Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

Ďalšie tri kluby postúpili do play off NHL, Daňo a Pánik skórovali

Na snímke vpravo Richard Pánik z Chicaga Black Hawks a jeho spoluhráč Andrew Ladd. Foto: TASR/AP

Dvadsaťpäťročný krídelník nastúpil v drese Blackhawks na prvý duel od 29. marca a zaznamenal svoj šiesty presný zásah v sezóne.

New York 6. apríla (TASR) - Slovenský hokejista Richard Pánik prispel gólom k výhre Chicaga 6:2 nad Arizonou v utorkovom zápase zámorskej NHL. Dvadsaťpäťročný krídelník nastúpil v drese Blackhawks na prvý duel od 29. marca a zaznamenal svoj šiesty presný zásah v sezóne. Strelecky sa presadil aj Marko Daňo, ktorý sa podieľal na triumfe Winnipegu na ľade Anaheimu 2:1 po predĺžení.

Po utorkovej noci si zabezpečila miestenky do play off ďalšia trojica klubov - Tampa Bay, Minnesota a New York Islanders.

Chicago vyhralo tretí zápas za sebou a dokázalo to aj bez viacerých opôr. Pre zranenie dolnej časti tela, ktoré utrpel v nedeľňajšom zápase s Bostonom, nenastúpil ani slovenský krídelník Marián Hossa. Na dosiahnutie 500-gólovej hranice v základnej časti mu tak ostávajú už len dva zápasy v tejto sezóne. V zostave chýbali aj brankár Corey Crawford, obranca Duncan Keith a útočník Andrew Shaw. Pánik otvoril skóre v 6. minúte, keď si našiel pred bránkoviskom stratený puk a švihom prekonal Louisa Dominguea. Chicago strelilo v posledných troch dueloch 17 gólov a pred začiatkom play off sa dostáva do formy. Dva góly strelil Andrew Ladd, tri asistencie zaznamenal Artemij Panarin a bilanciou 1+1 prispel k triumfu aj najproduktívnejší muž NHL Patrick Kane, ktorý si vylepšil svoje konto na 102 bodov. Panarin nazbieral v posledných troch dueloch 11 bodov a stal sa prvým nováčikom od sezóny 1992-93, ktorý v troch zápasoch po sebe získal minimálne tri kanadské body. Naposledy podobný kúsok predviedol Teemu Selänne v drese Winnipegu Jets. Zápas nedohral člen produktívnej druhej formácie "jastrabov" Artem Anisimov, ktorý opustil ľad po tvrdom náraze Antoina Vermettea. "Uvidíme zajtra, ide o zranenie hornej časti tela. Myslím, že by mal byť v poriadku," povedal po zápase pre espn.com tréner Joel Quenneville.



K víťazstvu Winnipegu na ľade Anaheimu výrazne pomohol Daňo, keď 3:46 min pred koncom tretej tretiny vyrovnal piatym gólom v sezóne na 1:1. Slovenský útočník ukončil deväťzápasové čakanie na gól, keď tesne pred brankárom Johnom Gibsonom tečoval strelu Jacoba Troubu a poslal duel do predĺženia. V ňom rozhodol o druhom víťazstve Jets za sebou Blake Wheeler a natiahol bodovú sériu na deväť duelov. "Vyhrali sme na ľade tímu, ktorý to môže v play off dotiahnuť ďaleko. Bojovali sme až do konca a oplatilo sa," povedal strelec víťazného gólu zámorským médiám. Jets sú už dlhšie mimo hry o play off a sezónu ukončia ďalšími dvomi zápas na kalifornskom tripe v San Jose a v Los Angeles. Jediný gól Ducks strelil kanonier Corey Perry, keď potrestal Daňove vylúčenie.



Nádeje Bostonu na postup do play off klesli po prehre 1:2 s Carolinou Hurricanes po samostatných nájazdoch. Bruins napokon boli radi aj za bod, pretože necelé dva minúty pred koncom tretej tretiny ich od prehry zachránil kapitán Zdeno Chára. Slovenský obranca zastavil puk, ktorý už prešiel za chrbát Tuukku Raska, tesne pred bránkovou čiarou. Chára bol aktívny, keď vyslal na Cama Warda až päť striel, ale nebodoval. V druhej tretine skončila jeho tečovaná strela na hornej žrdi. V nájazdoch rozhodol v piatej sérii nováčik Noah Hanifin. Boston má rovnako bodov (91) ako Philadelphia a Detroit, ale Flyers ešte čakajú štyri zápasy, Red Wings tri a Bruins len dva. "Chceli sme zápasy vyhrať, ale nepadalo nám to dnu. Najmä prvé dve tretiny. Získali sme bod a stále žijeme. Musíme sa dobre pripraviť na štvrtok," povedal pre nhl.com útočník Bostonu David Krejčí.

Postup do play off si vybojovali hokejisti NY Islanders víťazstvom 4:3 na ľade lídra NHL Washingtonu, keď v predĺžení rozhodol obranca Thomas Hickey. Postupové víťazstvo vychytal štvrtý brankár v hierarchii "ostrovanov" Christopher Gibson, ktorý vo svojom prvom štarte v NHL zaznamenal 29 zásahov. Dvadsaťtriročný brankár dostal šancu pri zraneniach Jaroslava Haláka a Jeana-Francoisa Berubeho a Thomas Greiss chytal deň predtým. "V bránke pôsobil veľmi sebavedomo a spoľahlivým výkonom nám veľmi pomohol," pochválil tímovú štvorku tréner Jack Capuano.

Hokejisti Tampy Bay premrhali vedenie 2:0, ale po prehre 2:3 na ľade New Yorku Rangers nesmútili, pretože si zabezpečili tretí rok po sebe postup do play off. "Bleskom" zahrala do kariet prehra Bostonu. "Som veľmi rád aj za chalanov. Je ťažké sa tešiť po prehratom zápase, ale sme v play off a to je dôležité," povedal tréner Jon Cooper. Mužom zápasu v Madison Square Garden bol Derek Stepan, ktorý dal dva góly a pridal asistenciu.

V bojoch o Stanleyho pohár si definitívne zahrajú aj hokejisti Minnesoty, hoci natiahli sériu prehier na štyri zápasy. Po domácom zaváhaní zo San Jose (0:3) zistili, že Colorado prehralo v Nashville a tým pádom postúpili do play off. "Som rád, že to máme konečne za sebou. Bol to veľký tlak a ten asi ovplyvňoval našu hru," povedal brankár Wild Devan Dubnyk, ktorý chytil 17 striel. Do play off postúpila Minnesota štvrtý rok za sebou. "Som nadšený. Chalani spravili kus dobrej práce a som na nich hrdý," povedal tréner Minnesoty John Torchetti, ktorý vo februári vymenil na lavičke Mikea Yea. "Žraloci" vyhrali 28. zápas vonku, čo je najviac v histórii klubu. V histórii NHL triumfoval na súperových ľadoch v jednej sezóne viackrát len Detroit, ktorý v sezóne 2005-06 sklamal fanúšikov domácich tímov 31-krát. Čisté konto zaznamenal James Reimer, ktorý neinkasoval ani jeden gól 14. krát v kariére.

Florida vyhrala v Montreale 4:1 a štvrtým triumfom za sebou sa stala istým víťazom Atlantickej divízie. Na 1000. zápas v kariére nastúpil obranca Panthers Brian Campbell, pre ktorého to bol 384. duel za sebou, z toho 374-krát si obliekol dres Floridy. Prekonal tak klubový rekord Olliho Jokinena z obdobia od 12. decembra 2002 do 5. apríla 2008. Dva asistencie zaznamenal veterán Jaromír Jágr a na konte má už 1866 bodov v kariére. Debut v drese Canadiens absolvoval obranca John Scott, ktorého fanúšikovia senzačne vybrali za jedného z kapitánov na Zápas hviezd.

Pittsburgh natiahol víťaznú sériu na sedem zápasov, keď duel na ľade Ottawy otočik z 0:3 na 5:3. Po dva góly strelili Carl Hagelin a Sidney Crosby. Skóre duelu otvoril najproduktívnejší obranca NHL Erik Karlsson. Kapitán Senators dal svoj 16. gól v sezóne a 100. v kariére. Stal sa 18. obrancom v histórii NHL, ktorý v jednej sezóne nazbieral 80 bodov.

Colorado po prehre 3:4 v Nashville definitívne stratilo šancu postúpiť do play off. "Som veľmi sklamaný. Budeme mať veľa času, aby sme si všetko rozobrali, ale od tohto tímu som očakávam viac," povedal pre nhl.com tréner Avalanche a brankárska legenda Patrick Roy. Hráči Los Angeles stále bez Mariána Gáboríka vyhrali v Calgary 5:4 po predĺžení, keď 35,1 sekundy pred koncom tretej tretiny vyrovnal Kris Versteeg a v nadstavenom čase rozhodol Jeff Carter.

Sumáre NHL:

BOSTON BRUINS - CAROLINA HURRICANES 1:2 pp a sn (0:1, 0:0, 1:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 42. Eriksson (Liles) - 19. Slavin (Faulk, Gerbe), rozh. náj. Hanifin. Brankári: Rask - Ward, strely na bránku: 36:28, 17.565 divákov.

NEW JERSEY DEVILS - BUFFALO SABRES 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)
Góly: 55. Josefson (Kennedy, Palmieri) - 35. R. O'Reilly (Eichel, Ristolainen), 41. J. Larsson, 60. Eichel. Brankári: Schneider - Johnson, strely na bránku: 19:18, 14.773 divákov.

