Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia NHL

NHL: Asistencia Ružičku Calgary k výhre nestačila

Slovenský hokejista Adam Ružička (vľavo) z Calgary Flames. Foto: TASR/AP

Juraj Slafkovský nastúpil v treťom útoku Montrealu, no do kanadského bodovania sa nezapísal.

New York 11. decembra (TASR) - Slovenský hokejový útočník Adam Ružička si v noci na sobotu pripísal v zápase NHL asistenciu. Jeho tím Calgary Flames však prehral na ľade Toronta Maple Leafs 4:5 po predĺžení. Ružička v sezóne nazbieral už 16 bodov (6+10) a v tabuľke Slovákov sa v tomto ukazovateli vyrovnal Tomášovi Tatarovi.

O víťazstve Toronta, ktoré trikrát v zápase prehrávalo, rozhodol v predĺžení Mitchell Marner, keď potrestal vylúčenie Jonathana Huberdeaua. Marner zaznamenal počas zápasu aj asistenciu a natiahol svoju sériu s bodom na 22 duelov, čím vylepšil svoj vlastný klubový rekord Maple Leafs. “Dnes to bolo upracované víťazstvo, ale niekedy sú aj také. Dôležité je, že máme dva body. Opäť nás potiahol vyborným výkonom prvý útok,” povedal Marner pre nhl.com. Skórovali všetci traja členovia prvej formácie Toronta, najvýraznejšie sa presadil William Nylander, ktorý bol pri všetkých góloch, keď dvakrát skóroval, pridal tri asistencie a vytvoril si kariérne maximum. Auston Matthews mal bilanciu 1+2 a Michael Bunting raz skóroval. Maple Leafs bodovali v štrnástom zápase za sebou, Matt Murray k tomu prispel 22 zákrokmi.

Ružička zaznamenal svoju desiatu asistenciu v sezóne v 44. minúte, keď vysunul Noaha Hanifina a ten druhým gólom v zápase poslal Flames do vedenia 4:3. Jeho strelu z ľavej strany Murray kryl, ale puk mu prekĺzol cez betóny a prešiel za čiaru ešte skôr, ako rozhodcovia odpískali. V zápase padli štyri presilovkové góly, tri dalo Toronto, jeden Calgary. “Javorové listy” využili tri zo šiestich početných výhod. “Hrali sme dobre 5 na 5, ale presilové hry ich nakopli,” povedal útočník “plameňov” Huberdeau. Ružička bol na ľade 10 minút a 12 sekúnd, zaznamenal jeden strelecký pokus. Flames zavŕšia trojzápasový trip duelom v Montreale v noci na utorok.

Juraj Slafkovský nastúpil v treťom útoku Montrealu, no do kanadského bodovania sa nezapísal. Canadiens neuspeli doma proti Los Angeles 2:4. Canadiens znížili v tretej tretine z 0:3 na 2:3, keď skórovali Mike Hoffman a Cole Caufield, ale víťazstvo hostí napokon spečatil gólom do prázdnej bránky Adrian Kempe. Slafkovský odohral vo svojom 22. zápase 11 minút a 8 sekúnd (z toho 2:48 v presilovke), zaznamenal dve trestné minúty a dve strely. Víťazstvo Kings vychytal Phoenix Copley, ktorý zaznamenal 20 úspešných zákrokov. Uspel tak aj v druhom štarte po tom, ako ho klub povolal 1. decembra z farmy. “Bol to zvláštny zápas, zblokovali sme množstvo striel a nemal som veľa práce. Musel som byť neustále v strehu,” povedal Copley. Kings dobre zareagovali na prehru 0:5 v Toronte, v prvej tretine skórovali v priebehu 19 sekúnd Anže Kopitar a Viktor Arvidsson.

