Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia NHL

VIDEO: V zápasoch NHL sa presadili Hossa a Višňovský s asistenciami

Marián Hossa Foto: TASR/AP

New York Islanders bez zraneného Jaroslava Haláka v bránke viedli nad Minnesotou 3:0 i 4:1, napokon však podľahli 4:5.

New York 10. decembra (TASR) - Slovenský hokejista Marián Hossa prispel jednou asistenciou k víťazstvu Chicaga na ľade New Jersey v pomere 3:2 po nájazdoch. Pre Hossu to bola už 15. asistencia v prebiehajúcej sezóne zámorskej NHL, celkovo má na konte okrúhlych 20 bodov. Triumf "jastrabov" v súboji, ktorý sa hral v noci na stredu, zariadil v nájazdoch Jonathan Toews.

New York Islanders bez zraneného Jaroslava Haláka v bránke viedli nad Minnesotou 3:0 i 4:1, napokon však podľahli 4:5. Podľa nhl.com mal 29-ročný Slovák problémy v hornej časti tela, pravdepodobne sa zranil až na predzápasovej rozcvičke. Slabou útechou pre obrancu "ostrovanov" Ľubomíra Višňovského bola asistencia na jeho osobnom konte. Skúsený veterán nastúpil na svoj prvý zápas od 28. novembra.

Slovenský útočník Marián Hossa sa asistenciou podieľal na víťazstva Chicaga na ľade New Jersey 3:2 po samostatných nájazdoch. Blackhawks vyhrali siedmy zápas za sebou a desiaty z posledných jedenástich vystúpení, vďaka čomu sa posunuli na čelo Centrálnej divízie. Hossa asistoval na veľmi dôležitý gól obrancu Duncana Keitha, ktorý v 57. minúte dorazil strelu slovenského krídelníka a vyrovnal na 2:2. Pre Hossu to bola 15. asistencia v sezóne. V nájazdoch skórovali len Jonathan Toews a Patrick Kane, za domácich sa nepresadilo české duo Martin Havlát a Jaromír Jágr. V bránke Devils nastúpil v NHL prvýkrát od začiatku 25-ročný Keith Kinkaid a podal veľmi dobrý výkon, keď zneškodnil 37 striel Chicaga vrátane päť pokusov Hossu. Tréner Joel Quenneville po zápase slovenského hokejistu pochválil. "V závere Hossa a jeho formácia vytvorili veľký tlak na bránku, z čoho sme napokon vyrovnali. Bol to dôležitý gól," povedal kormidelník Chicaga a doplnil ho kouč Devils Peter de Boer. "Boli sme naozaj blízko k víťazstvu, ale hrali sme proti skvelému tímu. Pozrite sa koho mali na ľade, keď vyrovnali: Hossa, Toews, Keith. To je príčina, prečo sú takí dobrí," povedal.

VIDEO: Asistencia Mariána Hossu




V bránke Islanders sa mal na ľade Minnesoty predstaviť Jaroslav Halák, ale napokon pre zranenie nechytal. Tréner Jack Capuano ráno avizoval jeho štart, slovenský brankár sa tak pravdepodobne zranil až tesne pred zápasom. Podľa nhl.com utrpel zranenie hornej časti tela. Na druhej strane sa do zostavy Islanders vrátil po piatich dueloch obranca Ľubomír Višňovský a zaznamenal asistenciu. "Ostrovania" podobne ako naposledy doma so St. Louis pustili trojgólové vedenie a prehrali druhý zápas za sebou. Po prvej tretine vyhrávali hostia 3:0, po druhej 4:1, ale Wild štyrmi gólmi v tretej tretiny rozhodli o svojom víťazstve. Víťazný gól zaznamenal najlepší strelec Minnesoty Nino Niederreiter (12 gólov), ktorého v roku 2010 draftovali v prvom kole práve Islanders. "Cítim sa fantasticky, predviedli sme skvelý obrat. Keď Vanek vyrovnal na 4:4, tak sme mali jasne navrch a chceli sme rozhodnúť ešte pred predĺžením," povedal šťastný švajčiarsky útočník. Wild prestrieľali súpera v pomere 30:19. Višňovský bol na ľade 20:27 minúty a okrem asistenciu zaznamenal dve strely. Minnesota vyhrala v riadnom čase vôbec prvýkrát v histórii, keď prehrávala o tri góly. Nepríjemnou škvrnou bolo zranenie obrancu Minnesoty Keitha Ballarda, ktorý po bodyčeku Matta Martina v druhej tretine opustil ľad na nosidlách.

Asistencia Ľubomíra Višňovského




Do zostavy Los Angeles sa vrátil po chorobe Marián Gáborík, ktorý vynechal posledné štyri zápasy Kings a nastúpil prvýkrát od 26. novembra. Na ľade strávil takmer 16 minút, zaznamenal tri strelecké pokusy, ale "králi" napokon prehrali v Buffale 0:1. Podľa trénera Darryla Suttera chýbala slovenskému útočníkovi v závere zápasová kondícia. O triumfe Sabres rozhodol počas presilovej hry v 54. minúte drobný útočník Tyler Ennis a tešil sa z ôsmeho gólu v sezóne. Kings prestrieľali svojho súpera v pomere 34:16, ale nenašli recept na švédskeho brankára Jhonasa Enrotha, ktorý zaznamenal prvý shutout v sezóne. Obranca Buffala Andrej Meszároš opäť nedostal šancu, naposledy hral 28. novembra.

Strela Mariána Gáboríka




Zápas v Montreale mal emotívny úvod, pretože Canadiens hrali doma prvýkrát od úmrtia velikána Jeana Beliveaua a vedeniu klubu pripravilo krásnu spomienku na tohto slávneho hokejistu. V hľadisku beznádejne vypradeného Bell Centre (21.286 divákov) nechýbala manželka nedávno zosnulej hviezdy a celý duel sa niesol v duchu spomienky na člena Siene slávy NHL. Pred zápasom sa uskutočnil 15 minútový program, v ktorom si diváci pripomenuli slávne momenty jeho kariéry. Na ľadovej ploche sa najskôr striedali fotografie desaťnásobného víťaza Stanley Cupu, potom vyšli na ľad oba tímy a na tabuli premietli video aj s viacerými parádnymi gólmi bývalého kapitána Montrealu, ktorý sa v NHL preslávil s číslom 4. Montreal napokon vyhral 3:1, keď víťazný gól strelil v 54. minúte český útočník Tomáš Plekanec. Po zápase priniesol pani Beliveauovej osobne puk na pamiatku. "Bol to najemotívnejší večer aký som v Montreale zažil. Ešte desať minút po úvode som mal zimomriavky," priznal Plekanec. Posledná rozlúčka s Beliveauom sa uskutoční v stredu.

Víťazná séria Columbusu

Columbus zdolal Philadelphiu 3:2 po predĺžení a zaznamenal štvrté víťazstvo za sebou. V nadstavenom čase rozhodol svojim prvým gólom v službách Blue Jackets obranca Kevin Connauton, ktorého klub získal 18. novembra z waiveru, kam ho zaradil Dallas. Po zranení sa vrátil na ľad útočník Columbusu Brandon Dubinsky a vo svojom prvom zápase v sezóne sa prezentoval asistenciou. Oba góly Flyers strelil Brayden Schenn, ktorý poslal duel do predĺženia 54 sekúnd pred koncom tretej časti.

V kanadskom derby vyhralo Toronto nad Calgary 4:1 a potvrdilo dobrú formu na domácom ľade v Air Canada Centre. Od zahanbujúcej prehry 2:9 s Nashvillom (18. novembra) vyhrali Maple Leafs doma šesť zo siedmich zápasov. Veľmi málo priestoru v zostave Toronta dostal opäť slovenský útočník Richard Pánik, ktorý bol na ľade len 7 minút a nebodoval.

Washington vyhral na ľade Tampy Bay 5:3, keď skóre otvoril aj uzavrel Alexander Ovečkin. Ruský strelec dal gól v 40. sekunde a potom tri sekundy pred koncom poistil víťazstvo Capitals. V úvode druhej tretiny vyrovnal na 2:2 domáci kanonier Steven Stamkos a zaznamenal už svoj 250. gól v kariére. Kapitán "bleskov" dosiahol tento míľnik ako 10. najmladší v histórii, podarilo sa mu to vo veku 24 rokov a 305 dní. V drese Washingtonu nastúpil na 323. zápas bez prestávky obranca John Carlson a dostal sa v historickom klubovom rebríčku pred Kellyho Millera na druhé miesto. Na čele je Bob Carpenter, ktorý hral 422 zápasov za sebou.

Dallasu nepomohol v súboji s Winnipegom ani 22. gól najlepšieho strelca NHL Tylera Seguina. Životný výkon v drese hostí podal 21-ročný nováčik Adam Lowry, autor dvoch gólov. Víťazstvo Nashvillu v Colorade 3:0 vychytal Pekka Rinne, ktorý zastavil všetkých 26 striel "lavín" a zaznamenal tretí shutout v sezóne a 35. v kariére. San Jose zdolali doma Edmonton 5:2, keď dva góly strelil kanonier Joe Pavelski.

Momentky zo zápasov NHL




Sumáre NHL:

NEW JERSEY - CHICAGO 2:3 pp a sn (1:0, 0:1, 1:1 - 0:0, 0:1)
Góly: 16. Tootoo (Bernier), 43. Gionta (Bernier, Severson) – 31. Bickell (Sharp), 57. Keith (HOSSA, Toews), rozh. náj. Toews. Brankári: Kinkaid - Darling, strely na bránku: 24:39, 16.210 divákov.


COLUMBUS - PHILADELPHIA 3:2 pp (1:1, 1:0, 0:1 - 1:0)
Góly: 13. Jenner (Dubinsky, Wisniewski), 31. Hartnell (Foligno, Johnson), 62. Connauton (Johansen) – 18. B. Schenn (Giroux, Streit), 60. B. Schenn (Voráček, Couturier). Brankári: Bobrovskij - Mason, strely na bránku: 24:21, 14.196 divákov.


BUFFALO - LOS ANGELES 1:0 (0:0, 0:0, 1:0)
Góly: 44. Ennis (Moulson, Stafford). Brankári: Enroth - Quick, strely na bránku: 16:34, 18.438 divákov.


TORONTO - CALGARY 4:1 (1:0, 1:0, 2:1)
Góly: 11. Holland (Clarkson, Lupul), 23. van Riemsdyk (Kadri, Phaneuf), 60. Kessel (van Riemsdyk), 60. Santorelli (Kadri, Phaneuf) – 44. Granlund (Giordano, Brodie). Brankári: Bernier - Hiller, strely na bránku: 29:33, 19.122 divákov.


MONTREAL - VANCOUVER 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)
Góly: 27. Gallagher (Paciorrety, Gilbert), 56. Plekanec (Andrighetto, Sekáč), 60. Pacioretty (Subban) – 32. Dorsett (Hansen, Bieksa). Brankári: Price - Miller, strely bránku: 25:16, 21.286 divákov.


TAMPA BAY - WASHINGTON 3:5 (1:2, 1:1, 1:2)
Góly: 14. Boyle (Hedman, Brown), 21. Stamkos (Callahan, Hedman), 60. Filppula (Johnson, Hedman) – 1. Ovečkin (Wilson, Carlson), 15. Niskanen (Bäckström, Johansson), 25. Laich (Ward), 51. Brouwer (Johansson, Kuznecov), 60. Ovečkin (Bäckström). Brankári: Bishop - Holtby, strely na bránku: 36:35, 17.109 divákov.


MINNESOTA - NY ISLANDERS 5:4 (0:3, 1:1, 4:0)
Góly: 30. Pominville (Suter, Koivu), 43. Koivu (Zucker), 52. Haula (Carter, Spurgeon), 52. Vanek (Parise, Suter), 56. Niederreiter (Vanek, Brodin) – 9. Grabner (Lee, Reinhart), 18. Nelson (Leddy, Tavares), 18. Martin (Hickey, VIŠŇOVSKÝ), 38. Bailey (Grabovskij, de Haan). Brankári: Bäckström - Johnson, strely na bránku: 30:19, 18.904 divákov.


DALLAS - WINNIPEG 2:5 (1:2, 1:3, 0:0)
Góly: 10. Seguin (Spezza, Jamie Benn), 24. Roussel (Jordie Benn, Demers) – 6. Perreault (Little, Byfuglien), 15. Wheeler (Ladd, Byfuglien), 28. Lowry (Frolík, Chiarot), 30. Lowry (Pardy, Halischuk), 40. Frolík (Wheeler, Stuart). Brankári: Lehtonen (28. Rynnas) - Hutchinson, strely na bránku: 28:32, 15.987 divákov.


COLORADO - NASHVILLE 0:3 (0:1, 0:0, 0:2)
Góly: 3. Forsberg (Bourque, Jones), 59. Bourque (Ribeiro), 60. Neal (Ribeiro, Forsberg). Brankári: Pickard - Rinne, strely bránku: 26:36, 12.689 divákov.


SAN JOSE - EDMONTON 5:2 (2:2, 2:0, 1:0)
Góly: 5. Pavelski (Thornton, Braun), 6. Goodrow (Karlsson, Sheppard), 27. Couture (Hannan, Wingels), 28. Pavelski (Marleau, Thornton), 55. Burns (Couture, Marleau) - 13. Eberle (Draisaitl), 17. Perron (Purcell). Brankári: Stalock - Scrivens, strely na bránku: 24:27, 17.007 divákov.


Slováci v akcii:
Marián Hossa (Chicago) 21:25 0 1 1 1 5 0
Ľubomír Višňovský (Islanders) 20:27 0 1 1 1 2 0
Marián Gáborík (Los Angeles) 15:53 0 0 0 0 3 0
Richard Pánik (Toronto) 07:03 0 0 0 0 0 0

/legenda: minutáž, góly, asistencie, body, (+/-), strely na bránku, trestné minúty, brankári: minutáž, počet inkasovaných gólov/počet striel, percentuálna úspešnosť zásahov/