Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

VIDEO: Hossa asistoval, Chicago však prehralo

Na archívnej snímke hráč Chicaga Blackhawks Andrew Ladd a Marián Hossa Foto: TASR/AP

Na pokraji vyradenia je aj Detroit v zostave s Tomášom Tatarom.

New York 20. apríla (TASR) - Slovenský hokejista Marián Hossa si vo štvrtom zápase 1. kola play off zámorskej NHL pripísal na konto asistenciu. Chicago však podľahlo na domácom ľade St. Louis 3:4 a obhajca Stanleyho pohára prehráva v sérii už 1:3. Na pokraji vyradenia je aj Detroit v zostave s Tomášom Tatarom. V noci na stredu totiž nestačil vo štvrtom zápase štvrťfinále Východnej konferencie na Tampu Bay (2:3) a rovnako ako Chicago prehráva v sérii 1:3. Tatar odohral takmer 15 minút, o triumfe hostí rozhodol dvomi gólmi Nikita Kučerov.

Tampa opäť vyškolila súpera v presilovkách. Zo šiestich ponúknutých využila až tri, pričom vo všetkým góloch mal okrem Kučerova prsty aj Jonathan Drouin. "Blesky" v početnej prevahe dominovali vďaka nacvičeným signálom, keďže gólové situácie mali navlas rovnaký charakter. Tri-štyri rýchle prihrávky na rozhádzanie brániaceho kvarteta s finálnou na hráča, ktorý zakončil od odkrytej bránky. Darren Helm s Gustavom Nyquistom síce do konca druhej tretiny vyrovnali na 2:2, no Red Wings nerozhodný stav neudržali. Na konci 57. minúty zariadil hosťujúci triumf po ďalšej ukážkovej kombinácii Ondřej Palát.



V rovnovážnom počte hráčov na ľade je Detroit Tampe vyrovnaným súperom. V presilovkách sa už láme chlieb. "Na začiatku zápasu a celkovo v prvej polovici sme vôbec nehrali dobre. Boli sme vylučovaní, nepohybovali sa ideálne. Doplatili sme na to, pretože súper strieľal góly. Hoci sme sa postupne zlepšili, opäť sme pykali za vylúčenie. Presilovky máme aj my, ale nie sme v nich dostatočne efektívni. Potrebovali by sme v nich streliť aspoň gól, dva za zápas," povedal pre Detroit Free Press Tatar.

Slovenský krídelník strávil na ľade takmer pätnásť minút, z dvoch striel na bránku Bena Bishopa sa ale nepresadil. "Červené krídla" zatiaľ v play off nenašli svoju tvár, aj preto stoja na prahu vypadnutia. Ak nedokážu rozhodnúť duel v kľúčových momentoch, medzi ktoré patria práve presilovky, nemôžu pomýšľať na úspech. "Tento zápas sme mohli úplne jednoducho vyhrať. Len potrebujeme zlepšiť presilovky. Ak by som vedel ako, verte, že by som to skúsil napraviť. Musíme niečo urobiť, pretože presilovky a oslabenia rozhodujú zápasy," dodal Tatar.



Dlhšiu dobu hľadá stratenú formu aj Chicago. Výsledkom sú tri prehry z úvodných štyroch duelov play off a nôž na krku. Ani vo štvrtom zápase sa Blackhawks nedostali do výrazného trháku v skóre a od 15. minúty prehrávali po trefe Vladimira Tarasenka. V polovici stretnutia však Hossa vystrelil švihom z úrovne pravého kruhu a jeho pokus umiestnil šťastným tečom do siete Andrew Shaw. V 34. minúte sa o obrat postaral Duncan Keith, ale s väčším pokojom hrajúci "bluesmani" duel otočili. Na presné zásahy Tarasenka, Jadena Schwartza a Alexandra Steena už našiel odpoveď len Keith, ktorého nahodený puk od modrej nadvihol Tarasenko a prekvapil vlastného brankára. Na záverečnú hru St. Louis to však nemalo žiaden negatívny vplyv.

"Prehrávali sme, ale našli sme spôsob, ako sa vrátiť späť do zápasu. Všetky detaily robíme správne a vedenie si dokážeme poistiť. Bitku proti Chicagu si v tomto momente užívame, je skvelé, že môžem byť súčasťou toho všetkého," uviedol po zápase pre web NHL Schwartz. Domáci brankár Corey Crawford naopak len ťažko hľadal slová. "Bol to náročný zápas, ktorý nás postavil do ešte ťažšej situácie. Sme jednu prehru od vyradenia. Musíme sa vrátiť k svojej hre, trošku pritvrdiť a pokúsiť sa ešte vrátiť na domáci ľad." Hlavní rozhodcovia udelili v dueli až 138 trestných minút, z toho jedenástim hráčom desaťminútové tresty za nešportové správanie po záverečnej siréne.

