Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia NHL

Ktorého Slováka by ste zaradili do 30-ky najvýznamnejších osobností?

Z tréningu hokejovej reprezentácie na XXII. zimných olympijských hrách v Soči 8. februára 2014. Na snímke zľava Branko Radivojevič, kapitán Zdeno Chára a Marcel Hossa. Foto: TASR/Michal Svítok

Tomáš Jurčo a Andrej Sekera by tam zaradili obrancu Zdena Cháru a útočníka Mariána Hossu.

Soči 11. februára (TASR) - Kto by tak zo slovenských hokejistov v Soči mohol patriť do 30-ky najvýznamnejších osobností? Na túto otázku TASR odpovedali dvaja povolaní, obaja z NHL a obaja slovenskí olympionici - pre istotu jeden obranca a jeden útočník. A čuduj sa svete, Andrej Sekera a Tomáš Jurčo bez váhania odpovedali - určite Zdeno Chára a Marián Hossa.

"Čuduj sa svete" alias na počudovanie - že tieto mená chýbajú v tlačovom stredisku Boľšoj Arény, kde nachystali 29 priečinkov pre bleskové vyjadrenia (flash quotes) najväčších hviezd olympijského turnaja hokejistov. Z Kanady sú to Price, Weber, Keith, Crosby, Nash, Perry a aj St. Louis, ktorý sa do tímu dostal ako náhradník za zraneného Stamkosa a turnaj odštartuje ako trinásty útočník, resp. ako nehrajúci štrnásty.

Z mužstva USA Miller, Kessel, Kane a Parise. Rusi tam majú samých útočníkov - Ovečkina, Malkina, Dacjuka z NHL, Kovaľčuka a Radulova z KHL. Švédi Lundqvista, Sedina, Zetterberga a Ericssona, Fíni Lehtonena, Timonena, Niemiho, Jokinena a - je tam aj obranca Olli Määttä, ktorý v NHL v ničom podstatnom medzi zadákmi nevyniká, v +/- bodoch je 25. a v produktivite je 43., teda nielen za Chárom, ale mimochodom ďaleko za Sekerom....

Marián Hossa je jeden z najlepších obojsmerných hráčov na svete

Český tím má v priečinkoch kvarteto Jágr, Nedvěd, Eliáš, Voráček. Marián Hossa v produktivite všetkých prevyšuje, okrem Jágra ostatných troch aj s veľkým odstupom, pritom je z nich najkomplexnejší obojsmerný útočník, hviezda víťazného tímu vlaňajšej sezóny a tretieho tímu súčasnej tabuľky súťaže.

"Je to subjektívne rozhodnutie tých ľudí, ktorí sú za to zodpovední. Marián Hossa je jeden z najlepších obojsmerných hráčov na svete, Zdeno Chára vyniká medzi obrancami a určite by tam mali byť," tvrdí Sekera, ale jedným dychom si to vo svojom vedomí premieta už do samotného turnaja: "Na takýchto turnajoch nerozhoduje, kto má koľko hviezd. Základom sú štyri vyrovnané päťky. Elitní hráči sú nebezpeční, treba si na nich dávať pozor, ale my sa ako mužstvo musíme sústrediť na poctivý výkon v defenzíve. Ak sa hrá dobre vzadu, ide to aj dopredu."

Paradoxne práve Andrej Sekera je typom obrancu, ktorého to často ťahá dopredu. Má rozohrávku i ťah na bránku sťa konštruktívny krídelník. Lenže v elitnej formácii sa bude pravdepodobne stretávať s najnebezpečnejšími hráčmi súperov, navyše sa od prvej slovenskej päťky budú čakať góly. "V prvom rade sa budem snažiť hrať zodpovedne. Keď sa naskytne šanca na prečíslenie, tak útok samozrejme podporím," konštatoval. Výhodou Sekeru môže byť fakt, že jeho partner na beku je "žula" Zdeno Chára a pred ním by mali operovať defenzívny center Michal Handzuš s univerzálnym Mariánom Hossom: "Tak či onak, nám môže zápasy vyhrať len dobrá obrana a čosi navyše. Ešte ako tak na začiatku sa môže nejaká chybička odpustiť, ale potom vo vyraďovačke to už bude nekompromisné. Azda budeme my vzadu vedieť prečítať hru a vedieť, kedy ísť dopredu a kedy nie."