Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia NHL

VIDEO: Halák je hrdinom NY Islanders, Chárov gól Bostonu nestačil

Hráč New York Islanders Casey Cizikas sa teší s Jaroslavom Halákom počas zápasu Foto: TASR/AP

Za Oilers bodoval krajan Andrej Sekera.

New York 3. decembra (TASR) - Slovenský brankár Jaroslav Halák svojím výkonom pomohol v noci na štvrtok v zámorskej NHL k triumfu hokejistov New Yorku Islanders nad New Yorkom Rangers 2:1 po nájazdoch. Halák kryl 33 z celkového počtu 34 striel a zaznamenal 97,1-percentnú úspešnosť zákrokov. Prekonal ho len v 39. minúte Viktor Stalberg.

V drese Bostonu sa tešil z presného zásahu obranca Zdeno Chára, no jeho tím podľahol Edmontonu 2:3 po nájazdoch. Za Oilers bodoval jeho krajan Andrej Sekera, ktorý si štatistiky vylepšil o jednu asistenciu.

Islanders a Rangers sa v mestskom derby stretli prvýkrát v histórii v novej aréne Barclays Center v Brooklyne, kam sa "ostrovania" presťahovali pred začiatkom tejto sezóny z Nassau Coliseum. V skvelej atmosfére dominovali brankári Halák a Henrik Lundqvist, keď obaja čelili viac ako 30 strelám. Spokojnejší bol po zápase slovenský ochranca svätyne, ktorý inkasoval len raz a v nájazdoch vychytal Ricka Nasha, Matsa Zuccarella aj Dana Boyla. "Atmosféra bola najlepšia v sezóne. Hrať proti Rangers je vždy zábava, pretože medzi tímami vládne rivalita. Som rád, že sme zo zápasu vyšli víťazne," povedal Halák zámorským médiám.

V riadnom čase padli oba góly v druhej tretine. Skóre otvoril v presilovke o dvoch hráčov svojim 12. gólom v sezóne kapitán Islanders John Tavares, hostia vyrovnali v závere druhej tretiny, keď Viktor Stalberg zmenil blízko pred Halákom smer strely. V nájazdoch sa presadil len Kyle Okposo. Halák bol bezchybný a odčinil tak svoj posledný rozstrel, keď 27. novembra inkasoval proti Floride päť gólov z prvých piatich nájazdov.

"Posledný rozstrel mi vôbec nevyšiel. Som rád, že to teraz dopadlo dobre a že sme s divíznym rivalom získali dva body," dodal Halák. Islanders vyhrali tretí zápas za sebou a štvrtý z posledných piatich. Halák vylepšil svoju bilanciu na 7-4-2 s priemerom 1,93 inkasovaného gólu na zápas a úspešnosťou zásahov 92,6 percenta. Jeho brankársky kolega Thomas Greiss, ktorý nastúpil v predchádzajúcich dvoch dueloch, má bilanciu 7-3-2, 2,30 a 92,5. Medzi oboma vládne zdravá rivalita. "Stále hovorím, že tím potrebuje dvoch dobrých brankárov na sezónu. Thomas chytá veľmi dobre a to potrebujeme. Musíme zbierať body a víťazstvá, aby sme sa dostali do play off. To je náš cieľ a je jedno, kto je v bránke," povedal Halák. Spokojný s výkonmi oboch brankárov je aj tréner Jack Capuano. "Obaja sa navzájom podporujú a tlačia, čo si želá každý tréner. Máme dvoch výborných brankárov, ktorí sú navyše kamaráti, čo nás teší," povedal Capuano. Halák je s priemerom 1,93 gólu na zápas na čele štatistík celej NHL.

Zdeno Chára
Foto: TASR/AP
Kapitán Bostonu Zdeno Chára zabezpečil svojim štvrtým gólom v sezóne bod pre Boston, ale Bruins napokon prerušili sériu piatich víťazstiev. Slovenský obranca vyrovnal v 57. minúte v Edmontone na 2:2 a poslal duel do predĺženia. Chára si nakorčuľoval medzi kruhy a po prihrávke Davida Krejčího prekonal brankára Andersa Nilssona. Slovenský obor hýril aktivitou, na ľade strávil viac ako 26 minút a zaznamenal až šesť streleckých pokusov.

