Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

VIDEO: Detroit vypadol s Tampou Bay, Tatar a Jurčo sú voľní pre MS

Na archívnej snímke slovenský útočník Detroitu Tomáš Tatar Foto: TASR/AP

Detroit podľahol v piatom zápase 1. kola play off zámorskej NHL domácej Tampe Bay 0:1 a v celej sérii prehral 1:4.

New York 22. apríla (TASR) - Slovenskí hokejoví útočníci Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo sú voľní pre potreby reprezentácie na MS v Rusku. Ich Detroit totiž podľahol v piatom zápase 1. kola play off zámorskej NHL domácej Tampe Bay 0:1 a v celej sérii prehral 1:4. O jediný presný zásah sa postaral necelé dve minúty pred koncom Alex Killorn.

Rozhodujúci moment prišiel v čase 58:17, keď Ryan Callahan zachytil pri zadnom mantineli nedôslednú rozohrávku domáceho brankára Petra Mrázka, našiel Killorna a ten skóroval do odkrytej časti bránky. Pre 26-ročného útočníka to bol druhý víťazný gól v sérii. Po zápase vyzdvihol aj výkon brankára "bleskov" Bena Bishopa, ktorý zlikvidoval všetkých 34 striel hostí a zaknihoval si štvrtý shutout v play off vo svojej kariére. "Je to parádny pocit. Počas prvých dvoch tretín sme tuho bojovali a Bishop nás udržal v hre. Streliť víťazný gól menej ako dve minúty pred koncom bolo dôležité, pretože dovtedy hral súper lepšie ako my," tešil sa Killorn. Mrázek si tiež dlho držal čisté konto, až prišla jeho osudná chyba. "Je vždy ťažké prehrať takýto zápas. Ten gól bol frustrujúci. Mali sme množstvo šancí, aby sme zápas rozhodli, jednoducho sme ich nevedeli zakončiť," smútil mladý Čech. Domácim pomohlo aj šťastie, keď v prvej tretine Pavel Dacjuk a Danny DeKeyser trafili žŕdku a v druhej časti Bishop zneškodnil šance Rileyho Sheahana, Darrena Helma i Dylana Larkina. Hráči Lightning sa tak tešili z vyradenia Red Wings v 1. kole v druhej sezóne za sebou, vlani sa prebojovali až do finále Stanleyho pohára.



Red Wings mali veľké problémy s koncovkou, v päťzápasovej sérii dokopy vsietili iba osem gólov. Z 25 presiloviek využili iba jednu, v piatom dueli dokonca počas presilovky 5 na 3 nevyslali na súperovu bránku ani strelu. Zápas bol pravdepodobne posledný v NHL pre Pavla Dacjuka, ruský veterán zrejme zamieri späť do rodnej vlasti napriek tomu, že má s Detroitom ešte rok platnú zmluvu. Definitívne rozhodnutie ešte neoznámil. "Potrebujem, aby trochu vychladli emócie. Vyčistím si hlavu a potom začnem nad tým premýšľať," uviedol Dacjuk, ktorý by chcel ešte aspoň rok potiahnuť v ruskej KHL. Z dvojice slovenských útočníkov nastúpil za "červené krídla" opäť iba Tatar, ktorý odohral vyše 16 minút a pripísal si jednu strelu. Jurčo sa do zostavy Red Wings znovu nezmestil. Kým s Tatarom reprezentačný tréner Zdeno Cíger na MS počíta, o pozvánke pre Jurča ešte porozmýšľa, keďže 23-ročný krídelník nehral v uplynulom období pravidelne. Tampa Bay bude teraz čakať na rozuzlenie série medzi Floridou a New Yorkom Islanders, z ktorej vzíde jej súper v 2. kole. Stav série je nerozhodný 2:2.

Blízko k postupu do semifinále Východnej konferencie je Pittsburgh, ktorý vyhral na ľade New Yorku Rangers hladko 5:0 a na zápasy vedie 3:1. Čistý štít si vo svojom druhom štarte vo vyraďovačke udržal brankár Penguins Matt Murray, ktorý kryl všetkých 31 striel domácich. "Pred zápasom so bol trochu nervózny, to sa mi stáva vždy, ale tentoraz to bolo viac ako obvykle. Mal som to však pod kontrolou. Víťazstvo nás teší, ale skutočne dobré pocity prinesie až to štvrté," vyznal sa Murray. V zápase zažiaril Jevgenij Malkin, elitný ruský center po návrate zo zranenia nazbieral štyri body za dva góly a dve asistencie. Štyri body v jednom stretnutí zaznamenal prvýkrát od roku 2009. Henrika Lundqvista v bránke "jazdcov" prekonali z 18 striel aj Eric Fehr, Patric Hörnqvist a Conor Sheary a po štvrtom zásahu tak Švéd prepustil miesto medzi žŕdkami náhradníkovi Anttimu Raantovi. Newyorčania herne sklamali a pocítili frustráciu svojich fanúšikov, ktorí ich na konci vybučali. "Tučniaci" môžu o svojom postupe rozhodnúť už v sobotňajšom piatom súboji série.

