Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

NHL: Černák pomohol gólom a dvomi asistenciami k výhre Tampy

Slovenský obranca v drese Tampy Bay Lightning Erik Černák sa teší so spoluhráčmi po strelení gólu v zápase zámorskej hokejovej NHL Tampa Bay Lightning - Dallas Stars v Tampe v stredu 5. mája 2021. Foto: TASR/AP

Washington so slovenským zadákom Zdenom Chárom zvíťazil na ľade New Yorku Rangers.

New York 6. mája (TASR) - Slovenský hokejový obranca Erik Černák pomohol v noci na štvrtok v zámorskej NHL gólom a dvomi asistenciami k víťazstvu Tampy Bay nad Dallasom 6:2. Dosiahol prvý trojbodový zápas v profiligovej kariére, v tejto sezóne nazbieral už 18 bodov (5+13) v 43 dueloch a prekonal svoje maximum z nováčikovského ročníka 2018/2019 (16 bodov v 58 stretnutiach). V repríze vlaňajšieho finále sa strelecky presadil aj jeho krajan Andrej Sekera, ktorý dal druhý gól Stars. Ďalším tímom, ktorý má istotu play off, sa stal Winnipeg, Jets si zabezpečili postup v Severnej divízii vďaka triumfu 4:0 na ľade Calgary.

Sekera v 52. minúte znížil na 2:3 z pohľadu hostí, keď po prihrávke Joela Hanleyho strelou z prvej od modrej čiary prepálil Andreja Vasilevského v bránke Lightning. Jeho strelu ešte jemne tečoval center "bleskov" Brayden Point. Černák sa dostal k slovu o 50 sekúnd neskôr, keď skóroval z veľmi podobnej pozície. Po prihrávke Barclaya Goodrowa sa oprel do puku a delovkou prestrelil Jakea Oettingera v bránke Dallasu. Černák potom ešte asistoval pri zásahoch Rossa Coltona a Michaila Sergačova do prázdnej bránky. Slovenský bek odohral 19:42 minút, pripísal si aj tri plusové body a prezentoval sa štyrmi strelami. Okrem neho potiahli Tampu k triumfu aj dvojbodoví Point, Alex Killorn a Tyler Johnson (všetci zhodne 1+1). "Boli sme hladní po víťazstve. Možno sme v ofenzíve až tak veľa toho nevyprodukovali, no z hľadiska obrannej činnosti sa nemáme za čo hanbiť. Pri inkasovaných góloch sme toho veľa nemohli urobiť. Páčil sa mi 'Cernyho' gól v závere. Myslím si, že bol pre nás veľmi dôležitý. Som spokojný s tým, ako sme našli cestu k výhre," povedal pre klubový web Killorn. Ocenil, ako sa mužstvo rýchlo otriaslo po góle Sekeru: "Puk pri ňom zrejme trafil Pointovu hokejku. Bol to jeden z gólov, ktorý by ste chceli zobrať späť. Myslím si však, že sme naň skvele zareagovali. Útok s Colemanom, Gourdem a Goodrowom podal dnes vynikajúci výkon a Černák hral tiež neuveriteľne."

Kým Tampa stále živí šancu na prvé miesto v Centrálnej divízii, Dallasu pomaly zhasína nádej na účasť v play off. Vlaňajší neúspešný finalista prehral piaty zápas za sebou a figuruje v tabuľke až na piatom mieste so štvorbodovým odstupom za štvrtým Nashvillom, ktorý v noci prehral v Columbuse 2:4. Dallas odohrá do konca základnej časti ešte tri stretnutia, Predators dva. "Uvedomujeme si, že v našej situácii potrebujeme víťaziť. K postupu už budeme potrebovať aj pomoc súperov. Musíme sa sústrediť na náš najbližší zápas, od toho sa odraziť a uvidíme, čo z toho nakoniec bude," uviedol pre nhl.com útočník "hviezd" Joe Pavelski. Sekera skóroval z jedinej strely na bránku, dosiahol svoj tretí gól v sezóne. V stretnutí počas 14:49 min nazbieral aj dve plusky.

V ďalšom zápase Washington so slovenským zadákom Zdenom Chárom zvíťazil na ľade New Yorku Rangers 4:2. Hviezdou duelu bol T.J. Oshie, ktorý sa blysol hetrikom, svojím piatym v profiligovej kariére. Pre krídelníka to bol emotívny hetrik, dosiahol ho totiž deň po smrti jeho otca Tima. Ten zomrel v utorok vo veku 56 rokov. Spoluhráči si ho uctili nápisom "Coach" na prilbách. "Coach" (tréner) bola prezývka Oshieho otca. "Je úžasné, čo T.J. dokázal na ľade po tom všetkom, čím si musel prejsť. Hovorí to o ňom veľa," poznamenal tréner Washingtonu Peter Laviolette.

Zápas sa hral iba dva dni po vzájomnom súboji, v ktorom útočník Capitals Tom Wilson zranil pri bitke hviezdneho krídelníka "jazdcov" Artemija Panarina a vyradil ho do konca sezóny. Rangers neboli spokojní, že Wilson za to nedostal vyšší dištanc a vyviazol iba s pokutou 5000 dolárov za to, že zbil Pavla Bučneviča ležiaceho na ľade. Rangers sľubovali "odvetu" a odštartovali ju hromadnou bitkou, keď hneď po úvodnom buly sa pobili traja hráči na oboch stranách. Wilson sa dostal na ľad o necelých 50 sekúnd neskôr a hneď sa do neho pustil Brendan Smith, obaja takisto dostali 5 min za pästný súboj. Šarvátky pokračovali, po úvodných 4 minútach a 14 sekundách rozdali rozhodcovia 72 trestných minút. Celkovo v zápase udelili až 27 trestov a rozdali 141 trestných minút. Wilson absolvoval v prvej tretine len štyri striedania, napokon nedohral duel oficiálne pre zranenie v hornej časti tela. "Keď váš hviezdny hráč čelí takému útoku, musí prísť primeraná odpoveď. Som hrdý na chalanov, veľa to hovorí o našom tíme," povedal center "jazdcov" Ryan Strome. Chára v zápase inkasoval dvojminútový trest za podrazenie a neskôr dostal 10 min osobný trest za nešportové správanie po tom, čo z ľadu "dohováral" Smithovi sediacemu na striedačke. V zápase odohral 15:06 min a pripísal si aj dve strely a mínusku. Washington odohral už šiesty zápas za sebou bez kapitána Alexandra Ovečkina, ktorého vyradilo zranenie v dolnej časti tela. Druhý duel chýbal aj jeho krajan Jevgenij Kuznecov, ktorý porušil covid protokol a tím ho dočasne suspendoval.

Montreal bez slovenského útočníka Tomáša Tatara, ktorý absentuje pre zranenie dolnej časti tela, prehral v Ottawe 1:5. Svoj prvý gól v NHL strelil mladý útočník "senátorov" Shane Pinto, Erik Brännström nazbieral tri asistencie. Canadiens tak stále nemajú postupovú istotu, v kanadskej Severnej divízii si držia štvrté miesto, pred piatym Calgary a šiestou Ottawou majú desaťbodový náskok. Flames nevyužili zaváhanie konkurenta a podľahli doma Winnipegu 0:4. Ten pretrhol šnúru siedmich prehier a má istotu účasti v bojoch o Stanleyho pohár, Calgary a ani Ottawa ho už nemôžu v tabuľke dostihnúť. V bránke Jets exceloval Connor Hellebuyck, ktorý zneškodnil všetkých 32 striel súpera a vychytal tretie čisté konto v sezóne. Po dva góly strelili Blake Wheeler a Adam Lowry.

Hráči St. Louis nevyužili šancu zaistiť si miestenku do play off, keď prehrali doma s Anaheimom 2:3 po nájazdoch. V Západnej konferencii majú na štvrtom mieste šesťbodový náskok pred piatou Arizonou, ktorá v noci podľahla Los Angeles 2:4. Coyotes stratili šancu na postup, do konca základnej časti odohrajú už iba dva zápasy, nemôžu tak "bluesmanov" dostihnúť. Maličkú matematickú šancu však živia Kings, ktorí na šiestej pozícii zaostávajú za Blues o osem bodov a oba tímy ešte čaká päť stretnutí. V drese LA strelil dva góly Gabriel Vilardi, kapitán Anže Kopitar zaznamenal asistenciu pri góle Nathana Walkera do prázdnej bránky a dosiahol jubilejný 1000 bod. v NHL.

San Jose zdolalo Colorado 3:2, slovenský obranca Christián Jaroš chýbal v zostave Sharks, duel sledoval z tribúny ako zdravý náhradník. Vegas uspeli na ľade Minnesoty 3:2 po predĺžení. Brankár Golden Knights Marc-Andre Fleury predviedol 26 úspešných zákrokov, dosiahol 490. výhru v profiligovej kariére a osamostatnil sa na treťom mieste historického poradia NHL. V druhej minúte predĺženia rozhodol o víťazstve hostí Alex Pietrangelo.

