Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia NHL

NHL: Liga neuvažuje o karanténach pre tímy pred otvorením kempov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hráči môžu od 8. júna trénovať v zámorí na ľade v malých skupinkách.

New York 26. júna (TASR) - Vedenie NHL a ani hráčska asociácia NHLPA neplánujú umiestňovať tímy do karantény pred 10. júlom, keď v zámorí otvoria tréningové kempy. Oznámil to zástupca komisára hokejovej profiligy Bill Daly.

Hráči môžu od 8. júna trénovať v zámorí na ľade v malých skupinkách. Tréningy v tomto období - označovanom ako druhá fáza pred reštartom súťaže - nie sú povinné. Ligoví predstavitelia hráčov inštruujú, aby sa zdržiavali doma, pokiaľ práve netrénujú v hale. Vedenie súťaže verí, že riadená karanténa pre tímy nie je v tejto fáze nutná a pravidelné testovanie na COVID-19 a prísne zdravotné protokoly zabránia vzniku koronavírusových ohnísk v NHL predtým, než sa na konci júla či začiatku augusta spustia zápasy v dvoch vybraných mestách.

To znamená, že hráčom z Európy stačí prísť do Ameriky až 10. júla na otvorenie kempu. Pred týmto dátumom nemusia ísť do spoločnej tímovej karantény. "Som presvedčený, že keď sa premiestnime do 'hub cities', tak budeme schopní vyvarovať sa nepríjemnostiam. Bude to výzva. Ako hráči budeme musieť byť disciplinovaní, aby sme nenahlodali plány," povedal pre TSN center Toronta Jason Spezza.

Liga a hráči stále pracujú na finálnej verzii dohody ohľadne návratu k súťažnému dianiu. Zatiaľ je isté, že o Stanleyho pohár bude na dvoch neutrálnych štadiónoch bojovať dokopy 24 tímov. Pred štartom hlavnej časti play off bude hrať 16 mužstiev (osem v každej konferencii) predkolo o postup do 1. kola vyraďovačky. Najlepších osem tímov po nedohranej základnej časti (štyri v každej konferencii) bude v tom čase bojovať o čo najlepšie nasadenie v play off. Počas vyraďovačky budú hráči, tréneri i ďalší členovia realizačných tímov izolovaní od zvyšku sveta a pravidelne testovaní na koronavírus. Až do príchodu do "hub cities", čo by malo byť nie skôr ako 23. či 24. júla, budú hokejisti a ich rodiny stále fungovať v "reálnom" svete, teda budú vystavení rizikám možnej nákazy.

Od spustenia druhej fázy (8. júna) otestovala liga vyše 200 hráčov, z nich 11 malo pozitívny test. Vedenie súťaže a ani kluby ich mená nezverejnili. Už predtým však zámorské médiá informovali, že sú medzi nimi traja hráči Tampy Bay. Podľa denníka Toronto Sun mal pozitívny test aj kanoniera Toronta Austona Matthewsa.