Chicago odvrátilo hrozbu vyradenia a stále môže pomýšľať na obhajobu Stanleyho pohára. Blackhawks zvíťazili v piatom dueli štvrťfinále Západnej konferencie na ľade St. Louis 4:3 po druhom predĺžení a znížili stav série na 2:3. Marián Hossa otvoril skóre zápasu, keď v 32. minúte vyriešil brejkovú situáciu v oslabení presnou strelou švihom a strelil svoj jubilejný 50. gól v play off. Chicago však v tretej tretine neudržalo náskok 3:1 a Blues si vynútili predĺženie. O víťazný zásah "jastrabov" sa postaral v 84. minúte najproduktívnejší hráč základnej časti Patrick Kane, ktorému prihral slovenský útočník Richard Pánik. Kane predviedol pri svojom góle drzú individuálnu akciu, keď sa v útočnom pásme uvoľnil cez trojicu brániacich hráčov, dokázal vystreliť a po tom, čo sa puk prešmykol popod betón Briana Elliotta, obkrúžil bránku a spoza nej zasunul puk do siete. Američan tak po piatich asistenciách pridal aj prvý presný zásah v tohtoročných bojoch o pohár. "Mal som šťastie, že mi súper umožnil dorážku z opačnej strany. Nemyslím si, že by som hral dobre v prvom predĺžení, alebo vôbec v celom zápase. Pred piatou 'tretinou' som si však povedal, že musím zabrať, aby mi stúplo sebavedomie," vyznal sa Kane.

Tri asistencie obrancu Alexa Pietrangela vyšli "bluesmanom" navnivoč. "Myslím si, že sme odohrali jeden z našich najlepších zápasov. Zaslúžili sme si vyhrať. Nepodarilo sa, ale stále vedieme v sérii 3:2. Hokejoví bohovia nás skúšajú, na sobotňajší duel sa zodpovedne pripravíme. V Chicagu to bude náročné, ale už sme tam dva zápasy v tejto sérii vyhrali," podotkol Pietrangelo. Hossa strávil na ľade takmer 25 minút a so siedmimi strelami bol najaktívnejším hráčom tímu. Pánik sa odvďačil za dôveru trénerovi Joelovi Quennevillovi, ktorý ho postavil do prvého útoku ku Kaneovi a kapitánovi Jonathanovi Toewsovi, k prvému kanadskému bodu v kariére v play off pridal počas 21-minútového pobytu na ľade aj jeden plusový bod.

V zostávajúcom zápase Anaheim triumfoval na ľade Nashvillu 4:1 a vyrovnal stav štvrťfinálovej série Západnej konferencie na 2:2. Ducks tak odpovedali na dve domáce prehry rovnakou mincou. Solídnym výkonom sa pod výhru "káčerov" podpísal dánsky brankár Frederik Andersen, ktorý predviedol 30 úspešných zákrokov. Slabinou Predators boli opäť presilovky, keď nevyužili ani jednu zo šiestich a v celej sérii premenili na gól iba jednu z 19. Piaty duel série je na programe v noci na nedeľu v Anaheime.


1. kolo play off NHL

piaty zápas štvrťfinále Východnej konferencie

TAMPA BAY - DETROIT 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Gól: 59. Killorn (Callahan). Brankári: Bishop - Mrázek, strely na bránku: 24:34, 19.092 divákov.
/konečný stav série: 4:1/


štvrtý zápas štvrťfinále Východnej konferencie

NEW YORK RANGERS - PITTSBURGH PENGUINS 0:5 (0:3, 0:1, 0:1)
Góly: 2. Fehr (Lovejoy, Malkin), 8. Hörnqvist (Crosby, Malkin), 17. Sheary, 24. Malkin (Crosby, Hörnqvist), 44. Malkin (Dumoulin, Bonino). Brankári: Lundqvist (27. Raanta) - Murray, strely na bránku: 31:32, 18.006 divákov.
/stav série: 1:3/


piaty zápas štvrťfinále Západnej konferencie

ST. LOUIS BLUES - CHICAGO BLACKHAWKS 3:4 pp (0:0, 1:3, 2:0 - 0:0, 0:1)
Góly: 33. Schwartz (Pietrangelo, Parayko), 47. Fabbri (Pietrangelo), 55. Backes (Pietrangelo, Fabbri) - 32. HOSSA (Hjalmarsson), 36. Anisimov (Panarin, Teräväinen), 40. Panarin (Kane, Toews), 84. Kane (PÁNIK). Brankári: Elliott - Crawford, strely na bránku: 46:35, 19.956 divákov.
/stav série: 3:2/


štvrtý zápas štvrťfinále Západnej konferencie

NASHVILLE PREDATORS - ANAHEIM DUCKS 1:4 (0:1, 1:2, 0:1)
Góly: 32. Fisher (Wilson, Weber) - 2. Getzlaf (Perron, Bieksa), 38. Thompson (Rakell, Vatanen), 39. McGinn (Stewart), 57. Cogliano (Silfverberg). Brankári: Rinne - Andersen, strely na bránku: 31:25, 17.232 divákov.
/stav série: 2:2/



Slováci v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 24:47 1 0 1 0 7 0
Richard Pánik (Chicago) 21:09 0 1 1 +1 3 0
Tomáš Tatar (Detroit) 16:05 0 0 0 0 1 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty/