Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia NHL

NY Islanders si uctili Butcha Goringa, vyradili jeho číslo 91

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Goring sa stal ôsmim hráčom v histórii Islanders, ktorého dres vyvesili pod strop Nassau Coliseum.

New York 1. marca (TASR) - Zámorský tím NHL New York Islanders vyradil zo sady dresov číslo 91, ktoré nosil Butch Goring. Ceremónia sa uskutočnila pred sobotňajším zápasom s Bostonom Bruins, v ktorom "ostrovania" prehrali 0:4. Goring sa stal ôsmim hráčom v histórii Islanders, ktorého dres vyvesili pod strop Nassau Coliseum.

Už sedemdesiatročný bývalý kanadský útočník začal svoju kariéru v NHL v drese Los Angeles Kings, kde strávil takmer jedenásť sezón a v marci 1980 ho klub vymenil do Islanders. Po jeho príchode neprehrali "ostrovania" ani jeden zápas základnej časti a získali svoj prvý zo štyroch Stanleyho pohárov v sérii. Goringa považujú za posledný diel, ktorý doplnil úspešnú dynastiu Islanders.

V newyorskom klube získal Goring, ktorý bol známy svojou zvláštnou prilbou, štyri Stanley Cupy a na Long Islande odohral šesť sezón. Nastúpil v nich na 332 zápasov základnej časti s bilanciou 87 gólov a 108 asistencií. V 89 dueloch play off nazbieral 68 bodov (28+40) a v roku 1981 získal Conn Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off. Kariéru ukončil v drese Bostonu Bruins. Celkovo odohral v profilige 1107 zápasov v základnej časti, v ktorých získal 888 bodov (375+513), v bojoch o Stanleyho pohár nazbieral 88 bodov (38+50) v 134 zápasoch.

Jeho číslo 91 nosil v Islanders naposledy John Tavares. Na štyridsaťminútovej hodinovej ceremónii boli prítomní všetci hráči, ktorých dresy už Islanders vyradili. V Coliseu nechýbali Denis Potvin (5), Clark Gillies (9), Bryan Trottier (19), Mike Bossy (22), Bob Nystrom (23), John Tonelli (27) a Billy Smith (31) a prišiel aj komisár NHL Gary Bettman. Súčasní hráči Islanders boli oblečení v dresoch s číslom 91 a slávnosť sledovali z lavičky.

"Je to pre mňa obrovská pocta. Keď vidím všetkých týchto hráčov, tak sa mi v hlave premietajú tie úžasné momenty, ktoré sme zažívali pri ceste za Stanleyho pohárom. O tomto sníva každý hráč a verí, že raz príde tento deň," povedal Goring, ktorý pracuje ako spolukomentátor zápasov NHL.