Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Fehérváry prispel asistenciou k triumfu Washingtonu nad Tampou 5:1

Na archívnej snímke vpravo slovenský hokejista Washingtonu Capitals Martin Fehérváry strieľa cez hráča Detroitu Red Wings Gustava Lindströma v zápase zámorskej hokejovej NHL Detroit Red Wings - Washington Capitals v Detroite 3. novembra 2022. Foto: TASR/AP

Fehérváry sa podieľal v 35. minúte na presnom zásahu bieloruského útočníka Aljakseja Protasa.

New York 12. novembra (TASR) - Slovenský obranca Martin Fehérváry prispel v zámorskej NHL jednou asistenciou k hladkému triumfu hokejistov Washingtonu Capitals nad Tampou Bay 5:1. Duel nedohral jeho krajan v drese hostí Erik Černák, ktorý sa v tretej tretine zranil pri zblokovaní strely Alexandra Ovečkina.

Fehérváry sa podieľal v 35. minúte na presnom zásahu bieloruského útočníka Aljakseja Protasa. Na modrej čiare z prvej posunul puk na svojho spoluhráča z obrany Nicka Jensena a jeho strelu dorazil Protas do siete na 3:0. Pre Fehérváryho to bol druhý bod (0+2) v šestnástom dueli v sezóne. Na ľade strávil 19:13 min, mal plusový bod, jednu strelu na bránku, jeden bodyček a tri zblokované strely. Černák odohral o 12 sekúnd viac s jedným mínusovým bodom, tromi "hitmi" a štyrikrát zblokoval strely domácich. Rovnako ako on musel po bloku strely Ovečkina odísť predčasne do šatne aj jeho spoluhráč Michail Sergačjov, Tampe sa navyše zranil aj ďalší obranca Cal Foote.

Premiérovými dvoma gólmi v drese Washingtonu sa blysol Sonny Milano a pridal aj jednu asistenciu. Do klubu prišiel v polovici októbra ako voľný hráč. John Carlson si za asistenciu pripísal svoj 600. bod v NHL, čo dosiahol ako prvý obranca v histórii Capitals. Domáci uspeli aj bez hlavného trénera Petra Lavioletta, ktorý je na covid protokole a jeho miesto zaujal asistent Kevin McCarthy. Laviolette bude na striedačke absentovať aj v nedeľu, keď si oba tímy zopakujú vzájomný súboj na ľade Tampy.

San Jose ukončilo šnúru piatich prehier, keď uspelo v Dallase 5:4. Švajčiarsky útočník Timo Meier sa v drese "žralokov" presadil v piatom zápase za sebou. "Myslím si, že postupne zisťujeme, čo potrebujem na to, aby sme vyhrávali zápasy. V našej hre bolo veľa dobrých vecí a napriek prehrám počas predchádzajúcich dvoch týždňov sme dnes večer urobili krok vpred," povedal tréner hostí David Quinn pre nhl.com. Brankár "Stars" Jake Oettinger predviedol 13 zákrokov pri svojom návrate po zranení v dolnej časti tela, ktoré utrpel 29. októbra proti New York Islanders. "Dali sme štyri góly, a pri takom počte očakávate, že dokážete vyhrať. Oni mali len 18 striel, no rozhodne som mohol urobiť ešte jeden alebo dva zákroky a aspoň nám pomôcť dostať sa do predĺženia. Viem, že musím byť lepší a posnažím sa o to v ďalšom zápase," uviedol Oettinger. Český hokejista Matěj Blümel odohral v drese Dallasu premiérový zápas v NHL. Dvadsaťdvaročný útočník sa prestavil v druhom útoku a strávil na ľade 14:07 minúty.

