Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia NHL

NHL zvažuje možnosti dohratia sezóny

Brankár Ottawy Senators Craig Anderson (vľavo) reaguje po tom, ako inkasoval gól, vpravo Gabriel Vilardi z Los Angeles Kings oslavuje so spoluhráčmi gól v zápase zámorskej hokejovej NHL v Los Angeles 11. marca 2020. Foto: TASR/AP

V USA dosiaľ v dôsledku nového koronavírusu zomrelo 85 ľudí, počet infikovaných dosiahol 4661. V Kanade ho diagnostikovali 439 ľuďom, štyri osoby na ochorenie COVID-19 zomreli.

New York 17. marca (TASR) – Pondelkové nariadenie vedenia NHL, aby sa hráči rozišli do svojich domovov a zostali v domácej karanténe znamená, že sa zámorská hokejová profiliga tak skoro nerozbehne. Ak by aj pandémia koronavírusu rýchlo ustúpila, súťaž by znovu ozvorila svoje tréningové kempy najskôr v poslednom aprílovom týždni. Jedenásty máj je najskorší možný deň, kedy by mohli boje v NHL znovu odštartovať. A to je najoptimistickejší scenár, oveľa reálnejší je ešte dlhší odklad, uviedol Frank Seravalli z kanadskej stanice TSN.

Liga vydala hráčom jasný signál, že majú počítať s dlhšou prestávkou. Hokejisti majú ísť domov, hráči z Európy sa môžu vrátiť naspäť na "starý kontinent", a čakať na ďalšie inštrukcie. Minimálne do 27. marca majú zostať v karanténe. NHL vydala toto nariadenie po tom, ako americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v noci na pondelok odporučilo pre pandémiu koronavírusu zrušiť alebo odložiť všetky podujatia s vyšším počtom ľudí na najbližších osem týždňov.

Ak by sa aj profiligový kolotoč znovu rozbehol, nie je jasné, v akom formáte by sa ročník 2019/2020 dohral. NHL prerušili minulý týždeň v čase, keď do konca základnej časti zostávalo odohrať 189 zápasov. Dlhodobá časť sa mala skončiť 5. apríla o dva dni neskôr sa mali začať vyraďovacie boje.

Podľa zámorských médií NHL už požiadala kluby, aby získali predstavu o voľných termínoch vo svojich halách v júli, čiže počíta s tým, že by sa ročník mohol natiahnuť až do tohto mesiaca. Keďže dohratie základnej časti by bolo časovo náročné, je tu možnosť, že sa liga vráti hneď s play off. Vedenie súťaže zvažuje viacero alternatív, pričom jednou z nich by mohla byť vyraďovacia časť, do ktorej by sa zapojilo až 24 klubov. Pred hlavnou vyraďovacou časťou so 16 tímami by sa hralo ešte predkolo play off. To by dalo šancu zabojovať o Stanleyho pohár aj tímom, ktoré v čase prerušenia sezóny boli pod postupovou čiarou, no stále živili šancu na účasť v play off. Podľa súčasného formátu postupuje do play off 16 tímov, osem v každej konferencii.

Vedenie ligy sa takisto rozhodlo, že od pondelkového popoludnia zmrazí súpisky všetkých tímov. Tento verdikt nijako neovplyvní prípadné podpisy nových zmlúv s hráčmi, zabráni však presunom medzi klubmi NHL a ich farmami v AHL. Od prerušenia sezóny totiž dochádzalo k posielaniu hráčov do rezervných tímov, v nedeľu sa vyskytli tri takéto presuny, v pondelok trinásť. Toto opatrenie má pomôcť zabrániť šíreniu sa vírusu. Po prípadnom obnovení sezóny by mala liga pokračovať s tradičným pravidlom, ktoré klubom umožňuje urobiť maximálne štyri bežné povolania do prvého tímu. Výmeny hráčov medzi klubmi sa nemôžu realizovať už od februárovej uzávierky transakcií.

V USA dosiaľ v dôsledku nového koronavírusu zomrelo 85 ľudí, počet infikovaných dosiahol 4661. V Kanade ho diagnostikovali 439 ľuďom, štyri osoby na ochorenie COVID-19 zomreli. Celosvetovo bolo v 155 krajinách/regiónoch potvrdených viac ako 183-tisíc prípadov nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2, vyše 7100 osôb mu podľahlo.