Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

VIDEO: Obhajca zo Chicaga vypadol so St. Louis napriek bodom Slovákov

Na snímke vľavo Richard Pánik z Chicago Blackhawks a brankár St. Luis Blues Brian Elliott Foto: TASR/AP

Hossa odohral vyše 17 minút a v prvej tretine znížil na 1:2. Pánik strávil na ľade takmer 14 minút a asistoval na gól Hossu.

New York 26. apríla (TASR) - Hokejisti úradujúceho víťaza Stanleyho pohára z Chicaga titul v zámorskej NHL neobhája. Blackhawks napriek gólu slovenského útočníka Mariána Hossu po prihrávke jeho krajana a spoluhráča Richarda Pánika prehrali v noci na utorok v rozhodujúcom siedmom súboji štvrťfinále play off Západnej konferencie na ľade St. Louis 2:3 a v sérii na štyri výhry podľahli 3:4 na zápasy. Blues sa v 2. kole stretnú s Dallasom.

Hossa odohral vyše 17 minút a v prvej tretine znížil na 1:2. Pánik strávil na ľade takmer 14 minút a vyzval na skórovanie Hossu, pre ktorého to bol tretí presný zásah v sérii, pre Pánika tretia asistencia. Obaja hokejisti sú teoreticky voľní pre potreby slovenskej reprezentácie na majstrovstvá sveta v Rusku. Hossa mal však ešte nedávno zdravotné ťažkosti a jeho účasť v tíme trénera Zdena Cígera na šampionáte je veľmi nepravdepodobná.



Chicago je prvým obhajcom, ktorý vypadol už v 1. kole play off od roku 2012, keď hneď na úvodnej prekážke skončil Boston. Rozhodujúci duel odštartovali Blackhawks veľmi zle a inkasovali už po 60 sekundách hry, presadil sa Jori Lehterä. "Ville Nieminen mi raz povedal - keď chceš pizzu, choď do Pizza Hut, a keď chceš strieľať góly, tlač sa do bránky," povedal pre zámorské médiá fínsky útočník, pre ktorého to bol premierový gól vo vyraďovačke. Colton Parayko potom pridal na 2:0, no Chicago ešte v prvej tretine korigovalo - Pánik získal puk v obrannom pásme, v protiútoku našiel krížnou prihrávkou zo stredného pásma Hossu a ten tvrdou strelou do "horných poschodí" znížil na 1:2.



Andrew Shaw v presilovke v druhej tretine vyrovnal na 2:2, jeho prihrávku si zrazil do siete Jay Bouwmeester. Rozhodujúce slovo mal ale v 49. minúte Troy Brouwer, ktorý pred šiestimi rokmi vyhral Stanleyho pohár práve v drese Chicaga. "Bluesmani" tak postúpili do druhého kola play off prvýkrát od roku 2012, v siedmom dueli naposledy uspeli ešte v roku 1999 v súboji s Arizonou. Brouwer najskôr trafil žrď, potom "zluftoval" pred prázdnou bránkou, ale na tretí pokus už brankára Coreyho Crawforda prekonal. "Bol to asi najškaredší gól, aký som kedy dal, ale zároveň aj najlepšie načasovaný. Po zápase sme žartovali, že keby som už toto nedal, asi by som mal skončiť s hokejom," smial sa Brouwer. Pánik ešte mohol byť hviezdou Chicaga necelé štyri minúty pred koncom, keď strela Brenta Seabrooka trafila obe žrde a puk pred bránkovou čiarou chcel Slovák upratať do siete, v poslednej chvíli ho ale odpálil preč obranca Alex Pietrangelo. "Zvládol som to v poslednej sekunde, o polsekundy neskôr by už bol v bránke," komentoval Pietrangelo.

"Je náročné teraz to spracovať, ťažké takto vypadnúť," hodnotil smutný kouč Chicaga Joel Quenneville. "Perfektne sme sa pripravili, ale urobili sme presne to, čo sme urobiť nemali alebo skôr čo nie sme zvyknutí robiť. Je to pre mňa obrovské sklamanie. Vypadli sme v prvom kole, ale vyzeralo to skôr ako finále konferencie."

V ďalšom zápase 1. kola vyhral Nashville doma nad Anaheimom 3:1 a vyrovnal stav série na 3:3. O poslednom postupujúcom do 2. kola, ktorý sa v ňom stretne so San Jose Sharks, tak rozhodne až siedmy zápas v stredu v Anaheime. Pre "predátorov" to bude vôbec prvý 7. duel nadstavby v klubovej histórii. Mattias Ekholm, James Neal a Shea Weber zabezpečili triumf Nashville, ktorému 26 úspešnými zákrokmi k víťazstvu výrazne pomohol fínsky brankár Pekka Rinne. "Musím pochváliť fanúšikov, boli dnes naozaj neskutoční. Hrali sme výborne vo skvelej atmosfére a už sa neviem dočkať rozhodujúceho súboja," povedal Rinne. "Je úžasné, čo nás čaká. Ako malí chlapci s hokejkou v ruke s tým vyrastáte na uliciach, keď snívate o siedmom zápase a teraz si to užijeme," doplnil ho Weber, ktorý desať sekúnd pred sirénou potvrdil triumf svojho tímu gólom do prázdnej bránky.

Ducks vypadli v siedmom zápase play off na domácom ľade v predchádzajúcich troch sezónach, ale teraz chcú kliatbu zlomiť. "Teraz je to nový tím, nový rok. Každá sezóna je iná, každý deň je iný, takže sa na siedmy zápas tešíme," nechcel sa do minuloszti pozerať kouč Anaheimu Bruce Boudreau, ktorý má v rozhodujúcich zápasoch sérií v play off NHL nepriaznivú bilanciu 1-6.



NHL - play off

1. kolo play off NHL /na štyri víťazstvá/

šiesty zápas štvrťfinále Západnej konferencie

NASHVILLE PREDATORS – ANAHEIM DUCKS 3:1 (0:0, 2:1, 1:0)
Góly: 29. Ekholm (Järnkrok, Ellis), 38. Neal (Johansen), 60. Weber (Neal) – 40. Kesler (Perry, Fowler). Brankári: Rinne - Andersen, strely na bránku: 26:27
/stav série: 3:3/

siedmy zápas šťvrťfinále Západnej konferencie

ST. LOUIS BLUES – CHICAGO BLACKHAWKS 3:2 (2:1, 0:1, 1:0)
Góly: 1. Lehterä (Bouwmeester, Schwartz), 14. Parayko (Berglund, Steen), 49. Brouwer (Fabbri, Šťastný) – 19. HOSSA (PÁNIK), 24. Shaw (Toews, Keith). Brankári: Elliott - Crawford, strely na bránku: 26:33, 19.935 divákov
/konečný stav série: 4:3, postúpilo St. Louis/

Slováci v akcii:

Marián Hossa (Chicago) 17:27 1 0 1 +1 5 0
Richard Pánik (Chicago) 16:13 0 1 1 -1 1 2

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty. brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/