Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

Hossa gólom prispel k víťazstvu Chicaga, Sharp s ďalším hetrikom

Slovenský útočník Chicaga Marián Hossa Foto: TASR/AP Photo

Marián Hossa zaznamenal už svoj 15. gól a 35. kanadský bod v sezóne.

New York 4. januára (TASR) - V štyroch zápasoch zámorskej NHL sa v noci na sobotu predstavilo kvarteto slovenských hokejistov, z nich sa bodovo presadil iba Marián Hossa. Krídelník Chicaga gólom prispel k víťazstvu svojho tímu na ľade New Jersey 5:3.

Hossa v 46. minúte prevzal prihrávku od Jonathana Toewsa a presnou strelou švihom ponad lapačku Martina Brodeura zvýšil na 4:1 pre hostí. Jeho gól sa nakoniec ukázal byť víťazným. Slovenský reprezentant zaznamenal už svoj 15. presný zásah a 35. kanadský bod v sezóne.

Okrem toho si do štatistík zapísal aj tri plusky. Hrdinom stretnutia sa stal jeho spoluhráč Patrick Sharp, ktorý sa na triumfe Blackhawks podieľal hetrikom, už jeho druhým v priebehu jedného týždňa. Vo veľkej forme hrajúci kanadský krídelník nastrieľal v uplynulých 13-tich zápasoch 14 gólov a v tabuľke kanonierov mu s 25 trefami patrí už druhá pozícia za 31-gólovým Alexandrom Ovečkinom z Washingtonu. Svojimi výkonmi si tak hlasito pýta nomináciu na februárové ZOH v Soči.

Hráč Chicaga Blackhawks Marián Hossa (nie je na snímke) skóruje cez brankára New Jersey Devils Martina Brodeura v zápase zámorskej hokejovej NHL v Newarku 3. januára 2014.
Foto: TASR/AP Photo


Handzuš mal výbornú úspešnosť na buly

"Mojou prioritou sú momentálne Hawks, sústreďujem sa len na ligové vystúpenia. Od trénera dostávam väčší priestor na ľade ako tomu bolo v minulosti a snažím sa to využiť. Samozrejme, počas sezóny počúvam chvály na moju adresu, ktoré ma motivujú k ešte lepším výkonom," uviedol pre zámorské médiá Sharp, ktorý dokázal prekonať Brodeura parádnou strelou zápästím, pohotovo z veľkého uhla i po samostatnom úniku. "Chicago má vo svojom strede niekoľkých hráčov, ktorí vedia skórovať aj z nemožných pozícií. Nemôžete im nechať na ľade ani centimeter priestoru," poznamenal brankársky veterán a dlhoročná ikona "diablov" Brodeur. Okrem Hossu sa v drese Chicaga predstavil aj druhý slovenský útočník Michal Handzuš, ktorý mal výbornú 75-percentnú úspešnosť na buly.

Radosť z víťazstva mal v noci aj Richard Pánik, ktorého Tampa Bay si odniesla dva body z ľadu Calgary. O výhru 2:0 sa najvýraznejšie pričinil Ben Bishop, brankár Lightning kryl všetkých 19 striel domácich hráčov. Američan si štvrtýkrát v sezóne udržal čisté konto. Hráči Flames majú na prelome rokov veľký problém so strieľaním gólov, neskórovali v dvoch záverečných dueloch minulého kalendárneho roka a naprázdno vyšli aj proti "bleskom". Za uplynulých 245:05 minút skórovali iba raz. "Je to skutočne frustrujúce. Naši brankári sa snažia, ale čo z toho, keď ich výkony nevie podporiť 18 korčuliarov," smútil útočník "plameňov" Lee Stempniak.

Marián Hossa (vpravo) počas zápasu s New Jersey.
Foto: TASR/AP Photo


Anaheim s výbornou formou

Výbornú formu potvrdil Anaheim, ktorý zdolal trápiaci sa Edmonton v zostave s mladým slovenským obrancom Martinom Marinčinom 5:2. Svojím prvým dvojgólovým zápasom v profiligovej kariére sa zaskvel obranca Ducks Ben Lovejoy, ktorý tak najlepším spôsobom oslávil čerstvé narodenie dcérky Lily. Švajčiarsky brankár Jonas Hiller vychytal 10. víťazstvo v rade, čo je klubový rekord. Anaheim zostáva jediným tímom súťaže, ktorý doma ešte neprehral v riadnom hracom čase (16-2-0).

Po utorkovej prehre 1:2 na ľade New Jersey sa Pittsburgh vrátil na víťaznú vlnu, keď pokoril NY Rangers 5:2. Hlavnými strojcami jeho triumfu boli líder ligovej produktivity Sidney Crosby (1+2) a jeho partner z elitnej formácie Chris Kunitz (2+1). Štatistiky si výrazne vylepšil i fínsky útočník Jussi Jokinen, autor dvoch presných zásahov. I napriek absencii opôr Jevgenija Malkina, Krisa Letanga a Paula Martina si "tučniaci" pripísali už 15. výhru z posledných 18 stretnutí a so ziskom 61 bodov suverénne kraľujú Východnej konferencii. Penguins rovnako ako Ducks doma valcujú svojich protivníkov, v hale Consol Energy Center dosiahli už 11. víťazstvo v rade.

Výsledky:
NEW JERSEY - CHICAGO 3:5 (0:0, 1:1, 2:4)
Góly:
23. Greene (Gionta, Bernier), 48. Židlický (Lokťonov, Boucher), 54. Židlický (Gelinas, Henrique) - 22. Sharp (Toews), 42. Saad (Kane, Seabrook), 43. Sharp (Seabrook, Keith), 46. HOSSA (Toews, Keith), 59. Sharp (Keith). Brankári: Brodeur - Raanta, strely na bránku: 27:24.


PITTSBURGH - NY RANGERS 5:2 (2:0, 2:0, 1:2)
Góly:
14. Kunitz (Crosby, Niskanen), 19. Jokinen (Gibbons, Vitale), 22. Jokinen (Gibbons, Sutter), 39. Crosby (Kunitz, Orpik), 53. Kunitz (Crosby, Neal) - 48. Zuccarello-Aasen (Pouliot, Brassard), 52. McDonagh (Zuccarello-Aasen, Girardi). Brankári: Fleury - Lundqvist, strely na bránku: 28:35.


CALGARY - TAMPA BAY 0:2 (0:0, 0:2, 0:0)
Góly:
26. Palát (Purcell, Barberio), 31. Kučerov (Palát, Carle). Brankári: Rämö - Bishop, strely na bránku: 19:29.


ANAHEIM - EDMONTON 5:2 (3:2, 1:0, 1:0)
Góly:
1. Palmieri, 18. Lovejoy (Koivu, Palmieri), 20. Lovejoy (Fowler, Beleskey), 40. Jackman (Bonino, Silfverberg), 52. Cogliano - 1. Gordon (Smyth, Petry), 12. Jakupov (Perron, Hall). Brankári: Hiller - Bryzgalov, strely na bránku: 37:18.


Slováci v akcii:
Michal Handzuš (Chicago) 17:27 0 0 0 (-1) 1 0
Marián Hossa (Chicago) 17:43 1 0 1 (+3) 5 0
Martin Marinčin (Edmonton) 15:39 0 0 0 (+1) 1 0
Richard Pánik (Tampa Bay) 9:00 0 0 0 (0) 0 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/