Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia NHL

NHL: Edmonton so Sekerom vyhral nad San Jose, vyrovnal stav série

Hokejisti Edmontonu Oilers, uprostred Slovák Andrej Sekera. Foto: TASR /AP

Oba góly dali Oilers v oslabení.

New York 15. apríla (TASR) - Hokejisti Edmontonu zvíťazili v noci na sobotu v druhom zápase štvrťfinále Západnej konferencie NHL doma nad San Jose 2:0 a vyrovnali stav série 1. kola play off na 1:1.

Oba góly dali Oilers v oslabení, v 21. minúte ich poslal do vedenia krídelník zo štvrtého útoku Zack Kassian a v tretej tretine poistil triumf najproduktívnejší hráč základnej časti Connor McDavid. Domáci brankár Cam Talbot čelil iba 16 strelám, za svoj chrbát nepustil ani jednu a vychytal tak svoj premiérový shutout v kariére v play off. Radosť z víťazstva mal aj slovenský obranca v službách "olejárov" Andrej Sekera, ktorý odohral takmer 24 minút, vyslal na súperovu bránku dve strely a pripísal si plusový bod. Pre Edmonton to bola prvá výhra v play off po dlhých jedenástich rokoch. "V prvom zápase sme boli veľmi nervózni, aj preto sme neuspeli. Ale v tomto druhom sme sa vrátili k nášmu štýlu hry," povedal McDavid pre denník Edmonton Sun.



Obhajca Stanleyho pohára z Pittsburghu zvládol aj druhý domáci duel s Columbusom a po víťazstve 4:1 vedie vo štvrťfinálovej sérii Východnej konferencie už 2:0 na zápasy. Penguins sa opäť mohli oprieť o spoľahlivý výkon Marca-Andreho Fleuryho v bránke, ktorý zlikvidoval 39 striel hostí. Významnou mierou sa na triumfe podieľal aj kapitán Penguins Sidney Crosby, ktorý strelil gól a pridal dve asistencie. Bol to jeho jubilejný 50. gól v bojoch o Stanleyho pohár. Viac ich v drese "tučniakov" dosiahli iba Mario Lemieux (76 presných zásahov) a Jaromír Jágr (65). Hráči Columbusu sú z vývoja série sklamaní, popol na hlavu si sypal najmä brankár Sergej Bobrovskij. "Môžem byť lepší. Nepodávam svoj najlepší výkon v sezóne, v tomto smere sa musím zlepšiť. Verím, že doma dokážeme sériu vyrovnať," uviedol ruský brankár.



Montreal v dramatickom súboji vyhral v Bell Centre nad New Yorkom Rangers 4:3 po predĺžení a vyrovnal stav série na 1:1. "Jazdci" boli blízko k druhému víťazstvu na súperovom ľade, keď tesne pred koncom riadneho času viedli 3:2, lenže 18 sekúnd pred záverom tretej tretiny český center Tomáš Plekanec v power play bez brankára vyrovnal a vynútil pre svoj tím predĺženie. V jeho 19. minúte rozhodol o výhre Canadiens Alexander Radulov, ruský krídelník predtým asistoval pri dvoch góloch domácich. "Som rád, že sme zvíťazili a urobili radosť našim fanúšikom. Séria je vyrovnaná, budeme hrať teraz na ľade súpera a to bude ťažké, ale budeme musieť hrať taký hokej, aký sme hrali záverečných desať minút tretej tretiny a v predĺžení," povedal Radulov. Na bránku Newyorčanov mierilo 58 striel z hokejok domácich, čo je pre "jazdcov" najviac v histórii v play off. Prekonali tak negatívny rekord z roku 1991 v zápase s Washingtonom, keď na ich bránku vyslal súper 55 striel.

Prekvapujúci stav je po druhom stretnutí štvrťfinálovej série Západnej konferencie medzi Minnesotou a St. Louis, v ktorej Blues vydreli na ľade Wild aj druhé víťazstvo (2:1) a zvýšili svoje vedenie na 2:0 na zápasy. "Je to skvelý štart do série, ale ešte nie sme na konci. Vraciame sa na domáci ľad, ale vieme, že to budeme mať ťažšie," poznamenal strelec víťazného gólu hostí Jaden Schwartz.

play off NHL /na štyri víťazstvá/

2. zápasy štvrťfinále Východnej konferencie

MONTREAL CANADIENS - NEW YORK RANGERS 4:3 pp (2:1, 0:2, 1:0 - 1:0)
Góly: 5. Petry (Danault, Radulov), 16. Byron (Gallagher, Plekanec), 60. Plekanec (Radulov, Galchenyuk), 79. Radulov (Pacioretty, Weber) - 14. Grabner, 30. Nash (Vesey, Holden), 35. Zuccarello (Smith, Stepan). Brankári: Price - Lundqvist, strely na bránku: 58:38, 21.288 divákov.
/stav série: 1:1/

PITTSBURGH PENGUINS - COLUMBUS BLUE JACKETS 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
Góly: 9. Crosby (Guentzel, Sheary), 28. Guentzel (Crosby, Cole), 43. Malkin (Crosby, Cole), 60. Hörnqvist (Cullen, Kühnhackl) - 27. Saad (Wennberg, Jones). Brankári: Fleury - Bobrovskij, strely na bránku: 32:40, 18.622 divákov.
/stav série: 2:0/

2. zápasy štvrťfinále Západnej konferencie

MINNESOTA WILD - ST. LOUIS BLUES 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)
Góly: 38. Parise (Staal, Suter) - 24. Edmundson (Berglund, Pääjärvi), 58. Schwartz (Pietrangelo, Brodziak). Brankári: Dubnyk - Allen, strely na bránku: 24:22, 19.404 divákov.
/stav série: 0:2/

EDMONTON OILERS - SAN JOSE SHARKS 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Góly: 21. Kassian (Letestu), 51. McDavid (Nurse, Talbot). Brankári: Talbot - Jones, strely na bránku: 36:16, 18.347 divákov.
/stav série: 1:1/

Slovák v akcii:

Andrej Sekera (Edmonton) 23:48 0 0 0 +1 2 0