Jevgenij Malkin sa gólom a asistenciou podieľal na víťazstve Pittsburghu na ľade Toronta 4:2. "Po druhej tretine sme neboli spokojní. Rozprávali sme sa v šatni a snažili sme sa hrať lepšie, no potrebujeme víťazstvá na lepšiu sebadôveru," skonštatoval Malkin. Hosťujúci kanadský útočník Brock McGinn rozhodol duel na začiatku tretej tretiny a zopakoval tak tento počin z predchádzajúceho zápasu pri triumfe vo Washingtone (4:1). Pittsburgh po sedemzápasovej sérii prehier zaznamenal druhé víťazstvo za sebou. Toronto naopak opäť prehralo, keď sa presadili len Zachary Aston-Reese a William Nylander. "V druhej tretine sme mali naozaj dobré chvíle na rozdiel od prvej, no napriek tomu sme vďaka skvelému gólu Aston-Reesa viedli. Som sklamaný ako sme tento duel ukončili," povedal tréner domácich Sheldon Keefe.

Mats Zuccarello rozhodol na konci prvej tretiny jediným gólom v zápase o triumfe Minnesoty na štadióne Seattlu 1:0. Prvé čisté konto v drese Minnesoty a už svoje 72. v profilige si vďaka 28 zákrokom pripísal brankár Marc-Andre Fleury. V kariére dokázal "vynulovať" už v poradí 28. tím NHL a osamostatnil sa tak na čele historických tabuliek. Čisté konto proti 27 rôznym klubom v lige zaznamenali Ed Belfour, Dominik Hašek, Martin Brodeur a Tomáš Vokoun. "Nevedel som o rekorde, no je to pekné. Myslím si, že už som asi starý," smail sa Fleury, ktorého pochválil aj tréner Dean Evason: "Bol dnes naozaj dobrý, ale všetci pred ním predviedli obetavý výkon. Zblokovali sme 22 striel, no samozrejme, keď sme urobili chybu, zachránil nás dôležitými zákrokmi." V dueli aj preto padol jediný gól. "Oba tímy výborne bránili, no súper v prvej tretine našiel spôsob, ako prekonať nášho brankára," povedal Dave Hakstol, tréner Seattlu. Domáci ukončili šnúru piatich víťazstiev i desiatich zápasov v rade, v ktorých strelili tri alebo viac gólov.

NHL - sumáre:

Toronto Maple Leafs - Pittsburgh Penguins 2:4 (1:1, 1:1, 0:2)

Góly: 14. Aston-Reese (Malgin, Kämpf), 38. Nylander (Rielly, Marner) – 20. Malkin (Ruhwedel), 22. Zucker (Malkin, Pettersson), 42. McGinn (Heinen), 60. Guentzel (Crosby). Brankári: Källgren - DeSmith, strely na bránku: 30:23.



Washington Capitals - Tampa Bay Lightning 5:1 (1:0, 2:0, 2:1)

Góly: 11. Mantha (Eller), 28. Milano (Carlson), 35. Protas (Jensen, FEHÉRVÁRY), 45. Sheary (Mantha, Milano), 58. Milano (Kuznecov, Ovečkin) – 53. Perbix (Bellemare, Cole). Brankári: Kuemper - Vasilevskij, strely na bránku: 24:29.



Dallas Stars - San Jose Sharks 4:5 (2:2, 0:2, 2:1)

Góly: 5. Benn, 20. Benn (Dellandrea), 47. Hintz (Robertson, Pavelski), 53. Pavelski (Robertson, Heiskanen) – 7. Barabanov (Hertl, Couture), 13. Svečnikov (Lindblom, Lorentz), 21. Meier (Labanc), 22. Couture (Barabanov), 41. Hertl (Meier, Megna). Brankári: Oettinger - Reimer, strely na bránku: 29:18.



Seattle Kraken - Minnesota Wild 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Gól: 19. Zuccarello (Merrill, Kaprizov). Brankári: Jones - Fleury, strely na bránku: 28:21.



Slováci v akcii:


Erik Černák (Tampa Bay) 19:25 0 0 0 -1 0 0

Martin Fehérváry (Washington) 19:13 0 1 1 +1 1 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/