinále play off NHL



finále Západnej konferencie - 5. zápas /na 4 víťazstvá/:

Vegas Golden Knights - Dallas Stars 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)
Góly: 14. Barbašov (Eichel, Marchessault), 24. Stephenson (Theodore, Marchessault) - 16. Glendening (Harley), 26. Robertson (Suter, Pavelski), 51. Dellandrea (Kiviranta, Harley), 53. Dellandrea (Domi). Brankári: Hill - Oettinger, strely na bránku: 29:34.
/stav série: 3:2/