WASHINGTON CAPITALS - NEW YORK ISLANDERS 3:4 pp (1:0, 0:1, 2:2 - 0:1)

Góly: 5. Ovečkin (Oshie, Johansson), 42. Oshie (Johansson, Carlson), 47. Ovečkin (Oshie, Johansson) - 34. Tavares (Hickey, Okposo), 49. Okposo (Tavares, Nielsen), 51. Lee (Leddy, Strome), 63. Hickey (Tavares, Strome). Brankári: Holtby - Gibson, strely na bránku: 32:27, 18.506 divákov.

NEW YORK RANGERS - TAMPA BAY LIGHTNING 3:2 (0:2, 1:0, 2:0)
Góly: 37. Stepan (Zuccarello, Yandle), 43. Stepan (Zuccarello, Klein), 45. Kreider (M. Staal, Stepan) - 3. Šustr (Namestnikov, Marchessault), 7. Boyle (Palát, Johnson). Brankári: Lundqvist - Vasilevskij, strely na bránku: 28:41, 18.006 divákov.

MONTREAL CANADIENS - FLORIDA PANTHERS 1:4 (0:1, 1:1, 0:2)
Góly: 31. Galchenyuk (Pacioretty, Gallagher) - 1. Barkov (Jágr, Huberdeau), 40. Bjugstad (Purcell, Jágr), 49. McKegg (Thornton, Ekblad), 59. Hudler (Purcell, Kindl). Brankári: Condon - Luongo, strely na bránku: 33:19, 21.288 divákov.

OTTAWA SENATORS - PITTSBURGH PENGUINS 3:5 (1:0, 2:2, 0:3)
Góly: 12. Karlsson (Hoffman, Zibanejad), 23. Hoffman (Harpur, Wideman), 24. Smith (Pageau, Claesson) - 28. Hörnqvist (Bonino, Schultz), 36. Crosby (Hörnqvist, Letang), 45. Hagelin (Bonino), 55. Hagelin (Bonino), 60. Crosby (Letang, Kunitz). Brankári: Hammond - Murray, strely na bránku: 30:28, 19.284 divákov.

NASHVILLE PREDATORS - COLORADO AVALANCHE 4:3 (2:1, 0:1, 2:1)
Góly: 9. Wilson (Neal, Johansen), 11. Forsberg (Johansen, Weber), 41. Fisher (Josi, Wilson), 45. Smith (Forsberg, Ekholm) - 17. Bödker (Barrie, Duchene), 38. Iginla (Matthias, Duchene), 42. Matthias (Redmond, Mitchell). Brankári: Rinne - Varlamov, strely na bránku: 28:28, 17.113 divákov.

MINNESOTA WILD - SAN JOSE SHARKS 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)
Góly: 5. Couture (Dillon, Donskoi), 26. Marleau (Couture, Thornton), 59. Marleau (Karlsson, Dillon). Brankári: Dubnyk - Reimer, strely na bránku: 29:20, 19.061 divákov.

CHICAGO BLACKHAWKS - ARIZONA COYOTES 6:2 (2:0, 3:0, 1:2)
Góly: 6. PÁNIK (Toews, Hjalmarsson), 13. Toews, 27. Kane (Panarin, Seabrook), 33. Ladd (van Riemsdyk, Panarin), 35. Ladd (Kane, Panarin), 45. Desjardins (Krüger, Rozsíval) - 44. Murphy (Sekáč), 54. Richardson (Doan, Domi). Brankári: Darling - Domingue, strely na bránku: 32:31, 21.884 divákov.

CALGARY FLAMES - LOS ANGELES KINGS 4:5 pp (1:1, 1:1, 2:2 - 0:1)
Góly: 4. Backlund (Colborne, Engelland), 36. Shinkaruk (Giordano, Gaudreau), 41. Giordano (Gaudreau, Monahan), 56. Engeland (Ferland, Colborne) - 10. Lucic (Kopitar, Muzzin), 21. Lucic (Kopitar, Doughty), 42. Andreoff, 60. Versteeg (McBain, Toffoli), 61. Carter. Brankári: Ortio - Enroth, strely na bránku: 23:26, 18.438 divákov.

ANAHEIM DUCKS - WINNIPEG JETS 1:2 pp (1:0, 0:0, 0:1 - 0:1)
Góly: 14. Perry (Getzlaf, Vatanen) - 57. DAŇO (Trouba, Burmistrov), 64. Wheeler (Scheifele, Byfuglien). Brankári: Gibson - Hutchinson, strely na bránku: 28:26, 16.743 divákov.

Slováci v akcii:

Richard Pánik (Chicago) 13:05 1 0 1 0 1 0
Marko Daňo (Winnipeg) 13:38 1 0 1 1 4 2
Zdeno Chára (Boston) 24:51 0 0 0 0 5 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty. brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/