Do vedenia 2:1 v sérii proti New Yorku Rangers sa v noci na stredu dostal Pittsburgh. Výraznú zásluhu mal na tom nováčik v bránke "tučniakov" Matt Murray, ktorý v premiérovom dueli play off kryl 16 striel súpera. Jeho úspešný debut prišiel len necelý týždeň potom, čo sa rovnakým spôsobom zapísal do povedomia Jeff Zatkoff. Penguins sa tak stali prvým tímom v histórii, ktorý postavil v jednej sérii do bránky dvoch debutantov. Murrayho výkon po triumfe 3:1 v Madison Square Garden pochválil aj kouč Mike Sullivan. "Myslím si, že chytal solídne. V niektorých momentoch nás zákrokom upokojil a keď sme potrebovali, aby nás podržal, zvládol to. Verím, že si prečíta moju chválu a pomôže mu to."

Späť do série sa vrátil Anaheim, ktorý po dvoch domácich prehrách rovnakým pomerom 2:3 triumfoval v Nashville 3:0. Výraznou postavou v hosťujúcom drese bol brankár Frederik Andersen, ktorý sa v tohtoročnej play off postavil medzi tri žŕdky premiérovo. Kryl všetkých 27 striel Predators a pripísal si druhý kariérny shutout vo vyraďovačke. "Chceli sme sa vrátiť späť do série, aj preto bol tento zápas pre nás neskutočne dôležitý. Prišli sme sem zvládnuť najmä prvú tretinu, v ktorej sme ukázali niekoľko dobrých vecí. Chceli sme sa výrazne zlepšiť oproti prvým dvom domácim zápasom," zdôraznil Andersen.


SUMÁRE

1. kolo play off NHL

štvrtý zápas štvrťfinále Východnej konferencie

DETROIT RED WINGS - TAMPA BAY LIGHTNING 2:3 (0:1, 2:1, 0:1)
Góly: 35. Helm (Glendening, B. Smith), 40. Nyquist (Sheahan) - 6. Kučerov (Johnson, Drouin), 31. Kučerov (Drouin, Garrison), 58. Palát (Drouin, Kučerov). Brankári: Mrázek - Bishop, strely na bránku: 28:33, 20.027 divákov

/stav série: 1:3/


tretí zápas štvrťfinále Východnej konferencie

NEW YORK RANGERS - PITTSBURGH PENGUINS 1:3 (0:0, 1:1, 0:2)
Góly: 21. Nash (Klein, M. Staal) - 40. Crosby (Kessel, Malkin), 45. Cullen (Kühnhackl, Cole), 60. Letang. Brankári: Lundqvist - Murray, strely na bránku: 17:31, 18.006 divákov

/stav série: 1:2/


štvrtý zápas štvrťfinále Západnej konferencie

CHICAGO BLACKHAWKS - ST. LOUIS BLUES 3:4 (0:1, 2:1, 1:2)
Góly: 30. Shaw (HOSSA, Gustafsson), 34. Keith (Shaw, Kane), 55. Keith (Panarin, Shaw) - 15. Tarasenko (Lehterä, Schwartz), 38. Tarasenko (Steen, Shattenkirk), 42. Schwartz (Shattenkirk, Tarasenko), 45. Steen. Brankári: Crawford - Elliot, strely na bránku: 42:20, 22.212 divákov

/stav série: 1:3/


tretí zápas štvrťfinále Západnej konferencie

NASHVILLE PREDATORS - ANAHEIM DUCKS 0:3 (0:1, 0:2, 0:0)
Góly: 11. McGinn (Horcoff, Stewart), 32. Rakell (Vatanen, Perry), 38. Stewart (Getzlaf, Lindholm). Brankári: Rinne - Andersen, strely na bránku: 27:21, 17.204 divákov

/stav série: 2:1/




SLOVÁCI V AKCII

Tomáš Tatar (Detroit) 14:49 0 0 0 0 2 0
Richard Pánik (Chicago) 11:31 0 0 0 0 2 2
Marián Hossa (Chicago) 16:24 0 1 1 1 0 5

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty/