Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

Boston krok od postupu, Los Angeles nestačilo na Anaheim

Prekonaný brankár Los Angeles KIngs Jonathan Quick v zápase NHL s Anaheimom. Foto: TASR/AP

Svoje štatistiky si rozšíril aj slovenský obranca Zdeno Chára, ktorý asistoval pri víťaznom góle svojho tímu. Brankár Peter Budaj sledoval duel zo striedačky.

New York 11. mája (TASR) -Hokejistov Bostonu delí už len jedno víťazstvo od postupu do finále Východnej konferencie v zámorskej NHL.

V noci na nedeľu zdolali na svojom ľade Montreal 4:2 a v sérii vedú 3:2. Bruins rozhodli o triumfe v druhej tretine, keď v priebehu 32 sekúnd dvakrát skórovali a dostali sa do pohodlného vedenia 3:0. Svoje štatistiky si rozšíril aj slovenský obranca Zdeno Chára, ktorý asistoval pri víťaznom góle svojho tímu. Brankár Peter Budaj sledoval duel zo striedačky, v bránke Canadiens dostal opäť šancu Carey Price. Po štvrtom zápase semifinále Západnej konferencie medzi Los Angeles a Anaheimom je stav nerozhodný 2:2. Ducks v noci zvíťazili 2:0, čistým kontom sa blysol brankár John Gibson, ktorý zastavil všetkých 28 striel. Za domácich odohral slovenský útočník Marián Gáborík 19:05 minút, tentokrát však nebodoval.

Boston položil základ úspechu v úvode druhej tretiny dvomi presilovkovými gólmi v priebehu 32 sekúnd, o ktoré sa postarali Reilly Smith a Jarome Iginla. V oboch prípadoch potrestali domáci hokejisti vylúčenia Tomáš Plekanca a dostali sa do vedenia 3:0. Hra v početnej výhode zdobila Boston v 1. kole play off proti Detroitu, keď využili 6 zo 16 presiloviek, v sérii s Montrealom sa však trápili a v prvých štyroch dueloch nevyužili ani jednu z desiatich presiloviek. "Som veľmi rád, že sme to konečne prelomili. S Detroitom nám tam padalo všetko, teraz sme sa trápili," povedal strelec druhého gólu Smith, ktorý svojim zásahom zrušil dlhú sériu medzi tímami originálnej šestky. Boston totiž nedal Montrealu presilovkový gól v play off päť rokov, naposledy sa mu to podarilo v roku 2009. Za toto obdobie nevyužili Bruins 39 početných výhod v 14-tich zápasoch.

Pri treťom góle si druhú asistenciu v play off pripísal Chára, keď priťukol puk obrancovi Toreymu Krugovi a ten fantastickou bekhendovou prihrávkou našiel voľného Iginlu, ktorý zblízka prekonal Careyho Pricea. Veľmi dobrý zápas odohrala tretia útočná formácia Bruins v zložení Carl Söderberg, Loui Eriksson a Matt Fraser, ktorá nazbierala šesť kanadských bodov. Söderberg si otvoril strelecký účet v play off a pridal dve asistencie, Eriksson mal bilanciu 1+1 a Fraser, ktorý vo svojom prvom zápase v play off rozhodol 4. zápas série, zaznamenal jednu asistenciu. Formácia ožila najmä po príchode 23-ročného Frasera. "Je to strelec, o tom nie pochýb a my sme nedávali góly. Minulý zápas prišiel a rozhodol, teraz sme boli na rade my s Louim," chválil Söderberg príchod kanadského nováčika. Montreal skóroval prvýkrát v 35. minúte zásluhou Brendana Gallaghera a prerušil tak dlhú sériu Tuuku Raska bez inkasovaného gólu, ktorá trvala 121 minút a 58 sekúnd. Canadiens ešte v závere znížili zásluhou P.K. Subbana na 2:4, ale z následnej hry bez brankára už nič nevyťažili. Historicky najúspešnejší tím v NHL, Montreal, postúpil do finále konferencie od roku 1993, keď získal svoj 24. Stanley Cup, len raz. "Dostali sme sa do situácie, keď už musíme len vyhrávať. Je to nepríjemné, ale máme v tíme dostatok skúsených hráčov a ja verím, že sme ešte nepovedali posledné slovo," povedal brankár Montrealu Price, ktorému kryl ako vždy chrbát Peter Budaj. V drese Bostonu nedostal v druhom zápase po sebe šancu obranca Andrej Meszároš. Šiesty zápas je na programe v noci na utorok v montrealskom Bell Centre.

Prišiel, videl, zvíťazil. NHL napísala ďalší príbeh, ktorý sa zapíše do dejín. Víťazstvo Anaheimu 2:0 na ľade Los Angeles vychytal 20-ročný brankár John Gibson, ktorého len v stredu povolalo vedenie klubu z farmy v Norfolku ako reakciu na zranenie Frederika Andersena. Tréner Bruce Boudreau ukázal odvahu a postavil nováčika do bránky od začiatku na úkor Jonasa Hillera. Gibson chytil všetkých 28 striel Kings a stal sa najmladším brankárom v histórii NHL, ktorý v debutovom zápase v play off zaznamenal čisté konto. Po zápase bol obletovaný novinármi, ktorých zaujímala jeho budúcnosť v tíme Ducks. "To naozaj netuším. Ani neviem, či nastúpim v ďalšom zápase," smial sa mladý americký brankár. Jeho príchod z farmy nezaznamenal médiá, ani hráči Anaheimu. "Po tomto ma už naozaj nič neprekvapí. Verte mi," povedal kapitán Ducks Ryan Getzlaf, ktorý oslávil svoje 29. narodeniny gólom a asistenciou. Gibson sa stal prvým 20-ročným brankárom od roku 2009, ktorý nastúpil v play off od začiatku. Naposledy sa to podarilo Semjonovi Varlamovovi v drese Washingtonu, ktorý v tom čase neviedol nik iný ako Boudreau. "Hneď ako sme ho povolali z farmy, som rozmýšľal, že ho postavím od začiatku. Dostal som pozitívnu reakciu aj od ďalších členov realizačného tímu a ukázalo sa, že to bol dobrý ťah," zdôvodnil Boudreau svoje šokujúce rozhodnutie. Anaheim použil v sérii už troch brankárov a na otázku, kto nastúpi v piatom zápase, kouč Ducks vtipkoval. "Máme ešte Igora Bobkova."

Anaheim strelil oba góly v prvej tretine a náskok si udržal až do konca. Gibson predviedol viacero výborných zákrokov hneď v úvode, keď v priebehu piatich minút čelil šiestim strelám. Veľkú šancu mal v brejku dvoch proti jednému aj Gáborík, ale mladý brankár Ducks jeho strelu vytesnil lapačkou. Gibson odchytal predtým v kariére len tri zápasy v základnej časti a stal sa prvým brankárom za posledných 85 rokov a len druhým v histórii, ktorý debutoval v základnej časti aj v play off čistým kontom. Predtým sa to podarilo ešte v sezóne 1928/1929 Tinymu Thompsonovi. Gibson sa stal zároveň prvým debutantom so shutoutom v play off od roku 2004, kedy sa rovnakým kúskom blysol v drese Bostonu Andrew Raycroft.

Kings prestrieľali súpera v záverečnej štyridsaťminútovke 19:3, ale Gibson, ktorý minulý rok štartoval v drese USA na majstrovstvách sveta, bol bezchybný. "Nikdy som nevidel takéhoto brankára. Išiel z neho neuveriteľný pokoj," povedal center Ducks Andrew Cogliano. Kings po prvej tretine vymenili brankárov, Jonathana Quicka nahradil Martin Jones. Piaty zápas je na programe v noci na utorok v Anaheime.


2. kolo play off NHL

semifinále Východnej konferencie, 5. zápas:

BOSTON - MONTREAL 4:2 (1:0, 2:1, 1:1)


Góly: 14. Söderberg (Eriksson, Bartkowski), 22. Smith (Hamilton, Söderberg), 22. Iginla (Krug, CHÁRA), 55. Eriksson (Fraser, Söderberg) – 35. Gallagher (Plekanec, Markov), 58. Subban (Pacioretty, Markov). Brankári: Rask - Price, strely na bránku: 30:31. Diváci: 17.565.
/stav série 3:2/


semifinále Západnej konferencie, 4. zápas:

LOS ANGELES - ANAHEIM 0:2 (0:2, 0:0, 0:0)


Góly: 17. Smith-Pelly (Perry, Getzlaf), 19. Getzlaf (Perry, Vatanen). Brankári: Quick (21. Jones) - Gibson, strely na bránku: 28:14. Diváci: 18.489.
/stav série 2:2/



Slováci v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 24:36 0 1 1 0 2 0

Marián Gáborík (Los Angeles) 19:05 0 0 0 0 3 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/