Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia NHL

Dallas vyradil Seattle a po troch rokoch si zahrá finále konferencie

Center Dallasu Stars Wyatt Johnston oslavuje gól do siete Seattle Kraken v hokejovom zápase play off NHL v pondelok 15. mája 2023 v Dallase. Foto: TASR - AP

Dallas čaká v súboji o postup do finále Vegas.

Dallas 16. mája (TASR) - Hokejisti Dallasu postúpili do finále Západnej konferencie NHL. V rozhodujúcom siedmom stretnutí série 2. kola play off zvíťazili doma nad Seattlom 2:1 a na zápasy vyhrali 4:3. V konferenčnom finále narazia na Vegas, prvý duel je na programe v noci na sobotu o 2.30 SELČ na ľade Golden Knights.

Domáci otvorili skóre duelu v druhej tretine, keď Roope Hintz na útočnej modrej čiare zobral puk obrancovi Jamiemu Oleksiakovi a strelou nad lapačku prekonal Philippa Grubauera. Fínsky útočník sa vďaka tomu dostal na druhé miesto v produktive play off v počte gólov (9) a aj bodov (19). Priebežným lídrom bodovania je Connor McDavid (20), no jeho Edmonton vypadol s Vegas Golden Knights. "Myslím si, že to bol náš najlepší zápas v sérii. Snažili sme sa hrať jednoducho," povedal Hintz podľa nhl.com.

V 53. min pridal druhý presný zásah čerstvo 20-ročný Wyatt Johnston, keď sa dostal za obranu Seattlu a bekhendom nad ľavé rameno prekonal Grubauera. Kanadský útočník sa stal najmladším hráčom histórie súťaže, ktorého gól sa v siedmom zápase play off hodnotí ako víťazný. Doterajším rekordmanom bol Jaromír Jágr. "Takýto gól sa ťažko vysvetľuje. Neviem koľkým hráčom by napadlo niečo také urobiť a dokázali by takýmto spôsobom skórovať v dôležitom zápase. Jednoducho fenomenálne," uviedol tréner Peter DeBoer.

Hráči Seattlu ešte zabojovali, no podarilo sa im iba znížiť, keď 19 sekúnd pred záverečnou sirénou skóroval Oliver Bjorkstrand. "Dnes sme tlačili ako sme len mohli, ale nebol to náš najlepší výkon. Treba dať kredit Dallasu, ktorý odpovedal na našu hru v šiestom strenutí. Prišli späť na domáci ľad a dostali nás pod tlak," zhodnotil tréner hostí Dave Hakstol na ktorého nadviazal aj útočník Jordan Eberle: "Od prvého dňa nás všetci tak trochu odpisovali. Myslím si, že nikto nečakal, že sa dostaneme do play off. Vyradili sme Colorado a s Dallasom sme prehrali až v siedmom stretnutí."

Kouč domácich DeBoer opäť uspel s tímom v rozhodujúcom zápase, v ktorých má bilanciu 7:0. "Bol to náš najlepší tímový duel v play off. Vedel som, že tím zareaguje na prehru. Celý rok sa hráčom darilo individuálne aj kolektívne a nesklamali," dodal DeBoer.

Dallas sa vo finále konferencie sa predstaví opäť po troch rokoch a bude mať rovnakého súpera. V roku 2020 zvíťazil nad Golden Knights 4:1 na zápasy a postúpil do finále, v ktorom nestačil na Tampu Bay.



NHL - 2. kolo play off

semifinále Západnej konferencie - 7. zápas

Dallas Stars - Seattle kraken 2:1
(0:0, 1:0, 1:1)

Góly: 36. Hintz, 53. Johnston (Dadonov, Harley) – 60. Bjorkstrand (Gourde). Brankári: Oettinger - Grubauer, strely na bránku: 28:23.

/konečný stav série: 4:3/