Extra bod však napokon získali domáci Oilers, keď v nájazdoch skóroval len Jordan Eberle. Štatistiky si vylepšil aj obranca Edmontonu Andrej Sekera, ktorý zaznamenal svoju deviatu asistenciu v sezóne. Zadák "olejárov" naštartoval úspešnú akciu v oslabení, na konci ktorej otvoril skóre Mark Letestu. Pre Edmonton to bol prvý gól v početnej nevýhode v sezóne. Sekera bol aj pri prvom góle Bostonu, keď nešťastne tečoval strelu Toreyho Kruga. Bruins pokračujú v kanadskom tripe, v piatok nastúpia v Calgary a v nedeľu vo Vancouveri.

Hokejista Winnipegu Jets Drew Stafford
Foto: TASR/AP
Winnipeg zdolal Toronto vysoko 6:1, keď dva góly strelil Drew Stafford a tri body (1+2) zaznamenal Mark Scheifele. V bránke oboch tímov nastúpili na svoje druhé zápasy v kariére nováčikovia a zhodou okolností 22-roční Američania. Domáci Connor Hellebuyck zaznamenal 32 zásahov a brankár Maple Leafs Garret Sparks, ktorý vo svojom debute v NHL zaznamenal čisté konto, chytil 29 striel domácich. Viac dôvodov mal po zápase Hellebuyck, ktorý inkasoval len z hokejky Michaela Grabnera a tešil sa z druhého víťazstva v kariére s priemerom 1,00 gólu na zápas. "Sú to len čísla. Sezóna je ešte dlhá a ja som pokúsim podávať čo najlepšie výkony kým som tu," povedal účastník majstrovstiev sveta 2015, ktorého Jets povolali z farmy po zranení Ondřeja Pavelca. V drese Toronta odohral 14 minút a 45 sekúnd slovenský obranca Martin Marinčin a napriek vysokej prehre svojho tímu si pripísal plusový bod.

Brankár Tampa Bay Lightning Ben Bishop sa načahuje za pukom
Foto: TASR/AP
Tampa Bay vyhrala na ľade Anaheimu 2:1 a natiahla víťaznú sériu proti Ducks na štyri zápasy. "Blesky" neprehrali v riadnom čase s "káčermi" od 9. decembra 2006. Hrdinom Lightning bol brankár Ben Bishop, ktorý zlikvidoval 32 striel domácich. Víťazný gól dal v 37. minúte v presilovke Jonathan Marchessault. Pred zápasom si prítomní uctili minútou ticha 14 obetí, ktoré ozbrojený pár v noci na štvrtok zastrelil v domove sociálnych služieb v kalifornskom meste San Bernardino.

výsledky:

WINNIPEG JETS - TORONTO MAPLE LEAFS 6:1 (2:1, 0:0, 4:0)
Góly:
9. Stafford (Scheifele, Perreault), 18. Stafford (Ehlers, Scheifele), 42. Scheifele (Perreault, Chiarot), 43. Ladd (Myers), 51. Little (Wheeler, Byfuglien), 58. Peluso (Copp, Trouba) - 3. Grabner (Winnik, Spaling). Brankári: Hellebuyck - Sparks, strely na bránku: 35:33, 15.294 divákov.



NEW YORK ISLANDERS - NEW YORK RANGERS 2:1 pp a sn (0:0, 1:1, 0:0 - 0:0, 1:0)
Góly:
33. Tavares (Okposo, Boychuk), rozh. náj. Okposo - 39. Stalberg (Staal, Moore). Brankári: HALÁK - Lundqvist, strely na bránku: 37:34, 15.795 divákov.



EDMONTON OILERS - BOSTON BRUINS 3:2 pp a sn (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0, 1:0)
Góly:
31. Letestu (Hendricks, SEKERA), 50. Hendricks (Letestu, Korpikoski), rozh. nájazd Eberle - 39. Krug (Bergeron, McQuaid), 57. CHÁRA (Krejčí, Eriksson). Brankári: Nilsson - Rask, strely na bránku: 36:40, 16.839 divákov.



ANAHEIM DUCKS - TAMPA BAY LIGHTNING 1:2 (0:0, 1:2, 0:0)
Góly:
25. Perry (Getzlaf, Rakell) - 23. Drouin (Namestnikov, Garrison), 37. Marchessault (Drouin, Filppula). Brankári: Gibson - Bishop, strely na bránku: 33:22, 14.741 divákov.



Slováci v akcii:
Zdeno Chára (Boston) 26:07 1 0 1 1 6 0
Andrej Sekera (Edmonton) 18:38 0 1 1 0 1 0
Martin Marinčin (Toronto) 14:45 0 0 0 1 0 0
Jaroslav Halák (Islanders) 65:00 1/34 97,1
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty. brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/