Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia NHL

NHL prináša tieto zmeny: Montreal si upísal Pricea na ďalších 8 rokov

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Pittsburgh predĺžil zmluvu s Justinom Schultzom, Predators zas angažovali Bonina, Hartnella a Jemelina. Čech Vrbata opúšťa Arizonu, upísal sa Floride.

Pittsburgh 2. júla (TASR) - Kanadský hokejový obranca Justin Schultz zostáva v Pittsburghu Penguins. S úradujúcim šampiónom NHL podpísal v sobotu ako obmedzený voľný hráč nový trojročný kontrakt v celkovej hodnote 16,5 milióna dolárov.

Dvadsaťšesťročný Schultz skvele zastúpil v Pittsburghu Krisa Letanga, keď najlepší zadák tímu musel pre zranenie vynechať polovicu sezóny vrátane play off. V 78 zápasoch základnej časti si utvoril osobné maximá v počte gólov (12), asistencií (39) aj bodov (51). V play off pomohol k zisku Stanleyho pohára 13 bodmi (4+9) v 21 dueloch. Schultz dokázal u "tučniakov" oživiť svoju vädnúcu kariéru, do Pittsburghu prišiel po štvorročnom pôsobení v Edmontone. S Penguins získal majstrovský pohár aj vlani.

Obhajca titulu sa v sobotu dohodol na zmluvách aj s niekoľkými neobmedzenými voľnými hráčmi - brankárom Anttim Niemim, obrancami Mattom Hunwickom, Chrisom Summersom, Jarredom Tinordim, Zachom Trotmanom a útočníkom Gregom McKeggom. Penguins zároveň predĺžili spoluprácu s brankárom Caseym DeSmithom, zadákom Frankom Corradom a útočníkom Tomom Sestitom. Informáciu priniesol portál tsn.ca.

Predators angažovali Bonina, Hartnella a Jemelina



Hokejový útočník Nick Bonino opúšťa majstrovský Pittsburgh, keď sa ako neobmedzený voľný hráč dohodol na zmluve s neúspešným finalistom play off NHL Nashvillom. Dvadsaťdeväťročný center za štyri roky zarobí dokopy 16,4 milióna dolárov.

Na archívnej snímke hokejisti zľava: Nick Bonino (13), Evgeni Malkin (71), and Chris Kunitz (14).
Foto: TASR/AP


Bonino si tak oblečie dres klubu, proti ktorému bojoval nedávno vo finále. Platovo si polepší, doteraz bral ročne 1,9 mil. USD, nový kontrakt mu podľa TSN garantuje príjem 4,1 mil. USD za sezónu. Bonino počas svojho pôsobenia v Pittsburghu dvakrát získal s Penguins Stanleyho pohár, v minulej sezóne zaznamenal v základnej časti 37 bodov (18+19), v play off pomohol k obhajobe titulu štyrmi gólmi a tromi asistenciami v 21 dueloch. V minulosti obliekal aj dresy Anaheimu a Vancouveru.

Predators v sobotu zároveň poslali útočníka Colina Wilsona do Colorada výmenou za voľbu v 4. kole draftu 2019. Už aj tak silnú obranu Nashvillu ešte vystužil Alexej Jemelin, ktorého "Preds" získali z Las Vegas za voľbu v 3. kole draftu 2019. Golden Knights si ruského beka predtým vybrali v rozširovacom drafte z Montrealu. Nový účastník profiligy bude naďalej platiť Jemelinovi 1,2 milióna dolárov z jeho 4,1-miliónovej zmluvy.

Počas rušnej soboty získali "predátori" aj veterána Scotta Hartnella. Tridsaťpäťročný krídelník sa stal voľným hráčom po tom, čo ho vykúpil zo zmluvy Columbus. Hartnell sa vracia do dobre známeho prostredia, v Nashville začínal v roku 2000 svoju profiligovú kariéru a jeho dres obliekal až do roku 2007.

Úradujúceho šampióna opúšťajú aj obrancovia Daley a Hainsey



Úradujúceho šampióna NHL Pittsburgh Penguins opúšťajú po Marcovi-Andrem Fleurym, Chrisovi Kunitzovi a Nickovi Boninovi aj ďalší dvaja hokejisti. Trevor Daley sa ako voľný hráč dohodol na trojročnej zmluve na 9,5 milióna dolárov s Detroitom, ďalší obranca Ron Hainsey zamieril do Toronta. Tridsaťšesťročný hokejista podpísal s Maple Leafs dvojročnú zmluvu v celkovej hodnote 6 miliónov USD.

