Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Gáborík, Chára i Sekera v zápasoch NHL s gólmi a asistenciami

Slovenský hokejista Zdeno Chára prijíma gratulácie od spoluhráčov po strelenom góle v zápase NHL s Phoenixom Foto: TASR/AP

Chára strelil 16. gól v sezóne a na ľade bol takmer 27 minút.

New York 14. marca (TASR) - Slovenský hokejový útočník Marián Gáborík skóroval prvýkrát po výmene do Los Angeles Kings a pridal aj asistenciu, ale "králi" nevyužili vedenie 2:0 s Torontom Maple Leafs a prehrali 2:3.

Kings tak prišli o osemzápasovú víťaznú sériu, hoci prestrieľali súpera 41:29 a rozhodujúci gól inkasovali v oslabení. Pre Gáboríka, ktorého Kings získali výmenou z Columbusu Blue Jackets, to bol 7. presný zápis, resp. deviata asistencia v ročníku. Gól kapitána Bostonu Zdena Cháru prispel k domácej výhre nad Phoenixom 2:1, vyše 15 minút strávil na ľade aj jeho krajan a spoluhráč Andrej Meszároš. Chára strelil 16. gól v sezóne, bol na ľade takmer 27 minút a skóroval v druhom zápase po sebe. Bruins vyhrali siedmykrát v rade a opäť sa posunuli do čela Východnej konferencie.

Darilo sa aj Caroline, ktorá s prispením asistencie slovenského obrancu Andreja Sekeru doma pokorila Buffalo 4:2. Sekera strávil na ľade takmer 24 minút. Tampa Bay s Richardom Pánikom na domácom ľade zvíťazila v derby nad Floridou 5:4 a zastavila sériu piatich prehier. St. Louis doma vysoko zdolalo Edmonton 6:2 a po siedmom víťaznom zápase za sebou vedie celú NHL s 97 bodmi, v drese Oilers si jeden mínusový bod pri vyše 18 minútach na ľade zapísal do štatistík slovenský obranca Martin Marinčin.

Boston odohral druhý zápas v priebehu dvoch dní a po víťazstve nad Phoenixom sa vyšvihol na čelo Východnej konferencie. Bruins uspeli v siedmom zápase po sebe, čo je ich najdlhšia víťazná séria v sezóne. Pri streleckej chuti je slovenský obranca Zdeno Chára, ktorý skóroval v druhom zápase v rade. V útočnom pásme dostali Carl Söderberg a Loui Eriksson po tlak obrancu Phoenixu Keitha Yandla, ktorý prihral rovno na Chárovú hokejku. Slovenský obor zachytil puk na modrej čiare, prišiel s ním medzi kruhy a presnou strelou ponad vyrážačku prekonal Mika Smitha. "Nemyslím si, že hráme najlepší hokej, vždy sa dá zlepšiť. Dokážeme však zápasy vyhrávať a to je dôležité," povedal Chára pre bostonherald.com. Druhý gól pridal ešte v prvej tretine Jaroma Iginla, keď tečoval strelu Johnnyho Boychuka. Tím opäť podržal fínsky brankár Tuuka Rask, ktorý deň predtým inkasoval len jeden gól v Montreale a viac nedovolil ani Coyotes. V drese Bostonu odohral 15 a pol minúty obranca Andrej Meszároš, ktorý sa do štatistík nezapísal.

Hokejisti Los Angeles viedli na domácom ľade nad Torontom 2:0 a boli na najlepšej ceste k tomu, aby natiahli svoju víťaznú sériu na deväť zápasov, čím by vyrovnali klubový rekord a zároveň by vybojovali pre svojho trénera Darryla Suttera 500. víťazstvo v kariére. Hostia však nakoniec duel otočili, keď skazu domácich Kings dokončil víťazným gólom v oslabení v 46. minúte Mason Raymond. Skóre duelu otvoril už v 2. minúte slovenský útočník Marián Gáborík, ktorý vo štvrtom zápase v drese Los Angeles a prvom na domácom ľade strelil svoj prvý gól. Gáborík v rýchlom brejku domácich dobre sledoval puk a dorazil do bránky strelu obrancu Drew Doughtyho. Zraneniami sužovaný kanonier dal svoj siedmy gól v sezóne a skóroval prvýkrát od 27. februára, kedy skóroval ešte ako hráč Columbusu. Gáborík ešte v prvej tretine zaznamenal asistenciu pri góle slovinského útočníka Anžeho Kopitara. Bol aj strelecky veľmi aktívny, keď na bránu súpera vyslal šesť projektilov. V ďalšom priebehu však už skórovalo len Toronto, Kings prvýkrát za šesť zápasov inkasovali viac ako dva góly.

