Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia NHL

Kučerov sa v NHL odpútal od MacKinnona

Ruský hokejista Nikita Kučerov z Tampy Bay (v strede) v zápase NHL s Torontom v stredu 3. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Nikita Kučerov z Tampy Bay sa osamostatnil na čele kanadského bodovania zámorskej hokejovej NHL.

New York 4. apríla (TASR) - Nikita Kučerov z Tampy Bay sa osamostatnil na čele kanadského bodovania zámorskej hokejovej NHL. Ruský krídelník sa tromi asistenciami podieľal na triumfe svojho tímu v Toronte 4:1 a v boji o Art Ross Trophy sa so 130 bodmi odpútal od dvoch najväčších konkurentov Nathana MacKinnona z Colorada a Connora McDavida z Edmontonu. Zároveň vytvoril rekord Lightning v počte bodov v jednej sezóne.

Kučerov má na konte 42 gólov a 88 asistencií, druhý MacKinnon (127) za ním zaostáva o tri a McDavid (126) o štyri body. Do konca základnej časti odohrajú Tampa i Colorado ešte sedem a Edmonton osem zápasov. Tridsaťročný Kučerov už Art Ross Trophy pre víťaza produktivity získal v sezóne 2018/2019, keď nazbieral 128 bodov. Už teraz svoj klubový rekord prekonal. "Samozrejme, viem, že je to nový rekord. Je to fajn pocit a o to lepší, že sme vyhrali. Som šťastný," povedal po stretnutí s Torontom. MacKinnon ešte kanadské bodovanie v základnej časti súťaže nikdy nevyhral, McDavid má Art Ross z uplynulých troch sezón a už päťkrát celkovo.

"Je neskutočný, opäť to dnes ukázal," pochválil Kučerova tréner Tampy Jon Cooper po triumfe nad Torontom. "Ja ho vidím každý zápas, ale dúfam, že aj ostatní ľudia sledujú, ako jedinečne je talentovaný. Jeho musíte sledovať s údivom vzhľadom na všetky tie veci, ktoré na ľade robí." Superlatívmi na adresu ruského útočníka nešetril ani jeho spoluhráč Nicholas Paul, autor štvrtého gólu v súboji s Maple Leafs: "Kučerov je výnimočný. Je to špeciálny hráč. Jeho prehľad v hre, jeho korčuľovanie, jeho ruky, strela, jeho triky, jednoducho všetko, na čo si len spomeniete. Iba sledujete, ako hrá a čo všetko dokáže a je to niečo bláznivé."

Napriek ďalšiemu výnimočnému večeru a cennému triumfu v Toronte tlmil Kučerov pre denník Tampa Bay Times nadšenie. "Myslím si, že stále môžem byť oveľa lepší a aj ďalší chlapci z tímu môžu byť lepší. Dúfam, že sa ešte budeme zlepšovať," vyhlásil krídelník, ktorý už zlepšil aj vlastný klubový rekord v počte asistencií za jednu sezónu. Má ich 88, doteraz bolo maximom 87. Stal sa iba piatym hráčom za uplynulé tri desaťročia, ktorý nazbieral v jednom ročníku aspoň 130 bodov a dostal sa tak do spoločnosti Waynea Gretzkého, Maria Lemieuxa, Jaromíra Jágra a McDavida.