Hainsey prišiel do Pittsburghu pred uzávierkou výmien z Caroliny a pomohol zaplátať dieru v obrane, ktorý vznikla po zraneniach Daleyho a najmä Krisa Letanga. Okrem neho získali "javorové listy" v sobotu aj centra Dominica Moora a predĺžili zmluvy s brankármi Curtisom McElhinneym a Garretom Sparksom. Informoval o tom oficiálny webový portál profiligy.

Thornton potiahne v San Jose ešte jednu sezónu



Kanadský hokejový útočník Joe Thornton bude v zámorskej NHL naďalej obliekať dres San Jose. V sobotu podpísal so Sharks nový ročný kontrakt. Klub detaily zmluvy nezverejnil, podľa TSN by mal 37-ročný center zarobiť za sezónu šesť až 6,5 milióna dolárov.

Na archívnej snímke zľava hráči Floridy Panthers Shawn Thornton a Jaromír Jágr.
Foto: TASR/AP


Thornton bol draftovou jednotkou v roku 1997, keď si ho z prvého miesta vybral Boston. V roku 2005 ho Bruins vymenili do San Jose, kde následne strávil takmer 12 sezón. Držiteľ Art Ross Trophy pre najproduktívnejšieho hráča ročníka 2005/2006 sa zaradil medzi hlavných lídrov Sharks a stal sa aj oporou kanadskej reprezentácie na viacerých vrcholných podujatiach. S národným tímom triumfoval dvakrát na Svetovom pohári (2004, 2016) a získal zlato na ZOH 2010 vo Vancouveri.

Jeden z najlepších profiligových nahrávačov odohral v minulom ročníku 79 zápasov, v ktorých dal sedem gólov a zaznamenal 43 asistencií. V play off pridal dve asistencie v štyroch vystúpeniach. Po sezóne absolvoval úspešnú operáciu kolena.

Vrbata opúšťa Arizonu, upísal sa Floride



Český hokejista Radim Vrbata mení dres v rámci NHL. Ako voľný hráč uzavrel ročnú zmluvu s Floridou so základným platom 2,5 milióna dolárov, podľa zámorských médií však môže na výkonnostných bonusoch zarobiť ďalší 1,25 milióna USD.

Jason Garrison, Steven Stamkos a Radim Vrbata v súboji pri mantineli, archívne foto.
Foto: TASR/AP


Tridsaťšesťročný krídelník hral naposledy za Arizonu. Na Floride má šancu nahradiť krajana Jaromíra Jágra, ktorý sa s klubom nedohodol na podmienkach nového kontraktu. Juniorský majster sveta z roku 2001, ktorý o štyri roky neskôr získal zlato na MS aj s reprezentačným A-tímom, pôsobil v NHL i v Colorade, Caroline, Chicagu, Tampe Bay a Vancouveri. V elitnej zámorskej lige už odohral 1015 zápasov s bilanciou 279 gólov a 330 asistencií. V uplynulej sezóne dokázal v drese Coyotes nazbierať 55 bodov (20+35) v 81 stretnutiach.

Canucks zlákali Gagnera, Burmistrova a Del Zotta



Klub zámorskej hokejovej NHL Vancouver Canucks sa po otvorení trhu s voľnými hráčmi dohodol na spolupráci s brankárom Andersom Nilssonom, obrancami Michaelom Del Zottom a Patrickom Wierciochom a útočníkmi Samom Gagnerom a Alexandrom Burmistrovom.

Ruský hokejista Alexander Burmistrov (vľavo) a hráč Bieloruska Vladimir Denisov, archívne foto.
Foto: TASR/AP


Najviac "kosatky" investovali do Gagnera, s ktorým podpísali trojročný kontrakt v celkovej hodnote 9,45 milióna dolárov. Dvadsaťsedemročný center po neúspešnom období vo Philadelphii zažil v minulej sezóne v drese Columbusu hokejovú renesanciu. S 18 gólmi si vyrovnal individuálne maximum a s 50 bodmi v 81 zápasoch utvoril nový osobný rekord. Mal svoj podiel na úspechu Blue Jackets, ktorí skončili v základnej časti na treťom mieste vo Východnej konferencii a iba tretíkrát v histórii postúpili do play off.