Maple Leafs prišli o brankára Jonathana Berniera, ktorý odchytal len prvú tretinu a potom sa pre zranenie dolnej časti tela do bránky nevrátil. Nahradil ho James Reimer, ktorý chytil všetkých 31 striel Kings. Duel však takmer nedochytal ani on. V závere druhej tretiny zostal po zrážke s Jarretom Stollom otrasený asi päť minút ležať na ľade, ale našťastie sa pre Maple Leafs do bránky vrátil. Ak by sa zranil aj on, do bránky by musel ísť niektorí z korčuliarov. "Niekto by musel ísť do bránky. Neviem kto by to bol. Viem len to, že by som to nebol ja. Pýtal som sa mojich asistentov, bývalých brankárov Scotta Gordona a Ricka St. Croixa, či nechcú ísť do bránky a povedali, že nie. Pýtal som sa Coltona Orra, či niekedy chytal a povedal, že nie," vtipkoval kouč Toronta Randy Carlyle.

Pozíciu najlepšieho tímu NHL potvrdili hokejisti St. Louis Blues, ktorí strelili štyri góly v tretej tretine a zdolali Edmonton Oilers 6:2. "Bluesmani" vyhrali šiesty z posledných siedmych duelov a ôsmy z deviatich proti Oilers. Po dvanástich dueloch sa do zostavy vrátil český útočník Vladimír Sobotka, ktorý zaznamenal tri body za gól a dve asistencie. Brankár Ryan Miller vychytal piate víťazstvo zo šiestich duelov v drese Blues. V drese Edmontonu odohral viac ako 18 minút slovenský obranca Martin Marinčin a zaznamenal jeden mínusový bod.

Carolina prehrávala ešte v druhej polovici tretej tretiny s Buffalom 1:2, ale potom v priebehu necelých dvoch minút Alexander Siomin a Jiří Tlustý strihli vedenie na stranu domácich a zaslúžené víťazstvo spečatil do prázdnej bránky Nathen Gerbe. Hurricanes prestrieľali svojho súpera v pomere 55:23, český brankár Sabres Michal Neuvirth zaznamenal 51 zákrokov. Svoju 30. asistenciu v sezóne zaznamenal slovenský obranca Andrej Sekera, ktorý nahral na dôležitý vyrovnávajúci gól na 2:2. Odčinil tak svoje zaváhanie pred gólom Drewa Stafforda. Carolina prestrieľala Buffalo v druhej tretine 22:4, ale neskórovala. "Bolo to už frustrujúce, pretože sme mali množstvo šancí, ale nevedeli sme dať gól. Som rád, že sme to nakoniec prelomili," povedal kapitán Caroliny Eric Staal.

Vo floridskom derby vyhrala Tampa Bay nad Floridou 5:4, keď sa prvýkrát po návrate na ľade gólovo presadil kanonier a nový kapitán "bleskov" Steven Stamkos. Ten v 51. minúte zvýšil na 5:2, hostia v posledných dvoch minútach ešte znížili na rozdiel jedného gólu, ale na viac im už čas nezostal. Prvý gól v drese Lightning strelil po perfektnej prihrávke Ondřeja Paláta bývalý kapitán NY Rangers Ryana Callahan, ktorý prišiel do Tampy výmenou za Martina St. Louisa. Slovenský útočník Richard Pánik odohral za domáci tím presne 12 minút a nebodoval. Floride stále chýbal Tomáš Kopecký, ktorý ešte nenastúpil od zranenia na ZOH v Soči.

