Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia NHL

Chára spečatil triumf Bostonu pri návrate Višňovského na ľad

Zdeno Chára (vpravo) sa teší z gólu. Foto: TASR/AP Photo

Zdeno Chára dosiahol svoj jubilejný 500. bod v základnej časti NHL.

New York 28. januára (TASR) - Slovenský hokejista Zdeno Chára prispel gólom k triumfu Bostonu 6:3 na ľade NY Islanders a dosiahol svoj jubilejný 500. bod v základnej časti NHL. Do zostavy domácich sa v tomto dueli po viac ako troch mesiacoch od otrasu mozgu vrátil obranca Ľubomír Višňovský.

Kapitán Bostonu Chára spečatil hladké víťazstvo Bruins v 49. minúte svojim dvanástym presným zásahom v sezóne, keď ľahkou strelou od modrej čiary prekvapil brankára Kevina Poulina a vyhnal ho z bránky. S takmer 23 odohratými minútami bol tradične najvyťaženejším hráčom svojho tímu, okrem gólu si pripísal dve strely a dva plusové body. Hranicu 500 bodov dosiahol Chára, ktorý kariéru v NHL začal v roku 1997 práve v drese Islanders, vo svojom 1105. zápase a momentálne má bilanciu 156 gólov a 344 asistencií.

Brankár New Yorku Islanders Kevin Poulin (vľavo) a Reilly Smith z Bostonu Bruins reagujú po góle Zdena Cháru z Bostonu v zápase zámorskej NHL 27. januára 2014 v Uniondale. Slovenský hokejista Zdeno Chára prispel gólom k triumfu Bostonu 6:3 na ľade NY Islanders a dosiahol svoj jubilejný 500.
Foto: TASR/AP Photo


Višňovský sa vrátil na ľad

Višňovský, ktorý figuruje v nominácii Slovenska na ZOH v Soči, pri svojom návrate strávil na ľade vyše 22 minút, prezentoval sa jednou strelou a mal aj plusový bod, keď strelou odštartoval gólovú akciu Michaela Grabnera na 2:2. Tréner John Capuano dal skúsenému Slovákovi hneď po návrate veľkú dôveru. Višňovský odohral najviac zo všetkých hráčov v presilovkách, ale ani jednu z piatich šancí Islanders nevyužili. Bol to iba deviaty duel prebiehajúcej sezóny pre 37-ročného zadáka, ktorý utrpel 19. októbra po zákroku Rileyho Nasha z Caroliny otras mozgu a vynechal 46 zápasov. Islanders sa po slabom štarte otriasli a po góle Kyla Okposa, ktorý sa po návrate z trestnej lavice dostal s Grabnerom do brejku dvoch proti brankárovi, bolo 3:3. Remízový stav však zlomil 32,7 sekundy pred koncom druhej tretiny Carl Söderberg a v tretej časti skórovali už len hráči Bruins. Výborný výkon podala opäť útočná formácie Bostonu Brad Marchand (1+3), Patrice Bergeron (1+1) a Reilly Smith (1+1). Islanders sa vo svojom ďalšom zápase predstavia v stredu pod holým nebom, keď sa v rámci Stadium Series stretnú na bejzbalovom stánku Yankee Stadium proti mestským rivalom z Rangers.

Carolina v zostave so slovenským olympionikom Andrejom Sekerom zdolala doma Columbus 3:2 a pripísala si štvrtý plný bodový zisk za sebou. Hurricanes ešte v 52. minúte prehrávali 0:2, ale potom zažiarili bratia Eric a Jordan Staalovci a v priebehu necelých troch minút duel otočili. Prvé dva góly strelil v rozpätí 61 sekúnd kapitán Caroliny Eric a fantastický obrat dokončil v čase 54:05 jeho o štyri roky mladší brat Jordan. "K obratu nám pomohla perfektná atmosféra v hale. Nevzdávali sme sa ani za stavu 0:2 a víťazstvo je pre nás veľmi cenné," povedal Eric Staal. Columbus mal vynikajúci vstup do zápasu a už v 3. minúte viedol zásluhou Dereka MacKenzieho a RJ Umbergera 2:0. Pri oboch inkasovaných góloch bol na ľade Sekera, hoci ani jeden nezavinil. Nakoniec však dva mínusové body slovenský obranca, ktorý bol jedným z troch Hráčov týždňa v NHL, vymazal a skončil v tejto štatistike na nule. Na ľade strávil najviac z hráčov Caroliny 24:34 minúty a zaznamenal tri strely.

Marinčin sa tešil z víťazstva

David Perron (vpravo) z Edmontonu Oilers sa teší so spoluhráčom Martinom Marinčinom po góle proti Vancouveru Canucks v zápase zámorskej NHL 27. januára 2014 vo Vancouveri.
Foto: TASR/AP Photo
Z víťazstva sa tešil sa aj ďalší slovenský obranca Martin Marinčin, ktorého Edmonton triumfoval na ľade Vancouveru 4:2 a prvýkrát od 27. decembra vyhral dva zápasy po sebe. Veľký podiel na víťazstve Oilers mal útočník David Perron, ktorý zaznamenal druhý hetrik v kariére a triumf spečatil gólom do prázdnej bránky. Víťazný gól v kanadskom derby dal na začiatku tretej časti fínsky útočník Jesse Joensuu, ktorý skóroval prvýkrát po 15 zápasoch. Oba presné zásahy Canucks zaznamenal center Jordan Schroeder, ktorý po operácii členka nastúpil na svoj prvý duel po 44-zápasovej pauze. Mladý obranca Marinčin dostal opäť od trénera Dallasa Eakinsa veľkú dôveru a na ľade strávil 23 minút.