Obranca Erik Černák prispel k víťazstvu Tampy Bay 4:1 doma proti Floride. Dvadsaťpäťročný hokejista zaznamenal dva plusové body, na ľade strávil 18 minút a 46 sekúnd, z toho takmer 5 v oslabení. Černák nastúpil v obrane s Ianom Coleom, na bránku súpera vyslal jednu strelu, zaznamenal štyri hity (najviac z tímu) a zblokoval tri strely. “Rivalita medzi nami je veľká. Sme dva tímy z Floridy, vždy sa snažíme nad nimi vyhrať. Zápasy s nimi sú špeciálne,” povedal Černák ešte pred zápasom na sociálnej sieti twitter. Po dvoch tretinách bol stav napriek prevahe Lightning vyrovnaný 1:1, ale domáci strelili v tretej tretine tri góly a vyhrali štvrtý z posledných piatich duelov. Skóre uzavrel krásnym blafákom kapitán Steven Stamkos, ktorý dal svoj 496. gól v kariére a natiahol svoju bodovú sériu na 13 zápasov. “Veril som, že keď ich nepustíme do presiloviek, tak to v tretej tretine zlomíme, pretože sme hrali dobre,” povedal Stamkos. Triumf “bleskov” vychytal Andrej Vasilevskij, ktorý zneškodnil 24 striel. Skóre otvoril svojim prvým gólom v sezóne Pat Maroon, víťazný zásah si pripísal Brayden Point a skóroval aj Michail Sergačov.

Piate víťazstvo za sebou zaznamenali hráči Pittsburghu, keď zdolali doma Buffalo 3:1. Kapitán Sidney Crosby strelil gól a pridal dve asistencie. Do zostavy “tučniakov” sa vrátil 12 dní po tom, ako utrpel mozgovú príhodu obranca Kris Letang a s časom 22:14 bol najvyťaženejším hráčom Penguins. “Cítil som sa skvele. Veľmi som sa tešil späť na ľad. Pri tom rozpise zápasov nie je veľa času na tréning, ale snažil som sa pripraviť najlepšie ako sa dalo,” povedal Letang. Jake Guentzel zaznamenal dve asistencie, Casey DeSmith vo svojom prvom štarte od 26. novembra chytil 37 striel. Crosby je so 17 gólmi najlepší strelec Pittsburghu. “Myslím, že je kandidát na Hartovu trofej. Dal najviac gólov v NHL pri hre piatich proti piatim, je platný na oboch stranách klziska. Z môjho pohľadu je najkomplexnejší hráč v lige,” povedal tréner “Pens” Mike Sullivan.

Piotr Kočetkov chytil 16 striel a zaslúžil sa o víťazstvo Caroliny na ľade New Yorku Islanders 3:0. Dvadsaťtriročný ruský brankár zaznamenal druhý shutout v sezóne. Skóre otvoril Paul Šťastný, ktorý dal svoj prvý gól v drese Hurricanes, skórovali aj Jesperi Kotkaniemi a Jordan Staal. Carolina uspela aj bez zranených útočníkov Sebastiana Aha a Jespera Fasta. “Skvelý výkon, som hrdý na tento tím,” povedal tréner Rod Brind’Amour.

Minnesota vyhrala vo Vancouveri 3:0, keď sa v bránke zaskvel Filip Gustavsson. Dvadsaťštyriročný Švéd nepustil za chrbát ani jednu z 35 striel a zaznamenal svoj prvý shutout v NHL. Po 14 zápasoch vyšiel prvýkrát naprázdno Kirill Kaprizov, ktorý nebodoval prvýkrát od 8. novembra. Počas svojej série nazbieral ruský útočník Wild 21 bodov (9+12). Gôly “divochov” dali Matt Boldy, Connor Dewar a Sam Steel.

K víťazstvu Ottawy 3:2 v Nashville pomohol gólom a asistenciou Drake Batherson. Skórovali aj Claude Giroux a Alex DeBrincat, Cam Talbot chytil 27 striel. Senators bodovali v štyroch z posledných piatich, Predators prehrali druhýkrát za sebou po sérii troch úspechov.

Dave Perron skóroval vo svojom 1000. zápase v NHL, ale jeho Detroit napokon prehral v Dallase 2:3. V predĺžení o tom rozhodol obranca Nils Lundkvist. Perron vyrovnal minútu pred koncom druhej tretiny na 2:2, keď tečoval strelu Bena Chiarota. "Bol to šťastný odraz. Išiel som smerom k bránke a len som cítil ako mi puk zasiahol čepeľ hokejky. Snažil som sa ostať pokojný, pretože bolo cítiť nadšenie z toho, že hrám 1000. zápas," povedal Perron, ktorý si predtým obliekal dresy St. Louis Blues, Vegas Golden Knights, Anaheimu Ducks, Pittsburghu Penguins, Edmontonu Oilers a v lete podpísal s Red Wings dvojročný kontrakt.