O víťazstve San Jose Sharks 4:3 po nájazdoch rozhodol v Columbuse útočník Joe Pavelski. "Žraloci" natiahli svoju víťaznú sériu na štyri zápasy. Dva góly strelil v riadnom čase Patrick Marleau, domáci dostali duel do predĺženia zásluhou obrancu Jamesa Wisniewského, ktorý vyrovnal v 56. minúte na 3:3. Minnesota zdolala doma New Yorku Rangers 2:1, keď víťazný gól strelil v úvode tretej tretiny Zach Parise. Pre kapitána Wild to bol 23. gól v sezóne. Brankár Minnesoty Darcy Kuemper zaznamenal 29 zásahov a 12. víťazstvom v sezóne stanovil nováčikovský klubový rekord.


výsledky:

Boston - Phoenix 2:1 (2:0, 0:0, 0:1)


Góly: 6. CHÁRA, 18. Iginla (Boychuk, Lucic) – 49. Korpikoski (Ekman-Larsson, Doan). Brankári: Rask - Smith, strely na bránku: 20:22.


Carolina - Buffalo 4:2 (1:1, 0:0, 3:1)


Góly: 14. Skinner (Murphy, Lindholm), 52. Siomin (SEKERA, J. Staal), 54. Tlustý (Siomin, J. Staal), 60. Gerbe (Dwyer, E. Staal) – 11. Ennis z tr. strieľania, 49. Stafford (Conacher, Weber). Brankári: Ward - Neuvirth, strely na bránku: 55:23.


Columbus - San Jose 3:4 pp a sn (1:1, 1:0, 1:2 - 0:0, 0:1)


Góly: 6. Johansen (Jenner, Foligno), 24. Umberger (Dubinsky), 56. Wisniewski (Dubinsky, Calvert) – 11. Marleau (Couture), 41. Nieto (Couture, Vlasic), 46. Marleau (Pavelski, Boyle), rozh. náj. Pavelski. Brankári: Bobrovskij - Stalock, strely na bránku: 38:27.



St. Louis - Edmonton 6:2 (1:1, 1:1, 4:0)


Góly: 19. Sobotka (Tarasenko, Oshie), 26. Tarasenko (Oshie, Sobotka), 41. Pietrangelo (Sobotka), 45. Schwartz (Backes, Steen), 48. Oshie (Steen, Shattenkirk), 53. Schwartz (Lapierre, Pääjärvi) – 8. Perron (Hall, Ference), 39. Fraser (Gordon, Joensuu). Brankári: Miller - Scrivens, strely na bránku: 37:25.


Minnesota - NY Rangers 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)


Góly: 14. Niederreiter (Brodziak), 42. Parise (Pominville, Granlund) – 24. Stephan (McDonagh, Nash). Brankári: Kuemper - Talbot, strely na bránku: 26:30.


Tampa Bay - Florida 5:4 (2:2, 2:0, 1:2)


Góly: 6. Salo (Filppula), 9. Kostka (Purcell), 33. Callahan (Palát, Filppula), 39. Johnson (Stamkos), 51. Stamkos (Filppula, Hedman) – 2. Fleischmann (Kulikov, Bjugstad), 6. Howden (Hayes, Pirri), 59. Upshall (Bjugstad, Boyes), 60. Pirri (Petrovic, Campbell). Brankári: Bishop - Ellis, strely na bránku: 28:27.


Los Angeles - Toronto 2:3 (2:1, 0:1, 0:1)


Góly: 2. GÁBORÍK (Doughty, Williams), 17. Kopitar (Doughty, GÁBORÍK) – 19. Phaneuf (Kadri, Rielly), 24. Gunnarsson (Franson, Kadri), 46. Raymond (van Riemsdyk). Brankári: Quick - Bernier (20. Reimer), strely na bránku: 41:29.


Slováci v akcii:

Marián Gáborík (Los Angeles) 19:36 1 1 2 -1 6 0
Zdeno Chára (Boston) 26:53 1 0 1 1 3 0
Andrej Sekera (Carolina) 23:50 0 1 1 0 2 0
Andrej Meszároš (Boston) 15:33 0 0 0 0 0 0
Richard Pánik (Tampa Bay) 12:00 0 0 0 1 1 0
Martin Marinčin (Edmonton) 18:19 0 0 0 -1 0 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/