Pittsburgh zdolal Buffalo 3:0, keď brankár Marc-Andre Fleury zaznamenal 24 úspešných zákrokov a vychytal štvrú nulu v sezóne. Víťazstvo poistil gólom do prázdnej bránky bývalý útočník Banskej Bystrice Tanner Glass, ktorý k tretiemu gólu v sezóne pridal aj asistenciu. Svoj 500. zápas v NHL odohral hviezdny ruský útočník Jevgenij Malkin, dva asistencie zaznamenal najproduktívnejší muž ligy Sidney Crosby a bodoval tak v 16. zápase po sebe.

Jeden gól

V kalifornskom derby medzi San Jose Sharks a Los Angeles Kings padol jediný gól. V 38. minúte rozhodol o víťazstve "kráľov" slovinský útočník Anže Kopitar a prerušil tak 154-minútovú sériu svojho tímu bez streleného gólu. Kings predtým prehrali pod holým nebom s Anaheimom 0:3. Tretie čisté konto v sezóne a tretie v kariére proti Sharks zaznamenal Jonathan Quick, ktorému na to stačilo 21 zásahov. Los Angeles prerušili päťzápasovú sériu prehier, naopak hráči San Jose prehrali prvýkrát po šiestich dueloch. Brankár San Jose Alex Stalock nastupoval na zápas po dvoch "shutoutoch" v rade, po Kopitarovom zásahu sa jeho séria bez inkasovaného gólu zastavila na 178:55 min, čo je klubový rekord.

Dallas prestrieľal Colorado 44:21, ale na víťazstvo to nestačilo. Avalanche doviedol k triumfu výborný ruský brankár Semjon Varlamov a veterán Alex Tanguay, ktorý zlomil v tretej tretine nerozhodný stav a dal svoj tretí gól v sezóne. Dallas prehral prvýkrát po troch zápasoch, nepomohli mu ani tri body Tylera Seguina (2+1).

Výsledky NHL:
NY ISLANDERS - BOSTON 3:6 (1:1, 2:3, 0:2)
Góly:
16. Nielsen (Okposo), 29. Grabner (Okposo, Hickey), 36. Okposo (Grabner) – 8. Eriksson (Paille, Krug), 25. Marchand (Bergeron, Smith), 33. Smith (Thornton, Marchand), 40. Söderberg (Lucic, Iginla), 43. Bergeron (Marchand), 49. CHÁRA (Marchand, Hamilton). Brankári: Poulin (49. Nabokov) - Johnson, strely na bránku: 37:37

CAROLINA - COLUMBUS 3:2 (0:2, 0:0, 3:0)
Góly:
52. E. Staal (Siomin, Faulk), 53. E. Staal (Tlustý), 55. J. Staal (Lindholm, Skinner) – 3. MacKenzie (Ťutin, Tropp), 3. Umberger (Johansen, Foligno). Brankári: Chudobin - Bobrovskij, strely na bránku: 35:24

PITTSBURGH - BUFFALO 3:0 (0:0, 2:0, 1:0)
Góly:
26. Kunitz (Gibbons, Crosby), 32. Engelland (Adams, Glass), 60. Glass (Adams, Crosby). Brankári: Fleury - Miller, strely na bránku: 34:24

DALLAS - COLORADO 3:4 (1:2, 2:1, 0:1)
Góly:
18. Jamie Benn (Seguin), 22. Seguin (Jamie Benn, Goligoski), 39. Seguin (Goligoski, Gončar) – 2. MacKinnon (Talbot, Barrie), 16. McGinn (O'Reilly, Duchene), 38. Šťastný (Landeskog), 45. Tanguay (Landeskog, Talbot). Brankári: Lehtonen - Varlamov, strely na bránku: 44:21

VANCOUVER - EDMONTON 2:4 (1:2, 1:0, 0:2)
Góly:
13. Schroeder (Booth), 23. Schroeder (Bieksa, Stanton) – 10. Perron (Gagner, Jakupov), 18. Perron (Jakupov), 43. Joensuu (Smyth, Hall), 59. Perron. Brankári: Luongo - Bryzgaľov, strely na bránku: 27:20

SAN JOSE - LOS ANGELES 0:1 (0:0, 0:1, 0:0)
Gól:
38. Kopitar (Carter, Muzzin). Brankári: Stalock - Niemi, strely na bránku: 23:21


Slováci v akcii:
Zdeno Chára (Boston) 22:50 1 0 1 2 2 2
Ľubomír Višňovský (Islanders) 22:08 0 0 0 1 0 1
Andrej Sekera (Carolina) 24:34 0 0 0 0 3 0
Martin Marinčin (Edmonton) 23:01 0 0 0 1 0 0
/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/