Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

NHL: Kapitán Calgary Giordano získal Cenu Marka Messiera za vodcovstvo

Mark Giordano (5), John Tavares (91), Johnny Gaudreau (13). Foto: TASR/AP

Giordano uzavrel v roku 2014 spoluprácu s Pedagogickou radou Calgary a odštartoval projekt Team Giordano na podporu zlepšenia podmienok štúdia na piatich školách v meste.

Edmonton 14. septembra (TASR) - Kanadský hokejový obranca Mark Giordano z tímu NHL Calgary Flames získal Cenu Marka Messiera. Tú udeľujú hráčovi, ktorý preukázal vynikajúce vodcovské schopnosti na ľade i mimo neho a zastáva vedúcu úlohu vo svojej komunite.

"Je to niečo špeciálne. Som už trošku starší, takže keď som vyrastal, sledoval som Marka Messiera na ľade a pamätám si ho najmä z pôsobenia v New Yorku Rangers, ale aj v Edmontone. Mať meno na tejto trofeji pre mňa znamená veľmi veľa. Jeho považovali za príkladného lídra v našom športe. Mal som príležitosť stretnúť ho aj mimo ľadu," uviedol tridsaťšesťročný obranca pre oficiálnu stránku nhl.com.

Giordano uzavrel v roku 2014 spoluprácu s Pedagogickou radou Calgary a odštartoval projekt Team Giordano na podporu zlepšenia podmienok štúdia na piatich školách v meste. Iniciatíva vyzbierala už 400.000 dolárov a pomohla 2900 študentom. Pravidelne sa podieľa aj na ďalších charitatívnych aktivitách.

Giordano, ktorý vlani získal Norrisovu trofej pre najlepšieho obrancu, strávil všetkých 14 sezón v NHL v drese Calgary. Za Flames odohral 893 duelov základnej časti s bilanciou 483 bodov (134+349), v 23 zápasoch play off pridal sedem bodov (1+6). "V Calgary som v podstate vyrástol, prišiel som sem celkom mladý. Moja manželka Lauren a je sme pár, ktorý chce vždy niečo vrátiť späť. Máme pocit, že táto komunita a toto mesto nám dali veľmi veľa a preto sa naozaj chceme zapojiť do komunity," uviedol Giordano, ktorý bol nominovaný na Cenu Marka Messier aj vlani.