Sumáre NHL:



TAMPA BAY LIGHTNING - DALLAS STARS 6:2 (1:1, 2:0, 3:1)
Góly: 3. T. Johnson (Killorn), 37. Killorn (Gourde, Point), 40. Point, 52. ČERNÁK (Goodrow, Coleman), 57. Colton (Joseph, ČERNÁK), 60. Sergačov (ČERNÁK, T. Johnson) – 20. Seguin (Pavelski, Robertson), 51. SEKERA (Hanley, Hintz). Brankári: Vasilevskij - Oettinger, strely na bránku: 20:22.

NEW YORK RANGERS - WASHINGTON CAPITALS 2:4 (0:0, 0:3, 2:1)
Góly: 42. Lafreniere (Chytil, Z. Jones), 59. Barron (Z. Jones, Hájek) – 21. Oshie (Dillon, van Riemsdyk), 29. Oshie (Orlov, Bäckström), 35. Dowd (Carlson, Orlov), 59. Oshie (Hagelin, Orlov). Brankári: Georgiev - Vaněček, strely na bránku: 21:35.

COLUMBUS BLUE JACKETS - NASHVILLE PREDATORS 4:2 (0:1, 2:1, 2:0)
Góly: 23. Roslovic (Atkinson, Bjorkstrand), 40. Bjorkstrand (Lehtonen, Gavrikov), 54. Grigorenko (Gavrikov, Lehtonen), 60. Bjorkstrand (Domi, Atkinson) – 4. Jeannot, 38. Järnkrok. Brankári: Merzlikins - Saros, strely na bránku: 27:32.

OTTAWA SENATORS - MONTREAL CANADIENS 5:1 (1:1, 2:0, 2:0)
Góly: 12. Pinto (Zub, Brännström), 24. Tkachuk (Norris, Brännström), 40. Paul (Brännström), 45. C. Brown (Zub, Tierney), 51. Formenton (Paul, White) – 20. Edmundson (Toffoli, Suzuki). Brankári: Forsberg - Allen, strely na bránku: 34:31.

ST. LOUIS BLUES - ANAHEIM DUCKS 2:3 pp a sn (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 12. Hoffman (O'Reilly, Faulk), 46. Clifford (Barbašov) – 33. Jones (Carrick, Fowler), 43. H. Fleury (Terry), rozh. nájazd Terry. Brankári: Binnington - Stolarz, strely na bránku: 26:35.

MINNESOTA WILD - VEGAS GOLDEN KNIGHTS 2:3 pp (0:0, 0:1, 2:1 - 0:1)
Góly: 52. Kaprizov (Zuccarello, Hartman), 54. Kaprizov (Hartman) – 29. Stephenson (Janmark), 56. Smith (W. Karlsson, Martinez), 62. Pietrangelo (Tuch, Marchessault). Brankári: Talbot - M.-A. Fleury, strely na bránku: 28:34.

SAN JOSE SHARKS - COLORADO AVALANCHE 3:2 (0:0, 1:2, 2:0)
Góly: 40. Hertl (Kane, Barabanov), 43. Hertl (Kane, Knyžov), 50. E. Karlsson (Kane, Hertl) – 36. Jost (Nemeth, MacDonald), 39. Burakovsky (Kadri, Timmins). Brankári: Kořenář - Grubauer, strely na bránku: 33:32.

CALGARY FLAMES - WINNIPEG JETS 0:4 (0:1, 0:2, 0:1)
Góly: 2. Lowry (Copp), 26. Lowry (DeMelo, Copp), 39. Wheeler (Pionk, Lowry), 44. Wheeler (Scheifele, Šťastný). Brankári: Markström - Hellebuyck, strely na bránku: 32:19.

ARIZONA COYOTES - LOS ANGELES KINGS 2:4 (2:2, 0:0, 0:2)
Góly: 2. Ekman-Larsson (Garland, Bunting), 18. Chychrun (Garland, Goligoski) – 5. Vilardi (Iafallo, Walker), 14. Anderson-Dolan (Athanasiou), 45. Vilardi (Andersson, Walker), 60. Walker (Kopitar). Brankári: Hill - Petersen, strely na bránku: 30:22.

Slováci v akcii:

Erik Černák (Tampa Bay) 19:42 1 2 3 +3 4 0
Andrej Sekera (Dallas) 14:49 1 0 1 +2 1 0
Zdeno Chára (Washington) 15:06 0 0 0 -1 2 12

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/

Istí účastníci play off:

Centrálna divízia: Carolina, Tampa Bay, Florida
Východná divízia: Washington, Pittsburgh, Boston, NY Islanders
Severná divízia: Toronto, Edmonton, Winnipeg
Západná divízia: Vegas, Colorado, Minnesota