Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia NHL

NHL: Fehérváryho šiesty gól v sezóne, Washington zdolal obhajcu 4:3

Na snímke zo 6. apríla 2022 zľava Steven Stamkos z Tampy Bay Lightning a Slovák Martin Fehérváry z Washingtonu Capitals bojujú o puk počas zápasu zámorskej hokejovej NHL Washington Capitals - Tampa Bay Lightning vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Černák odohral 20:05 min. s mínusovým bodom, jednou strelou na bránku, tromi zblokovanými strelami a tromi bodyčekmi.

New York 7. apríla (TASR) - Slovenský hokejový obranca Martin Fehérváry strelil v noci na štvrtok svoj šiesty gól v prebiehajúcej sezóne NHL. Pomohol ním k domácemu víťazstvu Washingtonu nad Tampou Bay s Erikom Černákom 4:3. Pri všetkých štyroch góloch Capitals bol obranca John Carlson, ktorý si pripísal dva góly a dve asistencie, gól a asistenciu zaznamenal kapitán Alexander Ovečkin, ktorý zároveň prekonal hranicu 1400 bodov v základnej časti.

Fehérváry otvoril v 6. minúte skóre stretnutia. Conor Sheary založil rýchly útok, sám si dokorčuľoval po nahodený puk, prihral ho voľnému Carlsonovi, ktorý našiel pred bránkou ešte lepšie postaveného Fehérváryho a ten zamieril presne k pravej žŕdke. Slovenský zadák dosiahol 13. bod (6+7) v 67. zápase sezóny a naštartoval svoj tím k výhre nad dvojnásobným obhajcom trofeje. Washington si vo Východnej konferencii upevnil pozíciu s druhou voľnou kartou, pred deviatym tímom tabuľky NY Islanders má trinásťbodový náskok, pričom Capitals odohrajú do konca základnej časti ešte dvanásť zápasov a "ostrovania" trinásť. Fehérváry si počas 17:46 min. na ľade pripísal aj dve strely, dva plusové body a rozdal šesť hitov. Černák odohral 20:05 min. s mínusovým bodom, jednou strelou na bránku, tromi zblokovanými strelami a tromi bodyčekmi. Víťazstvo "Caps" zároveň znamenalo, že Buffalo a Ottawa sa definitívne nepredstavia v play off.

Carlson zaznamenal tretí štvorbodový zápas v profiligovej kariére. Po zápase priznal, že mu hlavou prebehli myšlienky o hetriku. "Nikdy sa mi žiaden nepodaril. Bolo by pochopiteľne skvelé ho dosiahnuť. Musím sa snažiť ďalej," vyhlásil obranca Capitals podľa AP. Tréner klubu z hlavného mesta USA Peter Laviolette pripomenul, že Američan odviedol ešte viac, než ukazujú jeho štatistiky: "Odohral ohromný zápas. Jeho prácu v útoku si mohol každý ľahko všimnúť, lenže on bol dnes veľmi dobrý aj v obrane."

Strojcom víťazstva Washingtonu bol aj brankár Iľja Samsonov, ktorý sa predstavil na domácom ľade prvýkrát od 28. februára, keď pustil 3 góly z 10 striel v zápase s Torontom. Proti Tampe predviedol 25 úspešných zákrokov. "V zápase predviedol niekoľko veľkých zákrokov. Presne také potrebujete, ak chcete uspieť. Chytal veľmi dobre," pochválil zverenca Laviolette.

Obhajca titulu z Tampy prehral tretí duel v sérii, na východe má šiestu najlepšiu bilanciu. Trénera Jona Coopera potešil aspoň fakt, že floridský tím v záverečnej tretine zabojoval a vyhral ju 1:0, keď v 58. minúte znížil v presilovke Ross Colton: "Nezabalili sme to, bojovali sme až do konca. Keď sa veci nevyvíjajú podľa vašich predstáv, niektoré mužstvá sa položia, iné nie." Útočník Steven Stamkos však priznal, že by úradujúci šampióni mali v závere základnej časti ukazovať už lepšiu formu. "Mám pocit, že každá chyba, ktorú urobíme, skončí v našej sieti. Musíme aj naďalej makať a preniesť sa cez to. Máme v tíme viacerých skúsených vodcov, mali by sme nájsť správnu cestu," snažil sa hodiť za hlavu ďalší neúspech Stamkos podľa nhl.com.

