Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Gáborík dvoma gólmi a asistenciou zariadil víťazstvo Los Angeles

Marián Gáborík (12) strieľa gól. Foto: TASR/AP

Andrej Meszároš so Zdenom Chárom prispeli v druhom zápase semifinále Východnej konferencie asistenciami k výhre Bostonu and Montrealom 5:3.

Boston 3. mája (TASR) - Útočník Los Angeles Kings Marián Gáborík zažiaril v úvodnom zápase semifinále Západnej konferencie zámorskej hokejovej NHL na ľade Anaheimu (2:3 pp). Slovenský reprezentant sa podieľal na všetkých troch góloch Kings a prvé kalifornského derby ukončil s bilanciou 2+1. Najskôr v 10. minúte presne spoza bránky prihrával obrancovi Alecovi Martinezovi.

"Bola to výborná prihrávka, strieľal som prakticky do prázdnej bránky," komentoval spoluprácu s Gáboríkom losangeleský zadák. Domáci vyrovnali už o dve minúty neskôr, keď sa po akcii Ryana Getzlafa presadil Matt Beleskey. Anaheim potom prebral taktovku stretnutia, jeho hráči nastrelili v druhej tretine tri žŕdky, ale skóre sa nemenilo.

Vedenie 2:1 zabezpečil "káčerom" v 49. minúte fínsky veterán Teemu Selänne. V dramatickom závere hostia odvolali brankára, v záverečnej minúte riadneho hracieho času zatlačili Anaheim do ich obranného pásma a rezultoval z toho vyrovnávajúci gól. Sedem sekúnd pred sirénou sa pri závare pred bránkou najlepšie zorientoval Gáborík, ktorý vo vzduchu presne trafil skackajúci puk a poslal duel do predĺženia.

Gáborík: Snažil som si vybojovať pozíciu pred bránkou

"Mike (Richards) videl, že sa snažím vybojovať si pozíciu pred bránkou a nahodil puk mojím smerom. Mal som šťastie, že som ho presne zasiahol vo vzduchu," opísal vyrovnávajúci gól Gáborík pre LA Times.

Marián Gáborík (vpravo) sa teší z gólu.
Foto: TASR/AP




Veľké šance pre Ducks

V nadstavenom čase mali dve veľké šance Ducks, ale "kráľov" podržal brankár Jonathan Quick. Potom prišla ďalšia veľká chvíla Gáboríka. Tridsaťdvaročný Trenčan opäť profitoval zo spolupráce so slovinským centrom Anže Kopitarom, ktorý strieľanou prihrávkou našiel dobre postaveného Gáboríka pri pravej žŕdke. Ten iba nastavil hokejku, zmenil smer dráhy puku a v 73. minúte ukončil duel v prospech Kings.

"Výborný zápas, víťazstvo samozrejme veľmi teší. Dôležité bolo, že sme neinkasovali v druhej tretine, v ktorej mal súper navrch. Oba góly Gáboríka boli ako zo starej školy. Ak chcete v play off skórovať, musíte sa tlačiť pred bránku. Marián ukázal veľký prehľad v hre, v správnom čase bol na správnom mieste," komentoval duel losangeleský tréner Darryl Sutter. Gáborík sa stal prvým hráčom v histórii NHL, ktorý v play off skóroval v posledných desiatich sekundách riadneho hracieho času a potom strelil gól aj v predĺžení.

Fotogaléria: Marián Gáborík v akcii


Boston vyhral nad Montrealom 5:3

Hráč Bostonu Slovák Andrej Meszároš (vľavo) a jeho spoluhráči ďakujú svojmu brankárovi Tuukkovi Raskovi po výhre 5:3
Foto: TASR/AP
V druhom stretnutí v noci na nedeľu vyhral Boston nad Montrealom 5:3 a vyrovnal stav série Východnej konferencie na 1:1. K víťazstvu "medveďov" prispeli aj slovenskí obrancovia Zdeno Chára a Andrej Meszároš, obaja si pripísali po jednej asistencii. Triumf najlepšieho mužstva po základnej časti sa vôbec nerodil ľahko. Domáci síce viedli po góle Pailleho v 14. min, ale Montreal duel otočil tromi gólmi a ešte desať minút pred koncom tretej tretiny svietil na ukazovateli skóre stav 1:3.

Do útoku však zavelil obranca Dougie Hamilton, ktorý v 51. min presnou strelou do ľavého horného rohu prekonal Careyho Pricea v bránke Canadiens. O štyri minúty neskôr vyrovnával na 3:3 Patrice Bergeron a dokonalý obrat zavŕšil v 57. min Reilly Smith, na gól ktorého asistoval Chára. Bostonský kapitán bol aj pri presnom zásahu Milana Lucica do prázdnej bránky a ako jediný z tímu Bruins ukončil zápas s piatimi plusovými bodmi na svojom konte.

"Opäť sme ukázali náš charakter. Prehrávali sme, dlho sa nám nedarilo streliť gól, ale stále sme verili, že obrat príde. Ak dokážete zvrátiť stretnutie, v ktorom počas celého priebehu prehrávate, víťazstvo vás teší dvojnásobne," usmieval sa po stretnutí domáci veterán Jarome Iginla. Montreal, v drese ktorého sledoval duel zo striedačky náhradný brankár Peter Budaj, však nemusí byť sklamaný. Canadiens si z Bostonu odvážajú cenné víťazstvo z prvého zápasu, ďalšie dva súboje sa hrajú na ich ľade v Bell Centre.

2. kolo play off NHL
semifinále Východnej konferencie, 2. zápas
BOSTON - MONTREAL 5:3 (1:0, 0:2, 4:1)
Góly:
14. Paille (Söderberg, MESZÁROŠ), 51. Hamilton (Marchand, Bergeron), 55. Bergeron (Marchand), 57. Smith (Krug, CHÁRA), 59. Lucic (Krejčí, Miller) - 22. Weaver (Plekanec, Gallagher), 39. Vanek (Subban, Pacioretty), 47. Vanek (Subban, Desharnais). Brankári: Rask - Price, strely na bránku: 35:28. Diváci: 17.565
/stav série: 1:1/

semifinále Západnej konferencie, 1. zápas
ANAHEIM - LOS ANGELES 2:3 pp (1:1, 0:0, 1:1 - 0:1)
Góly:
12. Beleskey (Getzlaf, Fowler), 49. Selänne (Maroon, Getzlaf) - 10. Martinez (GÁBORÍK, Kopitar), 60. GÁBORÍK (Richards, Kopitar), 73. GÁBORÍK (Kopitar, Doughty). Brankári: Hiller - Quick, strely na bránku: 35:36. Diváci: 17.393
/stav série: 0:1/

Slováci v akcii:
Zdeno Chára (Boston) 26:59 0 1 1 +5 2 2
Andrej Meszároš (Boston) 16:35 0 1 1 0 1 2
Marián Gáborík (LA) 22:12 2 1 3 +1 4 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/