Dvojročné zmluvy dostali od Canucks švédsky brankár Nilsson (celková suma 5 mil. USD) a obranca Del Zotto, naposledy hráč Philadelphie (6 mil. USD). Do defenzívnych radov pribudol aj Wierchioch (1 rok, 650.000 USD), útok posilnil ruský center Burmistrov (1 rok, 900.000 USD), ktorý dokončil minulý ročník v Arizone.

Kunitz, Girardi a Leighton posilami Tampy Bay



Štvornásobný víťaz Stanleyho pohára Chris Kunitz bude v zámorskej NHL hrať za Tampu Bay. Skúsený hokejový útočník sa po otvorení trhu s voľnými hráčmi dohodol s vedením Lightning na ročnej zmluve na dva milióny dolárov.

Kunitz tak opúšťa Pittsburgh, s ktorým v uplynulých dvoch sezónach vybojoval majstrovský titul. Tridsaťsedemročný krídelník triumfoval s Penguins aj v ročníku 2008/2009, predtým dobyl pohár i s Anaheimom. Viacnásobný kanadský reprezentant a olympijský víťaz zo Soči 2014 nazbieral v minulom ročníku v drese "tučniakov" v 71 zápasoch deväť gólov a 20 asistencií, v 20 dueloch play off pridal 11 bodov (2+9).

Hráč Kanady Chris Kunitz, archívne foto.
Foto: TASR/AP


V Tampe bude od novej sezóny pôsobiť aj obranca Dan Girardi, ktorý podpísal s "bleskami" dvojročný kontrakt s priemerným platom tri milóny dolárov na sezónu. Tridsaťtriročného Kanaďana predtým vykúpili zo zmluvy NY Rangers. Girardiho výkonnosť v uplynulých rokoch poklesla, v uplynulej sezóne si pripísal 15 bodov (4+11) v 63 stretnutiach základnej časti a dva body (0+2) v 12 dueloch play off.

Tampa v sobotu získala na voľnom trhu aj brankára Michaela Leightona a obrancov Jamieho McBaina a Mata Bodieho (všetci zmluva na jeden rok, 650.000 USD). Informovala o tom oficiálna webstránka floridského klubu.

Florida podpísala kontrakt s fínskym útočníkom Repom


Klub zámorskej hokejovej NHL Florida Panthers podpísal trojročný nováčikovský kontrakt so Sebastianom Repom.

Dvadsaťjedenročný fínsky útočník pôsobil v uplynulej sezóne v Tappara Tampere, s ktorou získal titul v Liige. Za klub odohral 46 zápasov v základnej časti a zaznamenal 32 bodov (11+21), v 18 dueloch play off pridal ďalších sedem (6+1). Na začiatku ročníka hral aj za tím zo svojho rodného mesta Pelicans Lahti a vo ôsmich stretnutiach mal tri asistencie.

Florida si ho vybrala v 6. kole zo 184. miesta tohtoročného draftu. Repo má na konte aj zlato z juniorských MS v roku 2016.




Montreal predĺžil zmluvu s brankárom Priceom do roku 2026


Klub zámorskej hokejovej NHL Montreal Canadiens predĺžil zmluvu so svojou brankárskou jednotkou Careym Priceom o ďalších osem rokov. Nový kontrakt znie do konca sezóny 2025/26, Price zinkasuje 84 miliónov dolárov.

Dvadsaťdeväťročný Kanaďan pôsobí v Montreale od sezóny 2007/08, klubu počas tohto obdobia sedemkrát pomohol k účasti v play off. V sezóne 2014/15 získal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča súťaže i Vezinovu trofej pre top brankára. Celkovo má na svojom konte 510 zápasov v základnej časti s bilanciou 270-185-55 a štatistikami 92-percentná úspešnosť zásahov a 2,40 priemer inkasovaného gólu.

Brankár Montrealu Canadiens Carey Price vyráža puk v zápase zámorskej hokejovej NHL Toronto Maple Leafs - Montreal Canadiens v Toronte 8. októbra 2014. Montreal zvíťazil na ľade Toronta 4:3.
Foto: TASR/AP