Z triumfu sa tešil aj slovenský útočník Adam Ružička, ktorého Calgary uspelo na ľade Anaheimu 4:2. Flames vedú svoju divíziu a držia si druhú najlepšiu bilanciu na západe o 13 bodov za suverénnym Coloradom. Anaheim má už iba matematickú šancu na postup do vyraďovacej časti, od ôsmeho Dallasu má na 12. priečke odstup 15 bodov. Gól na 3:1 pre Calgary strelil obranca Michael Stone, ktorý odohral zápas číslo 500 v NHL a pripísal si prvý presný zásah v sezóne. Viac ako v bod v stretnutí zaznamenal prvýkrát od 17. októbra 2018. "Trafil som v zápase zrejme každého obrancu súperovho tímu, bolo fajn zamieriť pre zmenu aj do siete. Vstúpili sme do stretnutia aktívne. Nepremenili sme niekoľko šancí, ale držali sme sa svojho. Práve takéto zápasy potrebujeme práve teraz," zhodnotil stretnutie Stone. Ružička si počas 11 minút na ľade pripísal plusku a vyslal dve strely na bránku.

Vegas nezvládol dôležitý súboj o postup v Západnej konferencii, keď podľahol doma Vancouveru 1:5. Golden Knights zostávajú na deviatej priečke, naďalej strácajú bod na Dallas, ktorý si drží pozíciu s druhou voľnou kartou, pričom Stars majú tri zápasy k dobru. Jaroslav Halák nechytal, pred Slovákom dostal v bránke Canucks prednosť Thatcher Demko, ktorý predviedol 33 úspešných zákrokov. Útočník Vancouveru Elias Pettersson zažiaril s dvoma gólmi a dvoma asistenciami.

NHL - sumáre:



Washington Capitals - Tampa Bay Lightning 4:3 (3:2, 1:0, 0:1)
Góly: 6. FEHÉRVÁRY (Carlson, Sheary), 8. Carlson (Kuznecov, Bäckström), 16. Ovečkin (Carlson, Kuznecov), 37. Carlson (Oshie, Ovečkin) - 9. Kučerov (Hedman), 17. Paul (Stamkos, Rutta), 58. Colton (Sergačov, Maroon). Brankári: Samsonov - Vasilevskij, strely na bránku: 28:28, 18.573 divákov.

Winnipeg Jets - Detroit Red Wings 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)
Góly: 27. Scheifele (Schmidt, Ehlers) - 19. Gagner (Larkin), 50. Rasmussen (Sundqvist, Criscuolo), 60. Gagner (Suter, Larkin). Brankári: Hellebuyck - Greiss, strely na bránku: 33:35, 13.484 divákov.

St. Louis Blues - Seattle Kraken 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
Góly: 9. Thomas (Barbašov, Bučnevič), 28. Faulk (Schenn, Leddy), 43. Kyrou (Schenn, Bortuzzo), 59. O´Reilly (Saad, Rosén) - 30. Eberle (Borgen, Donato). Brankári: Husso - Driedger, strely na bránku: 36:29, 18.096 divákov.

Anaheim Ducks - Calgary Flames 2:4 (0:1, 1:1, 1:2)
Góly: 39. Zegras (Lettieri, Steel), 52. Henrique (Shattenkirk, Fowler) - 13. Lindholm (Gaudreau, Stone), 31. Toffoli (Mangiapane, Backlund), 51. Stone (Mangiapane), 60. Tkachuk (Gaudreau). Brankári: Stolarz - Markström, strely na bránku: 28:28, 17.174 divákov.

Vegas Golden Knights - Vancouver Canucks 1:5 (1:2, 0:2, 0:1)
Góly: 13. Eichel (Stephenson, McNabb) - 17. Horvat (Ekman-Larsson, Pettersson), 17. Richardson (Dickinson, Garland), 32. Pearson (Pettersson, Miller), 37. Pettersson (Ekman-Larsson, Miller), 42. Pettersson (Chiasson). Brankári: Lehner - Demko, strely na bránku: 34:31, 18.113 divákov.

Slováci v akcii:

Erik Černák (Tampa) 20:05 0 0 0 -1 1 0
Martin Fehérváry (Washington) 17:46 1 0 1 +2 2 0
Adam Ružička (Calgary) 11:00 0 0 0 +1 2 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/

postupujúci do play off:

Východná konferencia
Atlantická divízia: Florida

Západná konferencia
Centrálna divízia: Colorado