NHL - výsledky:

Nashville - Ottawa 2:3, Dallas - Detroit 3:2 pp, Tampa Bay - Florida 4:1, Montreal - Los Angeles 2:4, Pittsburgh - Buffalo 3:1, Toronto - Calgary 5:4 pp, New York Islanders - Carolina 0:3, Vancouver - Minnesota 0:3


NHL - sumáre:

Nashville Predators - Ottawa Senators 2:3 (0:0, 1:1, 1:2)

Góly: 37. Trenin (Jankowski, Jeannot), 51. Niederreiter (Josi, Johansen) - 40. Giroux (Brassard, Pinto), 44. DeBrincat (Pinto, Batherson), 50. Batherson (Tkachuk). Brankári: Saros - Talbot, strely na bránku: 29:33.



Dallas Stars - Detroit Red Wings 3:2 pp (1:1, 1:1, 0:0 - 1:0)

Góly: 19. Gurianov (Marchment, Seguin), 36. Benn (Robertson, Heiskanen), 65. Lundkvist (Marchment) - 10. Larkin (Czarnik), 39. Perron (Chiarot, Seider). Brankári: Oettinger - Husso, strely na bránku: 33:26.



Tampa Bay Lightning - Florida Panthers 4:1 (1:0, 0:1, 3:0)

Góly: 9. Maroon (Cirelli, Foote), 44. Point (Kučerov, Hagel), 48. Sergačov (Foote, Namestnikov), 57. Stamkos (Killorn, Paul) - 27. Dalpe (Mahura, Staal). Brankári: Vasilevskij - Bobrovskij, strely na bránku: 38:25.



Montreal Canadiens - Los Angeles Kings 2:4 (0:2, 0:0, 2:2)

Góly: 52. Hoffman (Guhle, Dadonov), 58. Caufield (Harris, Dvorak) - 10. Kopitar (Fiala), 10. Arvidsson (Danault, Anderson), 50. Edler (Lizotte), 60. Kempe. Brankári: Allen - Copley, strely na bránku: 22:35.



Pittsburgh Penguins - Buffalo Sabres 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)

Góly: 5. Rakell (Malkin, Crosby), 7. Crosby (Guentzel, Dumoulin), 59. Crosby (Guentzel, Rust) - 51. Krebs (Fitzgerald, Girgensons). Brankári: DeSmith - Luukkonen, strely na bránku: 31:38.



Toronto Maple Leafs - Calgary Flames 5:4 pp (2:2, 1:1, 1:1 - 1:0)

Góly: 6. Matthews (Nylander, Sandin), 18. Nylander (Sandin, Marner), 38. Nylander (Matthews), 47. Bunting (Matthews, Nylander), 61. Marner (Nylander, Tavares) - 10. Hanifin (Huberdeau, Lindholm), 13. Kadri (Dubé, Mangiapane), 32. Lewis (Backlund), 44. Hanifin (RUŽIČKA, Mangiapane). Brankári: Murray - Vladař, strely na bránku: 34:26.



New York Islanders - Carolina Hurricanes 0:3 (0:0, 0:1, 0:2)

Góly: 28. Šťastný (Svečnikov, Skjei), 45. Kotkaniemi (Burns, Teräväinen), 49. Staal (Martinook, Noesen). Brankári: Sorokin - Kočetkov, strely na bránku: 16:29.



Vancouver Canucks - Minnesota Wild 0:3 (0:1, 0:1, 0:1)

Góly: 17. Boldy (Zuccarello, Addison), 37. Dewar, 49. Steel (Zuccarello). Brankári: Martin - Gustavsson, strely na bránku: 35:33.



Slováci v akcii:

Adam Ružička (Calgary) 10:12 0 1 1 +1 1 0

Erik Černák (Tampa Bay) 18:46 0 0 0 +2 1 0

Juraj Slafkovský (Montreal) 11:08 0 0 0 0 2 2



/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/